“Ναι” από το Eurogroup στην επιστροφή των 978 εκατ. ευρώ
Το Eurogroup κατά τη σημερινή συνεδρίαση επικύρωσε τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EuroWorking Group για την εκταμίευση των 978 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων. Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι το θέμα που αφορούσε την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε.
Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στην συνεδρίαση.
Όπως γράφει σήμερα η «Α», μετά και τη θετική γνώμη και των υπουργών Οικονομικών, θα ξεκινήσει η διαδικασία των εγκρίσεων από τα εθνικά Κοινοβούλια. Παρότι τα 978 εκατ. ευρώ δεν αποτελούν δόση δανείου αλλά επιστροφή κερδών, η έγκριση από τη Γερμανία την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβακία είναι μέρος της συμφωνίας της ενισχυμένης εποπτείας.
Τα χρήματα της δόσης είναι σε ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή ο ESM, ενώ θα εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των εθνικών Κοινοβουλίων και συνεδριάσει τυπικά και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον για την αποπληρωμή του ΔΝΤ
Στην υλοποίηση του σχεδίου της για την αποπληρωμή μέρους ή ολόκληρου του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ προχωρά η κυβέρνηση, μετά και το «πράσινο φως» του Eurogroup για την επιστροφή του 1 δισ. (κέρδη ομολόγων) στη χώρα μας.
Η συζήτηση θα μεταφερθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προγραμματίσει να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ώστε να παρευρεθεί στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Απριλίου). Ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της αποπληρωμής του ΔΝΤ, τόσο με τη διοικήτρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τους εκπροσώπους της Κομισιόν. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν και οι νέες εκθέσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ, για τα δημόσια οικονομικά και για τις τράπεζες.
Αίτημα εξαίρεσης
Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια του ΔΝΤ διαθέτουν υψηλό μέσο επιτόκιο, της τάξεως του 4,8% και πλέον (πολύ μεγαλύτερο του ESM), ενώ είναι γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του ESM. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, πρόωρη προεξόφληση δανείων ενός επίσημου πιστωτή, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα προϋπέθετε ταυτόχρονη ανάλογου ποσοστού προεξόφληση και των υπολοίπων (ESM).
Πάντως, η Ελλάδα μπορεί να παρακάμψει αυτόν τον κανόνα ζητώντας εξαίρεση από τον ESM, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αίτημα εξαίρεσης μέσα στις επόμενες μέρες.
Πηγή avgi.gr