Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Τη βγάζει δεν τη βγάζει
“Δεν φτάνει σε έναν άρρωστο οργανισμό να δώσεις ένα παυσίπονο…”
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Για τη ΔΕΗ
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχει βγει η έκθεση της Ernst & Young που είναι ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας, είναι υποχρέωση κάθε εισηγμένης εταιρείας να έχει ένα ορκωτό ελεγκτή και η Ernst & Young πριν από μερικούς μήνες βγήκε στην επίσημη έκθεση της και λεει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. Επομένως το θέμα αυτό δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως, είναι κουκιά μετρημένα. Η εταιρεία τη βγάζει δεν τη βγάζει και επομένως προσπαθούμε να περάσουμε καταρχάς το ορόσημο της 24ης Σεπτεμβρίου που θα ξαναβγεί αυτή η έκθεση και αν δεν έχουμε φέρει τα πράγματα σε ένα λογαριασμό θα βρεθούμε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς η εταιρεία αυτή θα ζητήσει περαιτέρω μέτρα με βάση τους νόμους της κεφαλαιαγοράς, σκληρά μέτρα για να μείνει όρθια η επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε για να μη συμβεί και από εκεί και πέρα έχουμε το άλλο ορόσημο της 31ης Οκτωβρίου που είναι οι διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή επιτροπή στο πλαίσιο της λεγόμενης μετα-μνημονιακής εποπτείας που έφυγε το μνημόνιο αλλά είναι πάντα εδώ και θα πρέπει να συμφωνήσουμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ. Μια ευρωπαϊκή επιτροπή που φταίει και αυτή μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ για το σημερινό κατάντημα. Εγκατέλειψαν από κοινού το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ επί Σαμαρά που ήταν να πουληθεί το 1/3 της επιχείρησης και τα λεφτά αυτά να πάνε στην τσέπη της ΔΕΗ να πάρει μια ανάσα και να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της και στη θέση αυτού πήγαν και συμφώνησαν με το ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ να κατέβει από το 90% της αγοράς που είχε τότε στο 50 με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Μια δωρεάν ιδιωτικοποίηση, δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για εμάς και λεει ότι θέλουμε ιδιωτικοποίηση την ώρα που δεν μπορεί να γίνει καταρχάς γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται, θα πρέπει να βρούμε τρελό. Και μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για ιδιωτικοποίηση όταν είναι το μοναδικό παράδειγμα στον κόσμο ίσως δωρεάν ιδιωτικοποιήσεων.
Για τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είναι κατεύθυνση της ΕΕ το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές, να μπορείς να διαλέγεις εταιρεία. Η ΔΕΗ στο πλαίσιο αυτού του πράγματος θα έπρεπε να κατέβει το μερίδιο της αγοράς. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σκεφτεί στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής το πιο λογικό πράγμα, παίρνω ένα κομμάτι της ΔΕΗ και το πουλάω και τα λεφτά αυτά τα βάζω στην τσέπη της ΔΕΗ. Προχωρεί η επιχείρηση μπροστά, παίρνει μια ανάσα, χρηματοδοτεί καινούργιες μονάδες, θα έπρεπε να χρηματοδοτεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι το μέλλον και αυτή την ώρα είναι ντροπή να σκεφτεί κανείς ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι 2,9%. Στη θέση αυτού επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να δείξει ότι είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, τι να πει κανείς πουλήσανε το 66% του ΔΕΣΦΑ και πανηγυρίζανε, πουλήσανε το 49% του ΑΔΜΗΕ και πανηγυρίζανε, η ΔΕΗ τους μάρανε για να δείξουν την ευαισθησία τους. Και στη θέση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Σαμαρά πήγαν και συμφώνησαν επειδή τους πίεζε η Κομισιόν ότι εντάξει, θα κατέβει το μερίδιο της ΔΕΗ, θα πάει από το 90 στο 50% -παρακάτω από ότι θα πήγαινε με τη μικρή ΔΕΗ- αλλά πως θα πάει; Με ένα μαγικό τρόπο. Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και με τα στελέχη της επιχείρησης να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες. Αυτό κάναν όλα τα τελευταία χρόνια. Πως θα χάσουν πελάτες αυτός ήταν ο βασικός στόχος των στελεχών της ΔΕΗ επίσημα και με το νόμο. Ένα οικονομικό φρενοκομείο, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά.
