Brooks Brothers: Γιατί χρεοκόπησε η εταιρεία που έντυνε τους προέδρους των ΗΠΑ

 

Η άνοδος της «επιχειρηματικής» Αμερικής είχε συνδεθεί με την Brooks Brothers όσο με καμία άλλη εταιρεία ένδυσης, δεν ήταν τυχαίο άλλωστε, ότι οι πρόεδροι Αβραάμ Λίνκολν και Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι φορούσαν τα κοστούμια της, ενώ είχε καταφέρει να βγει αλώβητη από δύο παγκόσμιους πολέμους και την Μεγάλη Ύφεση του 1929.

Το κεφάλαιο με τίτλο “O άνδρας με το πουκάμισο Brooks Brothers” από το μυθιστόρημα “Η παρέα” της Μέρι ΜακΚαρθι του 1942 αποτύπωνε και συμβόλιζε την κουλτούρα της “Νέας Αγγλίας” με τα μεγάλα πανεπιστήμια και τις καλοπληρωμένες δουλειές.

Παρ’ όλα αυτά, η σταδιακή μετάβαση στο πιο απλό (casual) ντύσιμο σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού, έδωσαν την χαριστική βολή στην εμβληματική εταιρεία η οποία ανήκει στον Ιταλό επιχειρηματία Κλαούντιο Ντελ Βέκκιο. Χθες ο γιος του ιδιοκτήτη του κολοσσού Luxottica υπέβαλε αίτηση για προστασία από την πτώχευση σε δικαστήριο του Ντελαγουερ.

Ο Ντελ Βέκκιο, ο οποίος εξαγόρασε την Brooks Brothers από τη βρετανική αλυσίδα το 2001, κατηγόρησε την πανδημία για τα τρέχοντα προβλήματα της εταιρείας, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι το προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων κατά τη διάρκεια του lockdown μείωσε σημαντικά τα έσοδα. Εντούτοις αυτή είναι η μισή αλήθεια αφού η Brooks Brothers αντιμετώπιζε προκλήσεις και προβλήματα πολύ πριν τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με ειδικούς της ένδυσης στις ΗΠΑ, η καθιέρωση της “Casual Friday” (της Παρασκευής όπου το στέλεχος της εταιρείας ντύνεται πιο απλά) παντού, ακόμα και στα δικηγορικά γραφεία, δεν έκανε καλό στην αγορά του “neckwear”, δηλαδή του ντυσίματος στο οποίο ειδικεύεται η Brooks Brothers. Παράλληλα, οι νεότεροι πελάτες είχαν στραφεί είτε προς φθηνότερες λύσεις είτε προς πιο απλό ντύσιμο, όπου δεν ήταν απαραίτητο. Η προσπάθεια προσαρμογής στα νέα ήθη ένδυσης ήταν άστοχη και χωρίς σχέδιο καθ’ότι αποξένωσε, σύμφωνα με την Wall Street Journal, τους πιστούς μεγαλύτερους σε ηλικία πελάτες. Το ξέσπασμα του κορονοϊού και η τάση καθιέρωσης της εργασίας από το σπίτι σε μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, ήρθε για να κλείσει τον κύκλο της μεγάλης αυτής εταιρείας ένδυσης.

Η κατάρρευση της Brooks Brothers έρχεται ύστερα από της πτωχεύσεις των αλυσίδων λιανικής Neiman Marcus Group Inc., J.Crew Group Inc. και JC Penney Co, δείγμα του ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έδωσε κανένα περιθώριο επιβίωσης σε εταιρείες που είχαν από πριν σημαντικά προβλήματα, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Σε μια αγορά που μοιάζει παγκοσμίως, με κινούμενη άμμο, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια άλλη μεγάλη εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα επιβίωσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κολοσσός του fast fashion Inditex (Ζara, Massimo Dutti, Pull and Bear) προσπαθεί να προσαρμοστεί τάχιστα στα νέα δεδομένα που έφερε ο κορονοϊός, ήτοι την μεγάλη άνοδο των πωλήσεων μέσω διαδικτύου.

του Γ.Μαντζίκου – liberal.gr

Comments are closed.