Πέτσας για Μουτζούρη: Είναι γραφικός και επικίνδυνος
Καμία συζήτηση μαζί του
Σημεία από τη συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Σκάι στους Οικονόμου – Αναστασοπούλου
Ο κ. Μουτζούρης αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Όταν θέλουμε, στο μέλλον, να αποδώσουμε σε κάποιον χαρακτηριστικά που συμπυκνώνουν μαζί τη γραφικότητα, την επικινδυνότητα και γενικότερα τα χειρότερα χαρακτηριστικά, θα λέμε από εδώ και πέρα «ο Μουτζούρης». Καμία συζήτηση με τον κ. Μουτζούρη. Τι να την κάνουμε τη συγγνώμη; Όποια συγγνώμη και να ακουστεί τώρα από τον κ. Μουτζούρη θα είναι υποκριτική. Ένας τακτικισμός. Δεν γίνεται δεκτή καμία συγγνώμη. Δεν γίνεται καμία συζήτηση με τον κ. Μουτζούρη. Ο κ. Μουτζούρης έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Και αυτές τις ευθύνες θα τις δούμε. Όλες τις ευθύνες που αφορούν το αξίωμά του. Δεν είναι πλάκα ένας Περιφερειάρχης να κάνει όλα αυτά. Έχει σοβαρές ευθύνες και θα αποδοθούν.
Οι κλειστές δομές είναι ένας από τους βασικούς άξονες του σχεδίου μας και οι κλειστές δομές θα γίνουν. Η πρώτη φάση ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε χθες στη Μυτιλήνη και ολοκληρώνεται σήμερα στη Χίο. Δηλαδή, κάποιες βασικές, απαραίτητες χωματουργικές εργασίες, ώστε να μπορούν να μπουν τα ιδιωτικά συνεργεία για να ξεκινήσει η κατασκευή. Ολοκληρώνεται αυτή η πρώτη φάση. Μπροστά σε αυτά που είδαμε χθες, κάνουμε μια προσπάθεια να ξαναπιάσουμε το νήμα της συζήτησης με τους τοπικούς άρχοντες για να δούμε πώς θα πέσουν οι τόνοι, όπως ζήτησε και ο Πρωθυπουργός χθες, αλλά και -φαντάζομαι- όπως θα ήθελαν και όλοι οι νησιώτες μας.
Την πρώτη μέρα, όταν είχαμε τα πρώτα μπλόκα στον δρόμο, είχαμε κάποια μικρά επεισόδια. Έφτασαν τα μηχανήματα στους τόπους που έπρεπε να φτάσουν και στη Μυτιλήνη και στην Χίο. Ξεκίνησαν οι εργασίες. Ξαφνικά, χθες το πρωί, από τις 10 και μετά, δεν είδαμε επεισόδια εκεί που γίνονταν οι χωματουργικές εργασίες, αλλά είδαμε επιθέσεις σε ξενοδοχεία που κοιμόντουσαν αστυνομικοί. Είδαμε επεισόδια στους δρόμους, ακόμη και πυροβολισμούς με κυνηγητικά όπλα. Αυτά είναι ακραία πράγματα. Θέλουμε να συγχαρούμε τους αστυνομικούς για την πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση.
Όσον αφορά στο ερώτημα εάν τα επεισόδια ήταν υποκινούμενα και από ποιους, εξετάζουμε όλα τα στοιχεία. Υπάρχουν πολλά στοιχεία και τα εξετάζουμε. Σχηματίζονται δικογραφίες για όλα αυτά και θα πάρουν τον δρόμο τους. Αλλά αυτό που θέλουμε είναι να πέσουν οι τόνοι σήμερα και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον δρόμο τους. Σημασία έχει στο ευρύτερο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας -και όχι των ακραίων στοιχείων που πάντα υπάρχουν- να βρούμε σήμερα ένα νήμα διαλόγου με τους τοπικούς φορείς και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.
