Δ. Γαλαμάτης: Προτεραιότητά μας η προάσπιση του δημοσιογραφικού έργου και η ενίσχυση της πολυφωνίας
Στην εκδήλωση, «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο», του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, παραβρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (20/5) στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας-Θράκης του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Στη συζήτηση με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο», που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ, δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, οι οποίοι σε αντίξοες συνθήκες και με κίνδυνο της ζωής τους κάλυψαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή βρέθηκαν σε παλαιότερα πολεμικά μέτωπα, μετέφεραν τις εμπειρίες τους.
Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, εξήρε την τόλμη και την αυταπάρνηση των Ελλήνων δημοσιογράφων, εικονοληπτών και τεχνικών που βρέθηκαν στο μέτωπο του πολέμου και ξεκαθάρισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η προστασία των δημοσιογράφων, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των Μέσων της Ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να παρευρίσκομαι σήμερα κοντά σας και χαιρετίζω εγκάρδια την πρωτοβουλία του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Η μεγαλύτερη τιμή βέβαια ανήκει στους δημοσιογράφους, εικονολήπτες και τεχνικούς, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους, έστειλαν τις εικόνες και το ρεπορτάζ από τα πεδία των μαχών.
Κατά γενική ομολογία, στάθηκαν για μια ακόμα φορά στο ύψος τους, αφού βρέθηκαν με τόλμη πρώτοι σε επικίνδυνα σημεία, ρισκάροντας τη ζωή τους, για να μας μεταδώσουν όχι μόνο τα πολεμικά γεγονότα, αλλά κυρίως το ανθρώπινο δράμα, σε μια χώρα που βιώνει έναν καταστροφικό πόλεμο. Είδαμε συγκλονιστικές εικόνες και αξιόπιστες ανταποκρίσεις, που συνέχισαν την εξαιρετική εντύπωση που έχει διαμορφώσει η παγκόσμια κοινή γνώμη, για το έργο των Ελλήνων δημοσιογράφων στην κάλυψη πολεμικών αναμετρήσεων, όπως στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, στο Ιράκ και αλλού.
Κανείς δεν περίμενε -ή τουλάχιστον όλοι απευχόμασταν- να φτάσει αυτή η στιγμή της ιστορικής συγκυρίας, η σταθερότητα της Ευρώπης να κλυδωνίζεται και η αγωνία να εντείνεται υπό την σκιά ενός πολέμου. Κι αν ο πόλεμος, ως «έννοια» και «εμπειρία» δεν συναντάται για πρώτη φορά στο διάβα της ιστορίας, η ανθρωπότητα δείχνει μάλλον απροετοίμαστη μπροστά στους «σύγχρονους» πολέμους, γιατί οι σύγχρονοι πόλεμοι διεξάγονται σε τελείως διαφορετικές συνθήκες από αυτές που γνωρίζαμε. Τίποτα δεν είναι το ίδιο πια. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η ψηφιακή επανάσταση που έχει μετασχηματίσει τη Δημοκρατία, η πρόσβαση στην πληροφορία και την ενημέρωση, η συμμετοχή των πολιτών στον δημόσιο βίο και το δημοκρατικό λόγο, όλα άλλαξαν. Οι ίδιες οι κοινωνίες άλλαξαν. Μαζί έχουν αλλάξει και οι συνθήκες για εσάς τους δημοσιογράφους.
Ο καθημερινός αγώνας που διεξάγετε για την αναζήτηση της είδησης, η μάχη που δίνετε για την έγκυρη ενημέρωση στον πολίτη, κόντρα στις πηγές παραπληροφόρησης και των fake news. Πολλοί συνάδελφοί σας ανά τον κόσμο δέχονται εκφοβισμό ή και σε πιο ειδικές περιστάσεις είναι επισφαλής ακόμα και η σωματική ακεραιότητά τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επανέφερε στο προσκήνιο και τους κινδύνους για όσους τον καλύπτουν ειδησεογραφικά. Σε πρόσφατη συνάντησή μου με συναδέλφους σας που βρέθηκαν στο μέτωπο του πολέμου, συζητήσαμε εκτενώς για τις εμπειρίες και τα προβλήματα τους κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Για την προστασία της ζωής τους με τα ανάλογα μέσα, την παροχή επαρκούς στήριξης από τους Έλληνες διπλωμάτες, το σεβασμό του έργου τους από τις τοπικές αρχές. Και πράγματι είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν.
Εμείς πολύ άμεσα, ήδη από τις αρχές Μαρτίου, στο Άτυπο Συμβούλιο Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων, που πραγματοποιήθηκε στην Ανζέ της Γαλλίας, δεν εκφράσαμε μόνο τη βαθύτατη ανησυχία μας, αλλά προτείναμε και τη λήψη πολύ συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την προστασία όλων των απεσταλμένων δημοσιογράφων και τεχνικών στην Ουκρανία, χωρίς να ξεχνούμε και τους Ουκρανούς δημοσιογράφους και επαγγελματίες του χώρου, στους οποίους πρέπει να δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, στα τέλη Μαρτίου, ζητήσαμε από την Αντιπρόεδρο και Επίτροπο για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, κυρία Jurova, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τους πιο άμεσους δυνατούς τρόπους για τη στήριξη των δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία για την κάλυψη του πολέμου. Στην έκκλησή μας αυτή η Επίτροπος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά και επίκειται συνάντηση, όπου θα παραθέσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά και στη Σύσταση της Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, η οποία έθεσε το σωστό πλαίσιο, την κατάλληλη στιγμή. Μοιραστήκαμε, ήδη, το προηγούμενο διάστημα κάποιες σκέψεις με τις ενώσεις των δημοσιογράφων και στο πλαίσιο της μεταξύ μας συζήτησης για τη νέα ΣΣΕ. Η Ελλάδα, με γρήγορα αντανακλαστικά, προετοιμάζει αρκετές καινοτόμες -για τα ελληνικά δεδομένα- πρωτοβουλίες, με την οποία έμπρακτα στηρίζεται το δημοσιογραφικό λειτούργημα και ενισχύεται η προστασία των δημοσιογράφων. Σύντομα, θα έλεγα τις αμέσως επόμενες μέρες, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πιο πολλά πάνω σε αυτό λίαν προσεχώς. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι αφουγκραζόμαστε όλες τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τις αγωνίες όλων, απέναντι στις νέες εξελίξεις των τελευταίων ετών. Για το λόγο αυτό, η προστασία των δημοσιογράφων, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των Μέσων της Ενημέρωσης είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα τόσο της ευρωπαϊκής, όσο και της εθνικής μας πολιτικής. Για ένα πράγμα θέλω να είστε βέβαιοι: Ο δίαυλος της επικοινωνίας ανάμεσα στους δημοσιογράφους και όλους επαγγελματίες του χώρου και στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης θα είναι πάντα ανοικτός. Και είμαι βέβαιος ότι θα περάσουμε μαζί με επιτυχία αυτό το σταυροδρόμι της νέας ιστορικής συγκυρίας».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι οι δημοσιογράφοι Νικόλας Βαφειάδης (ΑΝΤ1), Νίκος Πέλπας (ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ), Χρήστος Νικολαΐδης (OPEN), Κώστας Καντούρης (ΕΡΤ), Λευκή Γεωργάκη (STAR), Έλλη Κασόλη (ΣΚΑΙ) και ο εικονολήπτης Άγγελος Μισιρλής.