Ο Βαρβιτσιώτης για την απόφαση του Κιέβου να κλείσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
“Θα έχει συνέπειες σαφέστατα στις μειωμένες ροές αλλά αυτή τη στιγμή δεν ζούμε την περίοδο αυτή που χρειαζόμαστε πάρα πολύ φυσικό αέριο για τη θέρμανση μας”
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο .
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για την ενέργεια
Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ναι η Ευρώπη είναι ένα μεγάλο υπερωκεάνιο που πολλές φορές αργεί να στρίψει κάποιες άλλες φορές έστριψε γρήγορα, στην περίπτωση της πανδημίας αντέδρασε γρήγορα. Ο συντονισμός για την προμήθεια του υγειονομικού υλικού, ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού, ψηφιακό πιστοποιητικό, ταμείο ανάκαμψης. Γρήγορες αποφάσεις, μεγάλες αποφάσεις απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα. Το πρόβλημα της ενέργειας όμως δεν εχει τα ίδια χαρακτηριστικά, δεν είναι τόσο κοινό γιατί κάθε χώρα έχει ενεργειακό μείγμα από την άλλη. Βεβαίως όλοι πληρώνουμε ακριβά και τις τιμές των καυσίμων και τις τιμές του αερίου όμως διαφορετικά επηρεάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό στην κάθε χώρα γιατί υπάρχουν χώρες στις οποίες το ρεύμα τους παράγεται αποκλειστικά από πυρηνική ενέργεια άρα δεν έχουν κανένα τέτοιο επηρεασμό όπως η Γαλλία, και υπάρχουν χώρες οι οποίες επηρεάζονται απόλυτα από αυτό γιατί το ρεύμα τους παράγεται βασικά από ρωσικό φυσικό αέριο όπως η Ουγγαρία. Εμείς βρισκόμαστε κάπου στη μέση, το ρωσικό φυσικό αέριο είναι 30% περίπου, παράγουμε ενέργεια και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και από λιγνίτη ο οποίος ήταν κοστοβόρος με τις τιμές που έχουν ανέβει τώρα του φυσικού αερίου έχει γίνει κατά τι πιο ανταγωνιστικός. Ήταν κοστοβόρος γιατί πληρώναμε το τέλος ρύπων, τώρα που έχει ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου ίσως έχει γίνει πιο ανταγωνιστικός αλλά δεν είμαστε στο ίδιο ενεργειακό μείγμα με τους υπολοίπους. Οι προτάσεις που λέμε ουσιαστικά να φύγει το φυσικό αέριο από τον καθορισμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή είναι η μια πρόταση που έχει κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, είναι μια πρόταση που νομίζω ότι ακούγεται σε ένα βαθμό και ακούγεται γιατί έχει τη λογική του να επηρεάσει το μηχανισμό της διαμόρφωσης των τιμών. Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι λένε ότι όταν επηρεάζεις ένα μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών ο οποίος μέχρι τώρα λειτουργούσε καλά και ανταγωνιστικά, έφερνε μια ισορροπία στο σύστημα, θα το διαταράξεις τόσο πολύ που στο μέλλον θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να το επαναφέρεις, και αυτοί είναι συνήθως οι Βόρειες χώρες που πιστεύουν στην ορθοδοξία των κανόνων της αγοράς. Το δεύτερο είναι να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου, αυτό ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθεί διότι εκεί μπαίνεις πλέον στην παγκόσμια αγορά και λεω στο πόσο αγοράζω η Ευρώπη, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να υποστηρίξει αυτη την πρόταση γιατί πχ ο Ούγγρος που παίρνει κατά 80%ενέργεια από τη Ρωσία με φυσικό αέριο δεν μπορεί να το ρισκάρει να μείνει χωρίς ενέργεια αν δεν υποκύψει ο ρώσος απέναντι στον εκβιασμό του. Και υπάρχει και το τρίτο ζητούμενο το οποίο έχει να κάνει με τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα. Αυτά τα οποία έχουν μπει σε ισχύ από σήμερα και θα μπουν ακόμα περισσότερο από την 1η Ιουλίου τα οποία νομίζω ότι δείχνουν κατά τι το δρόμο πως μπορούμε να κινηθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η εκτίμηση μου για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου