Τα ΜΜΕ για την υποψηφιότητα ΓΑΠ και η κόντρα με Ψυχάρη
Μπορεί να μην είναι γρίφος ή μεγάλη απορία, κρίσιμο όμως είναι – παρά τα πρώτα δείγματα, το πώς θα αντιμετωπίσουν τα ΜΜΕ από δω και πέρα τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήδη πριν την επίσημη ανακοίνωση, τα μεγάλα ΜΜΕ στο άκουσμα και μόνο της πρόθεσής του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκαν αρνητικά απέναντι του… Τα ΜΜΕ του ομίλου Μαρινάκη τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα απέναντι στην υποψηφιότητα ΓΑΠ, ενώ και στην περίπτωση της “Καθημερινής” αντίστοιχα ηταν τα συναισθήματα! Το ίδιο συμβαίνει και σε μια σειρά από ΜΜΕ τα οποία στέκονται – επίσης, αρνητικά στην υποψηφιότητα, ειρωνικά και σκωπτικά!
Η αλήθεια είναι ότι παραδοσιακά ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε καλή σχέση με τα media… Πολλές φορές είχε μιλήσει για διαπλοκή, και “για πολιτικές ελίτ σε σχέση διαπλοκής με το κατεστημένο” (συμπόσιο Σύμης, 2012) που “εμπόδισαν τις μεταρρυθμίσεις”… Ποιος δεν θυμάται όμως την επίθεση στον ΔΟΛ και τον Σταύρο Ψυχαρη ονομαστικά… Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2012 σε Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει “Δεν ήμασταν όσο έπρεπε αποφασιστικοί απέναντι σε ένα σύστημα πελατειακό, αντιπαραγωγικό, κομπραδορικο… Έπρεπε να ονομαστικοποιήσουμε τα συμφέροντα” κατονομάζοντας τον πρόεδρο του ΔΟΛ και εκδότη του Βήματος Σταύρο Ψυχάρη ο οποίος ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας είχε ζητήσει τη γνώμη του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος του απάντησε ότι αν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις να δώσει το δάνειο χωρίς να ρωτά τον πρωθυπουργό. Αλλά επειδή δεν τους πληρούσε δεν έλαβε το δάνειο των 10 εκ. ευρώ. Τότε λοιπόν κατά την πλευρά Παπανδρέου άρχισε η ευθεία και ανοιχτή σύγκρουση και η ευθεία υπονόμευση… Με αποκορύφωμα τις επιθέσεις για τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΔΟΛ – τότε, Σταύρος Ψυχάρης είχε απαντήσει: “Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου” για να συμπληρώσει, “Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα. Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο”!
Στη συνέχεια ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης είχε διευκρινίσει για τις δηλώσεις Ψυχάρη: “Σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Ψυχάρη για τη συνάντηση με τους εκδότες στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε από την είσοδο που εισέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου όλοι οι επισκέπτες πλην των υπουργών, παρουσία του κ. Ηλ. Μόσιαλου και των άλλων εκδοτών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους παριστάμενους εκδότες λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης της οικονομίας και της κρίσης που πλήττει τη χώρα να συμβάλουν μέσω των εφημερίδων τους και των ΜΜΕ στην αντικειμενική αποτύπωση της κατάστασης ώστε να ξεπεράσει η χώρα με τον πιο συντεταγμένο τρόπο την κρίση. Με ψυχραιμία στην απόδοση των γεγονότων να συμβάλουν στο κλίμα ψυχραιμίας που είχε και έχει ανάγκη η χώρα”.