Αβέβαιο το μέλλον της Huawei

…λόγω των ΗΠΑ

Ο ιδρυτής της Huawei Technologies Ρεν Ζενγκφέι προειδοποίησε μέσω εσωτερικού σημειώματος τους υπαλλήλους της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Κίνας πως η επιχείρηση βρίσκεται σε μια στιγμή όπου είτε θα ζήσει είτε θα πεθάνει. Αιτία για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κινεζική εταιρεία είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον της μετά την απόφαση των ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο να την αποκλείσουν από την αμερικανική αγορά και να απαγορεύσουν σε αμερικανικές εταιρείες να πωλούν υλικό στην Huawei. Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί την κινεζική εταιρεία ότι κατασκοπεύει για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης.
Μπορεί η αμερικανική κυβέρνηση να αποφάσισε τη Δευτέρα να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με την Huawei για ακόμη 90 ημέρες, ωστόσο αυτό δεν περιορίζει ουσιαστικά την ανασφάλεια για τη μεγαλύτερη κινεζική τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση. Οι υπάλληλοι της Huawei που δεν έχουν πλήρη φόρτο εργασίας θα πρέπει να σχηματίσουν«ομάδες κομάντο» και να εξετάσουν νέα εγχειρήματα, είπε ο Ζενγκφέι, προειδοποιώντας όσους δεν το κάνουν πως θα βρίσκονται αντιμέτωποι με μείωση μισθού κάθε λίγους μήνες και ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους.
Ακόμη και αν τελικά άρει ο Ντόναλντ Τραμπ τον αποκλεισμό της Huawei από την αμερικανική αγορά, το πλήγμα που ήδη έχει υποστεί η εταιρεία είναι σημαντικό, ενώ η απειλή νέων αμερικανικών κυρώσεων θα εξακολουθήσει να υπάρχει.
Το πρώτο πλήγμα που δέχεται η Huawei είναι στη διεθνή αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εσωτερικές εκτιμήσεις της Huawei δείχνουν πως αναμένεται να πωλήσει 60 εκατομμύρια λιγότερα κινητά τηλέφωνα το 2019 εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων. Το 2018 οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων της Huawei είχαν αυξηθεί κατά 34% στα 206 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας IDC. Το α΄ τρίμηνο του 2019 οι πωλήσεις κινητών της Huawei είχαν αυξηθεί κατά 50%, ενώ περιορίζονταν οι πωλήσεις των βασικών της ανταγωνιστών, Samsung και Apple. Ωστόσο, η εικόνα άλλαξε δραστικά το β΄ τρίμηνο, από τον Μάιο, όταν άρχισαν να ισχύουν οι αμερικανικές κυρώσεις, με τις πωλήσεις κινητών της Huawei να αυξάνονται μόλις κατά 8,3%. Εχοντας εισχωρήσει με επιτυχία στην ευρωπαϊκή αγορά, η Huawei βρισκόταν πολύ κοντά στο να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία κινητών τηλεφώνων μέχρι που «χτύπησαν» οι αμερικανικές κυρώσεις. Η απώλεια του λειτουργικού συστήματος Android, δεδομένου πως η Google δεν μπορεί πλέον να το προεγκαθιστά στα κινητά Huawei, και της πρόσβασης στο οικοσύστημα εφαρμογών Play Store της Google περιόρισαν δραστικά την ελκυστικότητα των κινητών τηλεφώνων Huawei σε ολόκληρο τον κόσμο πλην Κίνας.
Σύμφωνα με την ίδια την Huawei, ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της εταιρείας είναι οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, που της είχαν αποφέρει πέρυσι το 46% των εσόδων της. Το πλήγμα που έχει υποστεί η αξιοπιστία της Huawei εξαιτίας των αμερικανικών κατηγοριών και ο αποκλεισμός της από την Google αποτελούν προβλήματα που δεν πρόκειται να επιλυθούν σύντομα. Μπορεί οι προγραμματιστές της Huawei να εργάστηκαν νυχθημερόν επί μήνες ώστε να παρουσιάσουν το λειτουργικό σύστημα Harmony προ ημερών, ωστόσο πολύ λίγοι πελάτες έχουν πειστεί ότι αυτό αποτελεί αποδεκτή εναλλακτική λύση αντί για το Android.
Χωρίς τις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ, η Huawei θα απειλούσε άμεσα την πρωτοκαθεδρία της Samsung στα κινητά τηλέφωνα, ενώ θα μπορούσε να αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την ηγετική θέση που κατέχει στην τεχνολογία δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G). Τώρα, η Huawei εξακολουθεί να είναι ισχυρή, αλλά ο δυναμισμός των προηγούμενων ετών και η τεχνολογική πρόοδος που είχε επιτύχει έχουν ακυρωθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Πηγή Καθημερινή

Comments are closed.