Το Μαξίμου έβαλε “φρένο” στα κανάλια (για κορωνοϊό και προσφυγικό)
… ή αλλιώς όταν η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία επιβάλλεται άνωθεν –
Του Θάνου Πασχάλη
Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε και έδεσε… Κι ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κλινικό κρούσμα του κορωνοϊού εν Ελλάδι. Ποιος είπε ότι οι διευθυντές των καναλιών δεν θα άκουγαν τις παραινέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που τους κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου συνιστώντας ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος, χαμηλούς τόνους και αποφυγή φαινομένων τρόμου και πανικού στον κόσμο, όταν γνωρίζουν ότι μπορεί να έπεσαν και τηλεφωνήματα ψηλότερα;
Το αποτέλεσμα; Ενα γεγονός, όπως η διάγνωση και στη χώρα μας κρούσματος κορωνοϊού, που σε άλλες χρονικές περιόδους θα αποτελούσε, για τους διευθυντές ενημέρωσης των καναλιών, “βούτυρο” στο ψωμί τους με το οποίο και θα έκαναν πάρτι αφιερώνοντας σε αυτό σχεδόν όλο το δελτίο τους, αυτήν τη φορά συμμαζεύτηκαν και ήταν συγκρατημένοι σε χρόνο και τρόπο παρουσίασης. Ο φόβος (απόλυσης από τους καναλάρχες;) φυλάει τα έρμα. Κάτι που δεν φρόντισε να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα για τη χώρα θέματα ασχέτως εάν υπήρχαν ήδη οι σφοδρές αντιπαλότητες μεταξύ καναλαρχών και κυβέρνησης εξ αιτίας των ζητημάτων με τις άδειες λειτουργίας και φορολόγησης των καναλιών.
Ελάχιστα κανάλια παρέβησαν τις παραινέσεις του πρωθυπουργού και ξεπέρασαν τα όρια, αλλά όχι σε επικίνδυνο βαθμό. Κι αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση… Στα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, ορισμένα από τα κανάλια θα αφηνίαζαν και θα ξεσάλωναν (υπήρξαν σχετικά παραδείγματα) έχοντας στα χέρια τους ένα γεγονός αναλόγου μεγέθους ή ακόμη και υποδεέστερων έως φτηνιάρικων. Είναι βέβαιο ότι αυτά τα κανάλια, όπως και συνέβη, θα μετέτρεπαν όλο το πρόγραμμα σε μια διαρκή ροή ειδήσεων για να πετύχουν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης μετατρέποντας ένα γεγονός προς ενημέρωση του κοινού σε σήριαλ. Οταν παίζει κανείς με το φόβο είναι βέβαιο ότι θα έχει πρόθυμο κοινό. Ωστόσο σημασία έχει η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία να μην επιβάλλονται άνωθεν, με δικαιολογημένες και μη παραινέσεις, αλλά να βασίζονται στους κανόνες δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και στη συνείδηση του κάθε δημοσιογράφου.
Μην ξεχνάμε την πρόσφατη παραπομπή στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ επτά δημοσιογράφων για τον τρόπο χειρισμού του βρέφους από τη Συρία από κανάλια και ενημερωτικά σαιτ. Πώς μετριέται μια αξιοπρεπής παρουσίαση ενός σημαντικού θέματος; Από το χρόνο που θα αφιερωθεί για την παρουσίασή του αλλά και από τον τρόπο που αυτό θα γίνει (ψύχραιμος, αξιόπιστος και χωρίς τρομολαγνεία). Η ειδησεογραφική φλυαρία και τρομολαγνεία μόνον έναν στόχο έχουν για κανάλια που βασίζονται σε αυτά. Οχι να μας δουν οι τηλεθεατές για να τους ενημερώσουμε αλλά να τους τρομάξουμε ώστε να μας δουν. Οι τηλεθεατές ας κρίνουν. Για αυτό υπάρχει και το τηλεκοντρόλ.