Ο δημιουργός της «Στιγμής της Αλήθειας» απολογείται

Όταν έμαθε τι συμβαίνει στην Ελλάδα του σηκώθηκε η τρίχα το ξανασκέφτηκε και μετά κάθισε και συνέταξε την παρακάτω επιστολή (η οποία φέρει υπογραφή 23/11/2008, λόγω της δολοφονίας όμως του 15χρονου Γρηγορόπουλου αποφύγαμε να την αναρτήσουμε – για ευνόητους λόγους – όλο αυτό το διάστημα):

«Ονομάζομαι Χάουαρντ Σουλτς και είμαι ο δημιουργός της «Στιγμής της Αλήθειας». Η λογική του παιχνιδιού είναι απλή: Μπορεί ένας άνθρωπος να πει την αλήθεια 21 συνεχόμενες φορές, χωρίς να πει ούτε ένα ψέμα; Αν τα καταφέρει, τότε μπορεί να κερδίσει 500.000 δολάρια (στην αμερικανική εκδοχή του παιχνιδιού). Ο διαγωνιζόμενος μπορεί να σταματήσει όποτε θελήσει, αν νιώσει ότι του είναι υπερβολικά δύσκολο να απαντήσει με ειλικρίνεια. Και μπορεί να κρατήσει τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει μέχρι εκείνο το σημείο. Η επιθυμία μου να δημιουργήσω αυτό το παιχνίδι θα μπορούσε να θεωρηθεί υποκριτική, σας διαβεβαιώνω όμως ότι είναι ειλικρινής. Δημιούργησα το παιχνίδι επειδή πιστεύω ότι ο κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει βγει εκτός ελέγχου και ότι ένας από τους λόγους είναι ότι οι άνθρωποι αποφεύγουν να πουν την αλήθεια. Τα ψέματα και οι λεγόμενες ‘μισές αλήθειες’ είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Αρκεί μόνο να δούμε την πρόσφατη οικονομική κρίση στη διεθνή αγορά και τις παγκόσμιες επιπτώσεις της, για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι της Γουόλ Στριτ και των άλλων κέντρων της οικονομίας ενδιαφέρονταν περισσότερο για την δική τους απληστία, παρά για την ειλικρίνειά τους σχετικά με τα επενδυτικά προϊόντα που πουλούσαν. Παραπλάνησαν τον κόσμο με τις επενδυτικές στρατηγικές τους. Οι Η.Π.Α. ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους για λόγους που αμφισβητούνται έντονα.

Είναι σε όλους γνωστό ότι ο Σωκράτης υποστήριζε πως για να ‘ναι κανείς συνετός, πρέπει να έχει «γνώθι σ’ αυτόν» και ότι ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να τη ζούμε. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Πιστεύω πραγματικά ότι η αλήθεια απελευθερώνει τους ανθρώπους, όπως αναφέρει ο Απόστολος Ιωάννης στην Καινή Διαθήκη.

Αυτά τα αποφθέγματα μπορεί να μοιάζουν λίγο πομπώδη όταν αναφερόμαστε σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, ωστόσο θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο σκοπός μου πηγάζει από το ύψιστο επίπεδο προσωπικής ακεραιότητας. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίσουν τους εαυτούς τους και να αντιμετωπίσουν την εσωτερική τους αλήθεια. Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Ο δρ. Βίκτορ Φράνκι, ένας διακεκριμένος ψυχίατρος, δήλωσε: «Ό,τι δίνει φως, πρέπει να υποστεί την πυρά». Αναγνωρίζω τον κίνδυνο του να πει κανείς την αλήθεια στους φίλους και τους αγαπημένους του, πιστεύω όμως ότι εν τέλει αυτό είναι που δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις».

Η «Στιγμή της Αλήθειας» γνώρισε τεράστια επιτυχία σε πάρα πολλές χώρες. Στην Ισπανία μόλις ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος, ενώ στη Βραζιλία και τη Γερμανία προβάλλεται ο δεύτερος κύκλος. Στην Ολλανδία ξεκινά ο δεύτερος κύκλος, το ίδιο και στην Κροατία, την Εσθονία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν ολοκληρωθεί δύο κύκλοι. Στη Σερβία, την ΠΓΔΜ, τη Φινλανδία και την Πολωνία ξεκινά τώρα ο πρώτος κύκλος, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η Γαλλία. Είναι ένα ψυχαγωγικό πρόγραμμα που καθηλώνει τους τηλεθεατές. Σε καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει προκύψει κανένα νομικό ή προσωπικό πρόβλημα. Και στις Η.Π.Α. δεν αντιμετωπίσαμε σε καμία απολύτως περίπτωση κάποια νομική ή οικογενειακή δυσκολία. Μάλιστα, συμβαίνει το αντίθετο. Οι οικογένειες δεν διαλύονται, αλλά συνήθως δένονται περισσότερο. Μέσω της εκπομπής επανασυνδέθηκαν συγγενείς που είχαν χρόνια να μιλήσουν μεταξύ τους. Φέραμε κοντά κάποια παιδιά με τους γονείς τους μετά από χρόνια απομάκρυνσης. Υπήρξαμε καταλύτες στην έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε συγγενείς που δεν μιλιόντουσαν.

Έμαθα ότι η εκπομπή προκάλεσε κάποιες διαμάχες. Πιστεύω ότι οι διαμάχες οφείλονται σε ένα αρχέγονο δίλημμα των ανθρώπων, που έρχεται στην επιφάνεια όταν προκύπτει η επιθυμία να πουν την αλήθεια. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αλήθεια πληγώνει και ο φόβος αυτής της αλήθειας συχνά τους καταπιέζει, πνίγοντας τις αληθινές τους σκέψεις και τα αληθινά τους συναισθήματα. Αυτό κατά συνέπεια δημιουργεί αισθήματα απόγνωσης και παραίτησης. Αυτό που καθηλώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο και προκαλεί την τεράστια επιτυχία του παιχνιδιού, είναι το γεγονός ότι δεν συνηθίζεται να ακούμε τους ανθρώπους να μιλάνε ειλικρινά ο ένας στον άλλον. Είναι μια ανάσα καθαρού αέρα. Έχω την πεποίθηση ότι αυτό τελικά θα δυναμώσει τους ανθρώπους και θα ενισχύσει τις οικογένειες. Κανείς δεν αναγκάζεται να λάβει μέρος στο παιχνίδι. Μάλιστα, οι διαγωνιζόμενοι, οι συγγενείς και οι φίλοι τους έρχονται εθελοντικά με προθυμία και απολαμβάνουν την εμπειρία. Σε τελική ανάλυση, η «Στιγμή της αλήθειας» έχει πολλές αστείες και ανθρώπινες στιγμές. Έχουν υπάρξει απίστευτες στιγμές επούλωσης τραυμάτων, πέρα από τις περιστασιακές απρόσμενες εξομολογήσεις. Οι διαγωνιζόμενοι και οι οικογένειές τους ασπάζονται τη φύση του παιχνιδιού, το ίδιο και τα τηλεοπτικά κοινά σε όλο τον κόσμο.

Δίνουμε μεγάλη προσοχή σε κάθε χώρα, για να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και με συγγενικές και φιλικές σχέσεις. Αντιμετωπίζουμε το θέμα με μεγάλο σεβασμό. Αυτή η μεγάλη προσοχή και η ευθύνη είναι που καθηλώνει τον θεατή, χωρίς να βλάπτει κανέναν τελικά».

Comments are closed.