Ετος απολύσεων το 2019 για τις τράπεζες

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

…παγκοσμίως

Ετος μαζικών απολύσεων και μάλιστα των περισσότερων μετά το 2015, ήταν το 2019 για τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα με ιδιαίτερα επιθετικές τις απολύσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν ραγδαία μείωση της κερδοφορίας τους εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων.
Σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης αλλά και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της ψηφιακής τεχνολογίας, πάνω από 50 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν απολύσεις που αθροιστικά φτάνουν στις 77.780 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων στον κλάδο από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει εταιρείες και εργατικά συνδικάτα. Και βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων, και συγκεκριμένα περίπου το 82% του συνόλου, έγινε στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι μαζικές απολύσεις στον κλάδο δεν αποτελούν, άλλωστε, πρόσφατη εξέλιξη, καθώς τα τελευταία έξι χρόνια χάθηκαν περισσότερες από 425.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο. Συμπίπτουν, πάντως, σε μεγάλο βαθμό και μάλλον όχι τυχαία με τη διάρκεια ζωής των αρνητικών επιτοκίων που στην Ευρωζώνη επιβλήθηκαν το 2014 αλλά είχαν προηγηθεί στη Δανία.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ο αριθμός των απολύσεων ενδέχεται να είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος εφόσον πολλές τράπεζες μειώνουν το προσωπικό τους χωρίς να ανακοινώσουν τα σχέδιά τους. Η Morgan Stanley ήταν η τελευταία μιας σειράς τραπεζών που ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μειώσει το προσωπικό της και σύμφωνα με πηγές της τράπεζας θα προβεί σε 1.500 απολύσεις παγκοσμίως. Μιλώντας στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζέιμς Γκόρμαν ανέφερε πως ο αριθμός των απολύσεων αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του προσωπικού της. Οι αμερικανικές τράπεζες ανέκαμψαν σχετικά σύντομα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς ενισχύθηκαν με κεφάλαια του αμερικανικού κράτους και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αυξήσεις των επιτοκίων.
Στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αντιθέτως, οι μειώσεις προσωπικού αντανακλούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς οι εξαγωγικές οικονομίες της Ευρώπης πλήττονται από τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο και ταυτοχρόνως τα αρνητικά επιτόκια διαβρώνουν την κερδοφορία του κλάδου. Είναι ενδεικτικό ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ο τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank, βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των προγραμματισμένων απολύσεων. Σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της κατά 18.000 άτομα μέχρι το 2022 εν μέρει ως συνεπακόλουθο της απόσχισης του επενδυτικού της βραχίονα. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, η τραπεζική αγορά της Γερμανίας είναι η πλέον κατακερματισμένη της Ευρώπης. Οι γερμανικές τράπεζες είναι επίσης από τις πλέον εκτεθειμένες στα αρνητικά επιτόκια, καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερο όγκο καταθέσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου, οι τράπεζες μάλλον θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις προσωπικού μέσα στο νέο έτος. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ελβετική επενδυτική Julius Baer Group Ltd, η τράπεζα μελετάει σχέδια για τη μείωση του κόστους της, καθώς αντιμετωπίζει εντεινόμενο ανταγωνισμό και μειωμένα περιθώρια κέρδους. Εξάλλου, η ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις στον τομέα εξυπηρέτησης πελατών και σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, ενδέχεται να επεκτείνει τη μείωση προσωπικού σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της.
Πηγή Καθημερινή

Comments are closed.