Ο Βορίδης για την πολιτογράφηση και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους δημοσίους υπαλλήλους

 

Απάντηση σε επίκαιρες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Την καθαρή στάση της Κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός αδιάβλητου και ακέραιου συστήματος πολιτογράφησης επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ψυχογιού με θέμα την κτήση ιθαγένειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Βορίδης, η διαδικασία της πολιτογράφησης έχει δύο φάσεις: Η πρώτη περιλαμβάνει τα κριτήρια του παραδεκτού της αιτήσεως πολιτογράφησης στην οποία διαπιστώνεται ότι είναι ενήλικος, δεν έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα και έχει παραμείνει νομίμως για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα ενώ η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη διαπίστωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων πολιτογράφησης η οποία αποδεικνύει τον ισχυρό δεσμό του πολίτη με το κράτος, διερωτώμενος μάλιστα αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με αυτή την προϋπόθεση.

Σημείωσε δε ότι η διαπίστωση αυτού του δεσμού διακριβώνεται μέσω της εξεταστικής διαδικασίας που έχει ήδη εφαρμοστεί δύο φορές στη χώρα μας, απαντώντας παράλληλα στις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί δύσκολων θεμάτων.

«Κανείς εξ ημών σε αυτή την αίθουσα δεν είναι εκπαιδευτικός. Προτείνω να αφήσουμε την επιλογή των θεμάτων στην αρμόδια Επιτροπή που αποτελείται από ακαδημαϊκούς, προκειμένου να μην εγκλωβιστούμε σε ένα πεδίο προκαταλήψεων» τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαίο η διαδικασία να ουδετεροποιηθεί και να αποπολιτικοποιηθεί».

Αναφερόμενος στα οικονομικά κριτήρια που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για την πολιτογράφηση, υπογράμμισε ότι έχει τεθεί ως ελάχιστο όριο ο κατώτατος μισθός. Στην επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μεγάλο ποσοστό των αλλοδαπών απασχολείται υπό το καθεστώς αδήλωτης εργασίας, είπε ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα έπρεπε πάντως να επιβραβεύεται.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών αντέκρουσε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτογράφηση είναι ένας ενταξιακός μηχανισμός, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία της ένταξης πρέπει να προηγηθεί και είναι αυτή που ενδεχομένως να οδηγήσει στην πολιτογράφηση.

«Δεν είναι μηχανισμός ένταξης η διαδικασία της πολιτογράφησης, είναι αποτέλεσμα της ένταξης η πολιτογράφηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η εξεταστική διαδικασία απόκτησης Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για την Πολιτογράφηση διεξάγεται υπό την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και τον Συνήγορο του Πολίτη, αποκαλύπτοντας ότι στις πρόσφατες εξετάσεις του Νοεμβρίου οι δύο ανεξάρτητοι φορείς διαπίστωσαν μία υποδειγματική διαδικασία.

Τέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη που αφορά στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων δήλωσε ότι δεν συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας για τους εργαζόμενους του Δημοσίου που λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα, μέχρι να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ανέφερε μάλιστα ότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε για να μελετήσει το θέμα της έκθεσης των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους έχει ήδη παραδώσει το πόρισμά της προσθέτοντας ότι περιλαμβάνει δύο σενάρια και είναι δημοσιονομικά περίπου ουδέτερο, καθώς η σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς δίνει διαφοροποίηση συν/πλην ένα εκατομμύριο ευρώ.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι επισπεύδον υπουργείο για την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης είναι το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο και παρέπεμψε τον κ. Ζαχαριάδη.

Comments are closed.