Για τα ΝΟΜΕ
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είναι κάποιες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, πάνε σε ένα χρηματιστήριο κατά κάποιο τρόπο ηλεκτρικής ενέργειας, πάει η ΔΕΗ πουλάει, της στοιχίζει η ενέργεια που πουλάει Χ και την πουλάει κανονικά και με το νόμο Χ-10, Χ-20. Την αγοράζουν οι ανταγωνιστές της, αυτοί που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τα «μεγάλα συμφέροντα» και τα πολεμούσε και από αυτό η ΔΕΗ έχασε τα τελευταία 4 χρόνια 600 και εκ. Και οι άνθρωποι αυτοί κάνουν και κριτική τώρα στη ΝΔ! Εμείς το έχουμε πει ότι θα τα καταργήσουμε τα ΝΟΜΕ.
ΔΗΜ: Αν καταργηθεί αυτή η πρακτική που λέτε αυτόματα θα αυξηθεί το τιμολόγιο για τις υπόλοιπες εταιρείες;
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι, η αγορά θα βρει το δρόμο της, το θέμα είναι να βρούμε μια ισορροπία. Εμείς δεν θέλουμε να στραφούμε εναντίον των άλλων εταιρειών και των καταναλωτών που έχουν πάει σε άλλες εταιρείες. Δεν ξεκινάμε ότι η ΔΕΗ είναι δική μας και τα άλλα είναι αποπαίδια και οι καταναλωτές που είναι στις άλλες εταιρείες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις άλλες εταιρείες δεν είναι Έλληνες κλπ μακριά από μένα αυτό αλλά η μετάβαση στο νέο μοντέλο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, με κανόνες και με κανονικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, όχι με τους γιαλαντζί κανόνες που πήγε να γίνει στην Ελλάδα. Προφανώς θα αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα αλλά θα κάνουμε ταυτοχρόνως δύο πράγματα, το ένα είναι θα πάρουμε κάποια μέτρα στήριξης της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων θα είναι και η κατάργηση των ΝΟΜΕ, μεταξύ των οποίων θα είναι και η αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές γιατί θα μειωθεί παράλληλα ο ΦΠΑ και το ΕΤΜΕΑΡ. Αλλά ταυτόχρονα θα κάνουμε και μια πολιτική εξυγίανσης της ΔΕΗ διότι δεν φτάνει σε έναν άρρωστο οργανισμό να δώσεις ένα παυσίπονο, θα πρέπει την ίδια στιγμή να δημιουργήσεις τις συνθήκες ώστε να σταματήσει να είναι άρρωστος. Αυτό σημαίνει μεταξύ των άλλων ότι θα πάμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, όχι τώρα είναι ένα μπάχαλο και δεν πρόκειται κανείς να ενδιαφερθεί. Θα πρέπει να ξεχωριστούνε τα assets, να αποκαλυφτεί αυτή η κρυμμένη περιουσία της ΔΕΗ που είναι κρυμμένη μέσα στο μπάχαλο. Να περάσει κάποιο σύντομο, θέλω να πιστεύω, χρονικό διάστημα για να πάμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο σε πολλές χώρες είναι εν μέρει ιδιωτικοποιημένο. Να βάλει η ΔΕΗ πάλι τα λεφτά αυτά στην τσέπη της να μπορεί να μειώσει το χρέος της, να μην είναι υπό τη συνεχή απειλή των τραπεζών και ταυτόχρονα στα διαρθρωτικά μέτρα, έχουμε μιλήσει για σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων όπου έτσι κι αλλιώς είναι υποχρέωση της χώρας. Έχουμε συμφωνήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 αλλά θα πρέπει να προχωρήσει κανείς νωρίς προς αυτή την κατεύθυνση.
