Πάρα πολλές ακυρώσεις στα ξενοδοχεία – Πτώση 50% η Αθήνα
Ακόμα χειρότερα οι υπόλοιπες πόλεις
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφορικά με την τουριστική σεζόν που αναμένουμε
Γ.ΤΑΣΙΟΣ: Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτό που έχουμε αυτή την περίοδο δεν το έχουμε ξανασυναντήσει με την έννοια ότι είναι πολύ αόριστο, ασαφές και δυστυχώς έχουν έρθει τα πρώτα προβλήματα. Έχουμε ήδη πάρα πολλές ακυρώσεις σε δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία. Η Αθήνα βιώνει μια πτώση της τάξης του 50% ήδη την πρώτη εβδομάδα, οι υπόλοιπες πόλεις ακόμα χειρότερα. Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό φαίνεται να έχουμε σημαντικές δυσκολίες. Όσον αφορά την «εποχικότητα», το μοντέλο ήλιο και θάλασσα που ξεκινάει από το Μάιο, εκεί βλέπουμε να μην έχουμε ακυρώσεις τουλάχιστον ακόμη ή κάποιες μεμονωμένες όμως δεν έχουμε ροή κρατήσεων. Είναι το γνωστό early booking δηλαδή εκπτωτικά πακέτα για καλύτερη προσέλκυση πελατών όπου εκεί είναι όλα σχεδόν παγωμένα από όλες τις χώρες, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες ήδη στις επιχειρήσεις και είναι μεγάλη η αγωνία για τις επόμενες ημέρες.
Γ.ΤΑΣΙΟΣ: Πρέπει να δούμε, ήδη έχουμε μια πρώτη δέσμη μέτρων, πως θα λειτουργήσει γενικότερα το επιχειρείν, όχι μόνο του ξενοδοχειακού κλάδου αλλά γενικότερα το επιχειρείν το επόμενο διάστημα σε περίπτωση που έχουμε μια έξαρση και στην Ελλάδα και μπούμε σε μια διαδικασία καραντίνας περισσότερων περιοχών. Μένει να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη.
Γ.ΤΑΣΙΟΣ: Υπάρχει ψυχραιμία στον κλάδο, είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και με το υπουργείο Υγείας γενικά ως κοινωνικοί εταίροι και προχωράμε. Σίγουρα όμως υπάρχει προβληματισμός.
Γ.ΤΑΣΙΟΣ: Οι αναστολές πληρωμών σίγουρα δίνουν μια ανάσα και αυτό φαίνεται στους πρώτους τρεις νομούς όμως πρέπει άμεσα να δούμε το ζήτημα της 12μηνης λειτουργίας των ξενοδοχείων. Το Eurogroup θα είναι κομβικό ούτως ώστε να ανακοινωθεί το δεύτερο πακέτο μέτρων σε αυτούς που χάνουν τζίρο ήδη. Ακυρώνονται συνέδρια, εκδηλώσεις, ακυρώσεις μεμονωμένων ιδιαίτερα στην Αθήνα έχουμε κάθετη πτώση γιατί αυτό πρέπει στην πορεία να μπορέσει έτσι να υλοποιηθεί ούτως ώστε να μπορέσουν έτσι να διατηρηθούν και οι θέσεις εργασίας έστω και με μια ευέλικτη μορφή. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι ο Μάρτιος είναι καθοριστικός μήνας για την εποχικότητα, αν ως το τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου αυτό δεν βελτιωθεί τότε σίγουρα χάνουμε και το Μάιο εν όψει της σεζόν και αυτό αρχίζει να βάζει πολλές δυσκολίες και στο οικονομικό επιτελείο και από την άλλη το κυρίαρχο στο τέλος είναι ότι αν ο πελάτης σταματήσει να ταξιδεύει, απ’ όπου και αν προέρχεται, τότε όλοι απλά και λαϊκά «την κάτσαμε».