Στρατιωτική βοήθεια και επιστροφή πρεσβευτή στο Κίεβο υποσχέθηκε στον Ζελένσκι ο Μπλίνκεν
ΕΙΚΟΝΕΣ
Η συνάντηση των αξιωματούχων έγινε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας – Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Γκουτέρες, θα συναντηθεί σήμερα με τον Ερντογάν στην Τουρκία και μετά θα μεταβεί στη Ρωσία – Ενόχληση Ζελένσκι για τη σειρά των επισκέψεων: «Δεν υπάρχουν πτώματα στους δρόμους της Μόσχας»
Σε συνθήκες άκρας μυστικότητας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής η επίσκεψη στο Κίεβο του υπουργών Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Άμυνας Λόιντ Όστιν των Ηνωμένων Πολιτειών, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Οι δύο στενοί συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσαν στον Ουκρανό πρόεδρο ότι η Ουάσιγκτον θα επαναφέρει τη διπλωματική της αντιπροσωπεία – σε επίπεδο πρεσβευτή καθώς από το 2019 και τις υποθέσεις της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διαχειρίζονται επιτετραμμένοι – στο Κίεβο διορίζοντας τις επόμενες ημέρες νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην χώρα την Μπρίτζετ Μπρινκ, νυν πρεσβευτή στη Σλοβακία.
Οι Μπλίνκεν και Όστιν ενημέρωσαν την ουκρανική κυβέρνηση ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία αποδεσμεύοντας 700 εκατομμύρια δολάρια.
Όπως έγινε γνωστό οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ταξίδεψαν στην Πολωνία το Σάββατο και μετέβησαν οδικώς στην Ουκρανία την Κυριακή, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.
Σημειωτέον ότι η συνεχής παροχή στρατιωτικής βοήθειας, με την αποστολή και υπερσύγχρονων όπλων, που έχει αναπτύξει ειδικά για την Ουκρανία ο αμερικανικός στρατός για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, είναι στις προτεραιότητες της Ουάσιγκτον.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κινητικότητα αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή του πολέμου, καθώς η Μόσχα φέρεται να επιδιώκει πάση θυσία και με κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Ντονμπάς, αλλά και στα νότια της χώρας, ως την Οδησσό, μία ουσιαστική και συμβολική νίκη στο πεδίο μέχρι τις 9 Μαΐου – ημέρα νίκης κατά των ναζί στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – που θα παρουσιαστεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως «δικαίωση» της απόφασής του για την επίθεση στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα ανάβει η συζήτηση στη Γερμανία για το είδος και την ένταση της στρατιωτικής βοήθειας που (θα) παράσχει το Βερολίνο στο Κίεβο, με δεδομένες τις επιφυλάξεις του καγκελαρίου Σολτς για αποστολή βαρέων και σύγχρονων όπλων.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, τάχθηκε υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία, παραδεχόμενος πάντως ότι πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα, αφού εμπεριέχει τον ενδεχόμενο να θεωρηθεί κάτι τέτοιο ως απευθείας εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο. Σύμφωνα με τη δική του άποψη πάντως «η υποστήριξη μιας χώρας που υπομένει επιθετικό πόλεμο δεν συνιστά ενεργή είσοδο στον πόλεμο», τονίζοντας ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να μείνει αδρανής από φόβο και παράλυση ενώπιον μιας απειλής του Πούτιν», αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσεκτική αλλά αποφασιστική εξέταση του ζητήματος.
Ο Γκουτέρες σε ρόλο μεσολαβητή
Σήμερα ξεκινάει και η διαμεσολαβητική προσπάθεια του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αν και όχι με τις καλύτερες προοπτικές. Η κίνηση του επικεφαλής του ΟΗΕ να επισκεφτεί πρώτα τη Μόσχα αύριο Τρίτη και μετά να πάει στο Κίεβο ενόχλησε έντονα τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος δήλωσε με καυστικό τρόπο ότι δεν βλέπει καμιά δικαιοσύνη και καμία λογική σε αυτή τη σειρά. Όπως είπε με εμφανή δυσφορία ο Ζελένσκι «ο πόλεμος γίνεται στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν πτώματα στους δρόμους της Μόσχας. Το λογικό θα ήταν να έρθει πρώτα στην Ουκρανία, να δει τον κόσμο εδώ κάτω, τις συνέπειες της κατοχής».
Ο Γκουτέρες θα μεταβεί αρχικά, σήμερα Δευτέρα, στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, επιδιώκοντας ακόμα και συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι.
Ο Ερντογάν είχε την Κυριακή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι, διακηρύσσοντας τον στόχο του για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και εμφανίζοντας την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Ο Ερντογάν προτίθεται να μιλήσει και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκοντας μεταξύ των άλλων και μία συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων και των τραυματιών από τη Μαριούπολη και τη χαλυβουργία Azovstal η οποία δέχεται και νέες ρωσικές επιθέσεις.
Πάντως ο Αντόνιο Γκουτέρες, από τις επαφές του οποίου αναμένεται να διαφανούν προθέσεις και της Μόσχας και του Κιέβου, θα θέσει στην κορυφή της ατζέντας το ανθρωπιστικό ζήτημα, καθώς η Ουκρανία ζει ένα αδιανόητο δράμα.
Σύμφωνα με τα μερικώς επικαιροποιημένα στοιχεία του ΟΗΕ οι πρόσφυγες αγγίζουν τα 5,2 εκατομμύρια (5.186.744 για την ακρίβεια) με τις γυναίκες και τα παιδιά να αντιπροσωπεύουν το 90% αυτών των προσφύγων. Άλλα 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι από τις εστίες τους, όπερ σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας έχει υποστεί αυτές τις τραγικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής.
Αδιάκοπες οι ρωσικές επιθέσεις
Στο μεταξύ οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις σε διάφορες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας δεν σταμάτησαν ούτε με αφορμή το ορθόδοξο Πάσχα, αν και παρατηρήθηκε μία μείωση στην ένταση των επιχειρήσεων, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι συνθήκες στη Μαριούπολη παραμένουν εφιαλτικές, ενώ μάχες διεξάγονταν σε περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ).
Πάντως το Κίεβο ζήτησε χθες να υπάρξουν «ειδικές συζητήσεις» με τη ρωσική πλευρά για την τύχη των ανθρώπων στη Μαριούπολη και τη χαλυβουργία Azovstal, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι άμαχοι και Ουκρανοί στρατιώτες.
Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε ότι στόχος αυτών των συνομιλιών θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απελευθέρωση ή την ανταλλαγή των Ουκρανών μαχητών που βρίσκονται στο Azovstal.
Πηγή protothema.gr