Κεραμέως σε ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25: Πρωτοφανές να μας εγκαλείτε επειδή εφαρμόζουμε το νόμο
Μία πραγματικά ιδιότυπη στα κοινοβουλευτικά χρονικά επίκαιρη ερώτηση, που κατατέθηκε από εκπρόσωπο του ΚΚΕ, τον κ. Γιάννη Δελή, κλήθηκε να απαντήσει στη Βουλή σήμερα η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Με την ερώτηση αυτή, ο Βουλευτής εγκάλεσε την Υπουργό γιατί εφαρμόζει ισχύοντα νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή σχετικά με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου!
Συγκεκριμένα, η κα Κεραμέως δόμησε την απάντησή της σε δύο πυλώνες:
Πρώτον, στο ίδιο το περιεχόμενο των διατάξεων που αφορούν στην αξιολόγηση «που επιτέλους εφαρμόζεται και στη χώρα μας, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στα σχολεία μας και με την οποία εσείς είστε αντίθετοι», είπε η Υπουργός, εξηγώντας ότι πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος.
Μέσω της αξιολόγησης, που γίνεται σε άξονες, όπως π.χ. οι εκπαιδευτικές μέθοδοι, η εξωστρέφεια και το κλίμα στο σχολικό περιβάλλον, ο σύλλογος διδασκόντων καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και τους στόχους κάθε σχολικής μονάδας, εντοπίζοντας έτσι τα περιθώρια για βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Ασφαλώς δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, αντίθετα εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, με κύριους ωφελημένους τα ίδια τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας.
«Κάνει την εκπαίδευση καλύτερη, δίνει περισσότερα εφόδια στα παιδιά μας, κάνει την κοινωνία μας καλύτερη. Και τι ψήφισαν για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου τα κόμματα ΣΥΡ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, που κατέθεσαν όλα αντίστοιχες ερωτήσεις; Όχι! Εμείς τι λέμε; Ότι η αξιολόγηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να γίνει το σχολείο μας καλύτερο. Να λοιπόν ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ μας» ανέφερε η Υπουργός και συνέχισε στη δεύτερη πτυχή της απάντησής της.
Δεύτερον, στο γεγονός ότι, διαφωνούν ή όχι με το νόμο, οι Βουλευτές στις ερωτήσεις τους εγκαλούν το Υπουργείο επειδή τον εφαρμόζει!
Οι εν λόγω διατάξεις αποτελούν τμήμα νόμου, ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων, που προβλέπει την εφαρμογή της αξιολόγησης στα σχολεία. Και πράγματι η αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου εφαρμόζεται σήμερα στο 99,2% των σχολείων της χώρας, ενώ υπάρχει και ένα 0,8% το οποίο επέλεξε να μην την εφαρμόσει. Και για την περίπτωση αυτή ο νόμος -όπως οι περισσότεροι- προβλέπει κυρώσεις: αναστολή εξέλιξης, πρόστιμα, πειθαρχικές ποινές.
«Και πράγματι αυτές οι κυρώσεις εφαρμόστηκαν στο 0,8% που επέλεξε να μην συμμορφωθεί στον νόμο. Εμείς λοιπόν εφαρμόζουμε τον νόμο όπως οφείλουμε να κάνουμε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα μας. Εσείς τι μας λέτε; Ότι κακώς εφαρμόζουμε τον νόμο; Ότι πρέπει να τον παραβιάσουμε υπέρ των λίγων που δεν τον εφάρμοσαν; Πως συμβαδίζει αυτό κύριε Δελή, με τον όρκο που δώσατε ως βουλευτής ‘’να υπακούετε στο Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους’’», διερωτήθηκε η κα Κεραμέως.
Όσο για την επίκληση στο δικαίωμα στην απεργία, η Υπουργός τόνισε ότι βεβαίως υπάρχει και προστατεύεται από πλήθος διατάξεων, ωστόσο υπενθύμισε ότι η δικαιοσύνη έχει συγκληθεί 3 φορές για να κρίνει το κατά πόσο μπορεί να απεργήσει κανείς νόμιμα κατά του ψηφισμένου νόμου της αξιολόγησης και η απεργία αυτή έχει κριθεί παράνομη από τα Δικαστήρια 3 φορές, και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.
«Ούτε την δικαιοσύνη λοιπόν σέβεστε; Τι υπερασπίζεστε; Ένα κράτος χωρίς νομοθετική και δικαστική εξουσία; Επειδή λοιπόν με ρωτάτε αν θα αναστείλουμε τις κυρώσεις που εφαρμόσαμε στο 0,8% των σχολείων της χώρας που επέλεξε να αγνοήσει τον νόμο, να παρανομήσει και να μην εφαρμόσει την αξιολόγηση, να σας απαντήσω ξεκάθαρα: φυσικά και ΔΕΝ θα τις ακυρώσουμε και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον νόμο και τις κυρώσεις που προβλέπει, στις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις που επιλέγουν να τον παραβιάζουν», κατέληξε η Νίκη Κεραμέως.