δεν θα έλεγα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, νομίζω ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Αναφορικά με την απόφαση του Κιέβου να κλείσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Θα έχει συνέπειες σαφέστατα στις μειωμένες ροές αλλά αυτή τη στιγμή δεν ζούμε την περίοδο αυτή που χρειαζόμαστε πάρα πολύ φυσικό αέριο για τη θέρμανση μας. Μπαίνουμε στην περίοδο της ύφεσης της κατανάλωσης. Αυτό το οποίο κάνουμε αυτή την περίοδο ουσιαστικά παίρνουμε φυσικό αέριο μέσα από το οποίο γεμίζουμε σταδιακά τις δεξαμενές μας. Σε αυτές τις τιμές που διαπραγματεύεται το φυσικό αέριο σήμερα είναι πολύ διστακτικές και οι εταιρείες και τα κράτη να κάνουνε αποθήκευση σε μεγάλα νούμερα γιατί περιμένουν ότι μέσα στο καλοκαίρι ενδεχομένως θα υπάρχει και μια ομαλοποίηση στο μέτωπο της Ουκρανίας και μια αποκλιμάκωση στο θέμα των τιμών άρα δεν νομίζω ότι επηρεάζει αν και δεν μπορώ να σας πω ακριβώς της καταναλώσεις, το υπουργείο Ενέργειας θα ήταν καταλληλότερο να απαντήσει στο πόσο επηρεάζει η μείωση της δυνατότητας μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ουκρανία.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι βρισκόμαστε στο τέλος ή στην αρχή του σχεδίου πολέμου της Ρωσίας
Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ακούγοντας τον πρόεδρο Πούτιν στην Κόκκινη πλατεία δεν νομίζω ότι έβγαλε κανένας ένα ασφαλές συμπέρασμα. Ο πρόεδρος Πούτιν δεν μίλησε ούτε για νίκη, δεν μίλησε ούτε για επέκταση των στρατιωτικών στόχων, προσπάθησε να δικαιολογήσει με ένα αφήγημα το οποίο δεν στέκει χωρίς από πίσω να υπάρχει ένας πάρα πολύ ισχυρός μηχανισμός διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και προπαγάνδας, προσπάθησε να δικαιολογήσει την επίθεση και την εισβολή στην Ουκρανία ως μια αμυντική ενέργεια απέναντι στις επιθετικές ενέργειες και την προετοιμασία της Ουκρανίας να επιτεθεί στην Ρωσία όπως ο ίδιος διατράνωσε προχθές. Δηλαδή το παρουσίασε πλέον ως μια αμυντική ενέργεια αυτό δείχνει ότι μάλλον δεν έχει καταφέρει τους στρατιωτικούς του στόχους, πληρώνει ισχυρό τίμημα για την επικράτηση, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει το κέντρο του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία που είναι το Χάρκοβο και δεν έχει βεβαίως επεκτείνει την επίθεσή του προς τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας για να πάρει και την Οδησσό. Εχει αποχωρίσει γύρω από το Κίεβο άρα συζητάμε για μια στρατιωτική επιχείρηση η οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλη χώρα αυτή τη στιγμή όταν δεν υπάρχει για την περιοχή της Υπερδνειστερίας και καμία λωρίδα μέσα από την οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν δυνάμεις παρά μόνο από κάποια αποβατική προσπάθεια που θα μπορούσε να γίνει από την Μαύρη θάλασσα το οποίο φαίνεται ότι είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο να γίνει για τις ρωσικές δυνάμεις.
Αναφορικά με την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής από πλευράς Τουρκίας
Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Έχει αρχίσει σταδιακά η Τουρκία να μετατρέπει τη ρητορεία της γύρω από την απειλή προς την Ελλάδα δίνοντας της χαρακτηριστικά τήρησης της διεθνούς νομιμότητας ιδιαίτερα ως μηχανισμό αντίδρασης απέναντι στην στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αυτή η αλλαγή της ρητορείας μαζί με την ένταση δείχνει ότι η Τουρκία όντως θέλει να δίνει μεγαλύτερο αποτύπωμα στην περιοχή. Τη λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας για αυτό όχι μόνο ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις αλλά ενισχύουμε και το ρυθμό με τον οποίο γίνονται όλες αυτές οι αποτροπές.