Λαζανάς: Ο ιός είναι εδώ, αν δεν προσέξουμε θα έχουμε έκρηξη όπως τον Νοέμβριο

Διέψευσε ότι υπάρχει σήμερα έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής

«Να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός δεν έχει τελειώσει, είναι μέσα σε ένα καζάνι το οποίο σιγοβράζει και ξαφνικά, όταν γίνει βρασμός μπορεί να πεταχθεί το καπάκι, όπως έγινε τον Οκτώβριο – Νοέμβριο» προειδοποίησε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 ο Μάριος Λαζανάς, παθολόγος- λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Γιο’ αυτό το λόγο ζήτησε να είναι όλοι προσεκτικοί και εκτίμησε δε ότι «σαφώς έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση πόσο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, τα βλέπουμε στα νοσοκομεία» και διευκρίνισε πως ανάλογα με τα δεδομένα «θα δούμε εάν χρειάζεται να πάρουμε πρόσθετα μέτρα ή να ανασταλούν κάποια».
Τόνισε δε ότι «ήταν αναμενόμενο ότι με τις γιορτές θα αυξηθούν τα κρούσματα, ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί και κουραστεί πολύ, έπρεπε να δει τους συγγενείς του» σημείωσε και εξηγώντας την ανησυχία του επισήμανε πως «επαναπαυόμαστε όλοι, περιμένουμε για παράδειγμα πώς και πώς να πετάξουμε τις μάσκες, όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα μέτρα δεν θα αρθούν εύκολα, δηλαδή θα συνεχίσουμε να έχουμε μάσκες για πολύ καιρό, όπως και τις αποστάσεις ή το πλύσιμο των χεριών».
Ο κ. Λαζανάς διέψευσε πάντως ότι υπάρχει σήμερα έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «μία συζήτηση των επιδημιολόγων, ώστε να δουν λίγο περισσότερο τα δεδομένα της Αττικής. Η επιτροπή θα συνεδριάσει κανονικά στις 10 το πρωί της Παρασκευής όπως είναι προγραμματισμένο» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχουμε συζητήσει αν και τι θα κλείσει, θα δούμε αύριο τα δεδομένα και ανάλογα θα κινηθούμε».
Σε αυστηρό ύφος είπε ότι πρέπει «όλοι να είμαστε πιο ήρεμοι, να μιλάμε λιγότερο και να μην βγάζουμε με το παραμικρό δημοσιεύματα».
Πρόσθεσε με νόημα «να μην πυροβολούμε τον κόσμο, στη δημόσια υγεία πρέπει να μην αποκρύπτεται τίποτα, να υπάρχει διαφάνεια και αλήθεια για να πείθεται και ο κόσμος».

Αναφερόμενος στη σημασία των τεστ είπε ότι χρειάζονται «για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα» και επισήμανε το παράδειγμα της Ελβετίας, η οποία θα κάνει εκτενείς ελέγχους «για να βρει τους ασυμπτωματικούς». Εξήγησε δε τον λόγο: «Όταν υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς, πρέπει αυτούς να τους βρούμε και να τους απομονώσουμε, δεν γίνεται αλλιώς. Έτσι κατά κάποιο τρόπο την πάθαμε και το καλοκαίρι, υπήρχαν ασυμπτωματικοί, δεν τους εντοπίσαμε, ίσως πρόσθεσε και λίγο ο τουρισμός, είχαμε και την κινητικότητα με τους φοιτητές και διάφορα άλλα φαινόμενα και έτσι ήρθε η έκρηξη».
Ερωτηθείς για την πολιτική ουσιαστικά «no testing» που ακολουθεί η χώρα μας, είπε ότι «δεν έχω απάντηση για τα λίγα τεστ, το έχει αναλάβει ο ΕΟΔΥ αυτό το αντικείμενο. Θα πρέπει να καταστρώσει το αντίστοιχο σχέδιο προγραμματισμού των τεστ”.

Σχολιάζοντας τα προβλήματα με τη ροή των εμβολίων ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι «με τις παραδόσεις των εμβολίων πάντοτε και σε άλλες επιδημίες (Η1Ν1) υπήρχαν προβλήματα, καθυστερήσεις, οι εταιρίες δεν ήταν σωστές στις ημερομηνίες για διάφορους λόγους. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες» τόνισε και υπογράμμισε ότι «δημιουργήθηκε ίσως πολύ μεγάλη αισιοδοξία ότι μέχρι τον Μάιο θα έχουμε τελειώσει».
Περιέγραψε τις δυσκολίες της όλης διαδικασίας του εμβολιασμού: «Το εμβόλιο της Pfizer δεν είναι εύκολο, θέλει τις διαδικασίες του, το χρόνο του. Πρέπει τα εμβολιαστικά κέντρα να προσαρμοστούν. Για παράδειγμα στο ιδιωτικό θεραπευτήριο που εργάζομαι, φτιάξαμε μία ομάδα με έμπειρους εμβολιαστές, έμπειρο προσωπικό και νοσηλευτές. Διότι χρειάζεται προσοχή και καταφέραμε να μην πεταχθεί ούτε μία δόση. Ε, λοιπόν, την πρώτη μέρα που δουλέψαμε είχαμε και μεις δυσκολίες, μετά εάν είχαμε εμβόλια θα μπορούσαμε να κάνουμε διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό εμβολιασμών. Έπρεπε να περάσει κάποιος χρόνος για να αποκτήσουμε την εμπειρία».
Τέλος σημείωσε ότι υπήρξε μία υπεραισιοδοξία με την κολχικίνη, τονίζοντας ότι «η επιτροπή ποτέ δεν είπε ότι βγήκε μία θεραπεία, αλλά ότι είναι ένα φάρμακο που ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει και να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Στην Ελλάδα έχουμε την ανάγκη να τα διογκώνουμε» κατέληξε.

Comments are closed.