Τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη σύσταση ενός νέου μητρώου Τύπου
…ανακοίνωσε ο Γ.Οικονόμου
Ακολουθεί ανακοίνωση της ΕΔΙΠΤ: Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με στόχο τη σύσταση ενός νέου ενιαίου μητρώου ενημερωτικών ΜΜΕ ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ιωάννης Οικονόμου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25.11.2021 με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ).
Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε την άμεση σύσταση ομάδας εργασίας με εκπροσώπους όλων των φορέων, προκειμένου να συγκροτήσει ένα ενιαίο μητρώο Μ.Μ.Ε. το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο του Τύπου χωρίς αποκλεισμούς με συγκεκριμένα όμως κριτήρια, με στόχο να διαμορφωθεί ένα διαφανές και αξιόπιστο πλαίσιο στο χώρο της ενημέρωσης. Σημείωσε δε ότι το νέο μητρώο θα περιλαμβάνει και τον ηλεκτρονικό τύπο, ενώ θα γεννά τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις για όσους συμμετέχουν. Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέχρι το τέλος του έτους, με χρονικό ορίζοντα να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι το Φεβρουάριο.
Την ΕΔΙΠΤ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Μιχάλης Σαββάκης, ο Αντιπρόεδρος Ευάγγελος Παπαλιός, η Γενική Γραμματέας Πέννυ Καλύβα και ο Σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνος Σπύρου, οι οποίοι κατέθεσαν αναλυτικό υπόμνημα.
Μεταξύ αυτών επισημάνθηκε ότι ο Περιοδικός και Περιφερειακός Τύπος, που εκπροσωπεί η ΕΔΙΠΤ είναι εξίσου Τύπος, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μια σειρά από αναιτιολόγητους αποκλεισμούς και υπολογίζεται ως Τύπος μόνο για τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Για το λόγο αυτό το νέο Μητρώο Τύπου, θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο του Τύπου της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και συγκεκριμένα: 1) Όλες τις περιφερειακές εφημερίδες, ανεξαρτήτου περιοδικότητας και αριθμού εργαζομένων, 2) Τις ενημερωτικές ηλεκτρονικές εκδόσεις και 3) Τον Περιοδικό – Κλαδικό Τύπο (περιοδικά). Σημειωτέον δε ότι όλες αυτές οι κατηγορίες καθίστανται ασφαλιστικά υπόχρεοι να καταβάλουν το 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.
Τέλος, από τους εκπροσώπους της ΕΔΙΠΤ έγινε ειδική μνεία για την άδικη εισφορά του 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, για την οποία από κοινού οι Ενώσεις Τύπου έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.