Το θέμα είναι πώς θα προχωρήσουμε στην κατασκευή των κλειστών δομών. Δεν έχουμε ακούσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Εναλλακτικό σχέδιο δεν υπάρχει. Εμείς, τι διαπιστώσαμε; Διαπιστώσαμε όμως ένα τρομερό έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο είναι διάχυτο στην κοινωνία. Οι νησιώτες επί 4,5-5 χρόνια βλέπουν μια κατάσταση, η οποία κάθε μέρα γίνεται χειρότερη. Και φτάνουμε σε ένα επίπεδο, που ξεχειλίζει το ποτήρι. Δεν πιστεύουν ότι θα φτιάξουμε τις κλειστές δομές και μετά θα κλείσουμε τις ανοιχτές. Αυτό είναι το βασικό θέμα. Εμείς το λέμε σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να κλείσει η Μόρια, εάν δεν γίνει η κλειστή δομή.
Για την αποσυμφόρηση των νησιών χρειάζεται να γίνουν τρία πράγματα: Το ένα είναι να γίνουν οι κλειστές δομές, ώστε να μεταφερθεί σε αυτές μαζικά ένας αριθμός από τις σημερινές άναρχες ανοιχτές. Το δεύτερο είναι -και ήταν ένα από τα σημεία που είχαμε συμφωνήσει και με τον Περιφερειάρχη και με τους Δημάρχους- πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου. Και τις έχουμε επιταχύνει. Και τρίτον κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τις επιστροφές. Με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, φεύγουν κάποιοι δυτικά, γιατί παίρνουν άσυλο και κάποιοι που δεν παίρνουν άσυλο, φεύγουν ανατολικά. Γυρίζουν στην Τουρκία. Έχουμε αυξήσει τις αποστολές, όχι ακόμη σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά έχουμε βάλει έναν στόχο που νομίζουμε ότι είναι αξιόπιστος.
Είναι υποκριτικό να λέει κανείς «πάρτε τους από το νησί να τους πάτε στην ενδοχώρα», όταν αυτό στην ουσία δεν είναι τρόπος αποσυμφόρησης των νησιών για λύση του μεταναστευτικού, αλλά μόνιμης μετεγκατάστασης αυτών των ανθρώπων στο εσωτερικό. Και αυτό μπορεί να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ξεκινήσαμε ένα πλαίσιο αποσυμφόρησης των νησιών και μεταφέραμε 9.000 ανθρώπους μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς στην ενδοχώρα. Υπάρχει μια προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, πριν προχωρήσει η υπόλοιπη διαδικασία αποσυμφόρησης: Να γίνουν κλειστές δομές, να επιταχυνθεί η διαδικασία του ασύλου και να αυξηθούν οι επιστροφές. Αυτό κάνουμε. Και ταυτόχρονα, υλοποιούμε τον άλλον άξονα του σχεδίου, που είναι η φύλαξη των συνόρων μας.
Είχαμε πει από την αρχή, από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, ότι θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να είμαστε σχετικά έτοιμοι, με τους τέσσερις άξονες του σχεδίου αναπτυγμένους. Δηλαδή, να έχουν γίνει κάποιες κλειστές δομές, να έχουμε προχωρήσει σε όσο το δυνατόν καλύτερη φύλαξη των συνόρων -με ενίσχυση του Λιμενικού, με τον ΕΣΟΘΕ- να έχουμε αυξήσει τις επιστροφές και να δουλεύει το νέο σύστημα ασύλου. Αυτό το κάνουμε. Το ξεδιπλώνουμε. Ο χρόνος μέχρι το Καλοκαίρι πρέπει να αξιοποιηθεί με τις κλειστές δομές. Αυτό είναι βασικό στοιχείο.
Είναι περίπου 93.000 οι αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είδα από το αρμόδιο Υπουργείο, 17.000 Σύριοι, πάνω από 30.000 Αφγανοί. Επομένως, το θέμα -και το έχουμε πει από την αρχή- ξεκίνησε ως προσφυγικό και έχει μεταλλαχθεί. Είναι μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό. Εάν μεταφέρεις όλο αυτό τον κόσμο στην ενδοχώρα, η Τουρκία -επικαλούμενη τη Συμφωνία με την Ε.Ε. -που υπογράφηκε στη διάρκεια της προηγούμενης Κυβέρνησης, δεν θα δέχεται την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Άρα, θέλουμε 34.000 Αφγανούς, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι στην ενδοχώρα και να παραμείνουν στην Ελλάδα; Εμείς δεν το θέλουμε αυτό.
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον τους το σχέδιο της Κυβέρνησης. Η λύση να μείνει η κατάσταση όπως είναι σήμερα, δεν είναι βιώσιμη.