Για τις λιγνιτικές μονάδες
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στις λιγνιτικές μονάδες, τις παλιότερες ιδίως συμβαίνει το εξής, το άλλο απίστευτο. Εάν τις είχαμε κλειστές και πληρώναμε τους εργαζομένους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα θα στοίχιζαν την ΔΕΗ φθηνότερα από ότι στοιχίζουν. Διερωτώμαι πως υπήρξε μια κυβέρνηση που παρίστανε και την προοδευτική και τη σύγχρονη που θα έφερνε την πρόοδο στον τόπο και παρέδωσε αυτό το μπάχαλο!
Ερωτηθείς ποιοι έχουν ευθύνες για το κατάντημα της ΔΕΗ
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σίγουρα είναι πολιτικές και όλα θα τα δούμε και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Η βασική μου αγωνία είναι να περάσουμε το ορόσημο της 2ης Σεπτεμβρίου, να μην έχουμε χειρότερα. Να δούμε τι θα κάνουμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε ρεαλιστικά, ευρωπαϊκά, με κοινή λογική και ελπίζω και αυτοί θα ανταποκριθούν, να έχουν βγάλει τα συμπεράσματα και για τα δικά τους λάθη και μιλάω ως ευρωπαϊστής. Είμαι πραγματικά έκπληκτος από τη συμφωνία που κάνανε το 2015 με το ΣΥΡΙΖΑ. Να περάσουμε αυτά τα ορόσημα, να μπει το νερό στ’ αυλάκι και μετά τα δούμε όλα.
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν πάω να κάνω ζημιά σε καμιά ιδιωτική εταιρεία, όλες έχουν εργαζομένους, όλες έχουν πελάτες αλλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε και την καταστροφή της ΔΕΗ μπροστά στα μάτια μας. Άλλωστε αν κλείσει η ΔΕΗ πάει και η χώρα, θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι, είδα την τοποθέτηση της ΔΑΚΕ και προφανώς είναι θετική αλλά περίμενα συνολικά από τη ΓΕΝΟΠ δύο κουβέντες. Δηλαδή το αίτημά τους να σταματήσουν τα ΝΟΜΕ ήταν πάγιο αίτημά τους, το καταργεί ο Μητσοτάκης, το καταργεί ο Χατζηδάκης δεν λένε τίποτα, μόνο κριτική.
Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: 60.000 άνθρωποι χρωστάνε τα μισά που μπορεί να εισπράξει η ΔΕΗ οι οποίοι δεν είναι φτωχοί άνθρωποι, το θέμα είναι να κινηθεί η επιχείρηση γρήγορα. Είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια η οποία πρέπει να ενταθεί και γίνεται και μια προσπάθεια τιτλοποίησης δηλαδή θα προαγοράσουν κάποιοι ξένοι επενδυτές τις οφειλές αυτές προκειμένου να δώσουν ένα ποσό στη ΔΕΗ για να έχει να βάλει κάτι στα ταμεία της. Δεν είναι καμιά πατέντα δική μας γίνεται σε όλο τον κόσμο. Αλλά η έμφαση θα είναι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές σαν αυτούς που φάνηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κηφισιά και αλλού.
Ερωτηθεις αν είναι στο πλάνο της κυβέρνησης η εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχει σε εξέλιξη, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια διαδικασία για τα οικόπεδα με τους υδρογονάνθρακες. Εκεί υπάρχει και μια αντίληψη ότι θα γίνουμε Σαουδάραβες αύριο το πρωί με τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα γίνουμε, είναι μια πηγή πλούτου αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι γεωτρήσεις, να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται. Μεταξύ του συμβολαίου και της γεωτρήσεως μεσολαβούν περίπου 4-7 χρόνια άρα όλη αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε ακόμα και από την κυβέρνηση Σαμαρά προχωρεί. Μου λένε από τα ΕΛΠΕ ότι από το 2020 θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό , υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες στην Ήπειρο, το Κατάκολο. Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την Exxon Mobil και την TOTAL νοτίως της Κρήτης, όλα αυτά θα τα καταθέσουμε και γρήγορα στη Βουλή προκειμένου να δείξουμε τη βούλησή μας να τρέξουμε τους υδρογονάνθρακες και παράλληλα έχουμε τη στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.