100 χρόνια από τη γέννηση του Λάκη Σάντα

 

Ο Απόστολος Σάντας υπήρξε για την πατρίδα μας ένας ανιδιοτελής και έντιμος άνθρωπος όπου έζησε τα νιάτα του, στις πολύ δύσκολες εποχές που η χώρα μας βρέθηκε κάτω από την κατοχή των Ναζιστών και Φασιστών Γερμανών.

Η Γερμανία τότε έχοντας ως αρχηγό τον Αδόλφο Χίτλερ ο οποίος δημιούργησε τη περιβόητη ιδεολογία του Ναζισμού και Εθνικοσοσιαλισμού όπου ισχύει στη κοινωνία κάτι που ίσως να σκεφτόμαστε για τη ζούγκλα, ότι οι δυνατότεροι έχουν το δικαίωμα της ζωής και οι ασθενέστεροι όχι ,καθορίζοντας βέβαια ότι η φυλή που ήταν ανώτερη από όλες τις άλλες φυλές της ανθρωπότητας ήταν η Γερμανική και την ονόμασε ΄Αρια φυλή δηλαδή Καθαρή φυλή…

Ο Απόστολος Σάντας μας άφησε ανεπιστρεπτί για το μεγάλο του ταξίδι στις 30 Απριλίου του 2011 σε ηλικία παρά κάποιους μήνες 90 ετών. Φέτος λοιπόν, στις 22 Φεβρουαρίου του 2022 κλείνουν 100 ολόκληρα χρόνια απ την γέννησή του.

Ο άνθρωπος αυτός έχει μείνει στην ιστορία διότι μαζί με τον φίλο και συναγωνιστή του Μανώλη Γλέζο σε ηλικία μόλις 19 ετών και οι δύο (ήταν συμμαθητές στο Γυμνάσιο ) υποστείλανε την μισητή πολεμική σημαία των κατακτητών με το σύμβολο της σβάστικας αλλά και το οικόσημο του Κάϊζερ από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης , στο χώρο που βρίσκεται ο Παρθενώνας.

Αυτό πραγματοποιήθηκε στις 30 προς 31 Μαΐου 1941 τη νύχτα και ήταν η πρώτη τόσο σημαντική αντίσταση με τέτοια συμβολική σημασία ενάντια στο Γ΄ Ράιχ που είχε γίνει στην Ευρώπη και παγκόσμια, μάλιστα από μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι τη νύχτα αυτή υπήρξαν δύο μεγάλοι συμβολισμοί.

Ο ένας ήταν το μίσος, η οργή, η «δήθεν ανωτέρα φυλή» που επέφερε τη βία μεταξύ των ανθρώπων, και το νόμο της ζούγκλας «ο δυνατότερος έχει δικαίωμα ζωής ο αδύναμος όχι» – όλα αυτά λοιπόν τα εξέφραζε με μία λέξη : η σβάστικα! Η σημαία τους.
Το σύμβολο των Ναζί που πρέσβευαν μία από τις χειρότερες για το ανθρώπινο είδος θεωρίες: τον Εθνικοσοσιαλισμό.
Διαιρεί τους λαούς και επιφέρει διχόνοιες, μίση, στο έπακρο τη βία και ότι κακό υπάρχει στη ζωή.
Η πιο σκοτεινή πλευρά του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Ο άλλος συμβολισμός ήταν η Ακρόπολη.
Ο θαυμάσιος Παρθενώνας ένα έργο γεμάτο ήλιο, σύμβολο και κατάκτηση των ωραιότερων πλευρών του ΑΝΘΡΩΠΟΥ, της δημιουργίας της τελειότητας, της τέχνης, της ομορφιάς της ζωής, της δημοκρατίας.
Ένα έργο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Η πιο φωτεινή πλευρά του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Ο Λάκης Σάντας στο βιβλίο του, “Μια νύχτα στην Ακρόπολη” ξεκινώντας τη διήγησή του αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής :

΄΄Σε κάποιο βιβλίο του Κίπλινγκ ή της Πέρλ Μπάκ – δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς πότε και πού – διάβασα ότι οι γέροι Κινέζοι , όταν γεννιέται ένα καινούργιο εγγόνι τους , πηγαίνουν στο νεογέννητο και του εύχονται “να ζήσει τη ζωή του σε ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές”. Αυτό ακριβώς συνέβη σε μένα και τους συνομηλίκους μου Έλληνες…. Ζήσαμε σε πολύ ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές …. Σ’ αυτά τα χρόνια, όλοι μαζί οι συνομήλικοι μου Έλληνες και ΄Ελληνίδες , της λεγόμενης γενιάς του ΄40 ανεβάσαμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ψηλά και γράψαμε ιστορία…”

Στεκόμαστε για λίγο σ’ αυτό το σημείο, όχι τυχαία. Δύο νέα παιδιά τότε 19 χρονών, Έλληνες, εξευτέλισαν με τον καλύτερο τρόπο αυτούς που θα γίνονταν επί 6 χρόνια ό φόβος και ο τρόμος σχεδόν όλων των λαών της Ευρώπης αλλά και παγκόσμια αφού συμμετείχαν και οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Νεοζηλανδία κλπ στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και τα Ινδικά στρατεύματα και ορισμένα Αφρικανικά που ήταν αποικίες τότε της Μ. Βρετανίας.
Ουσιαστικά τα 3/5 του πληθυσμού τότε της γης πήρε μέρος στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι νέοι διακρίνονται για την μεγάλη ενέργεια , την οποία κατέχουν αγνοώντας πολλές φορές τους κινδύνους, είναι περισσότερο αγνοί και έχουν θεώρηση για το “σωστό” και το δίκαιο.

Οι νέοι τότε εκείνες τις εποχές όπως και την εποχή της δικτατορίας η γενιά του Πολυτεχνείου πάλεψαν για ελευθερία …. και ανώτερα ιδανικά. Επίσης η νεολαία της Κύπρου πάλεψε κι αυτή ενάντια στη κατοχή της Κύπρου από τη Τουρκία και αντιστέκεται όπως μπορεί ακόμη…

Σήμερα, στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες συλλήφθηκαν πολλά νέα παιδιά στις ηλικίες αυτές … 19, 20, 21, 23 κλπ για το θάνατο ενός άλλους παιδιού του Αλκιβιάδη 19 ετών επίσης. Οπαδική βία λένε.. τι θα πει αυτό?

Η σημερινή κοινωνία και δη στην Ελλάδα τι παραδείγματα δίνει στα νέα παιδιά για τη ζωή. Η παιδεία μας στα σχολεία τι “μόρφωση” και κουλτούρα τους παρέχει?

Όλο το σημερινό σύστημα για το life style που δίνετε στα παιδιά και από την τηλεόραση, τα πρωΪνιάτικα και άλλες εκπομπές οι λεγόμενες “ριάλιτι” . Είναι δυνατόν να υπάρχουν εκπομπές όπως το bachelor και να της δείχνει η Ελληνική Τηλεόραση?

Οι δημοσιογράφοι έχουν ξεχάσει εντελώς ότι το συγκεκριμένο επάγγελμά τους είναι λειτούργημα και πρέπει να αγωνίζονται για την αλήθεια της ενημέρωσης των πολιτών ?

Οι Αθλητικοί σύλλογοι έχουν μιλήσει ποτέ στα παιδιά που είναι εκεί για το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και τι ακριβώς σημαίνει αυτό?

Από αφορμή λοιπόν τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Απόστολου Σάντα θα πρέπει όλοι εμείς οι “ενήλικοι “ Έλληνες και Ελληνίδες να προβληματιστούμε πώς μπορούμε όλοι μαζί ενωμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα όσον αφορά την εποχή που ζούμε και ευτυχώς ο Λάκης Σάντας που είχε ιδιαίτερη αγάπη προς τους νέους δεν ζει για να δει τη διαφθορά της εποχής που ζουν σήμερα τα νέα αυτά παιδιά….

Όπως λοιπόν τόνιζε ο Λάκης Σάντας παίζει τεράστιο ρόλο η εποχή και οι συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώνονται οι χαρακτήρες των νέων … και των ανθρώπων γενικότερα.

Γεωργία και Αλεξάνδρα Σάντα

Comments are closed.