Σε κρίσιμη καμπή οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ευρώπης

Ατμόσφαιρα γενικής επιστράτευσης επικρατεί στην Ε.Ε., με θεσμικά όργανα και πολιτικές ηγεσίες να ετοιμάζονται για την κρισιμότερη εμπορική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Τραμπ. Παράλληλα, άρχισε χθες στην Ουάσιγκτον ο νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Είναι εξίσου κρίσιμος, καθώς εκπνέει την επόμενη εβδομάδα η προθεσμία που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο.

Μιλώντας χθες σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι αρχίζει η πιο δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οπως τόνισε, η επόμενη φάση συνομιλιών θα αφορά την εκατέρωθεν μείωση ή και την κατάργηση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα. «Ισως έχουμε διανύσει το ένα τρίτο του δρόμου και τώρα έχουμε μπροστά μας το δυσκολότερο κομμάτι», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός και προσέθεσε ότι πρέπει να μειωθούν στο ίδιο επίπεδο σε Αμερική και Ευρώπη οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αλλά «το ιδανικό θα ήταν να μηδενιστούν». Οι δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι το κύριο διακύβευμα για την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις εμπορικές διενέξεις με την Ουάσιγκτον. Πρόκειται για ακανθώδες ζήτημα ειδικότερα για το Βερολίνο, καθώς τα γερμανικά αυτοκίνητα έχουν κατακλύσει τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Σαββατοκύριακο, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου παρέδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο το πόρισμα έρευνάς του για το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της υπερδύναμης. Εχει διαρρεύσει ότι λύνει τα χέρια του Αμερικανού προέδρου και προλειαίνει το έδαφος για σκληρή διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες υπό την απειλή δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα. Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε χθες το πράσινο φως στην Κομισιόν για να αναλάβει τη διαπραγμάτευση με την Ουάσιγκτον σχετικά με τους δασμούς στα αυτοκίνητα, αλλά όχι στα αγροτικά προϊόντα.

Την εντολή στην Κομισιόν αναμένεται να εξετάσουν την Παρασκευή οι υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε., που συνεδριάζουν στο Βουκουρέστι. Το θέμα ήταν, άλλωστε, στην ατζέντα της συνάντησης που είχε χθες το βράδυ ο κ. Αλτμάιερ με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λε Μερ. Σημείο αιχμής για τη Γαλλία είναι ο αγροτικός τομέας, τον οποίο δεν επιθυμεί να ανοίξει στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά το σινοαμερικανικό μέτωπο, οι συνομιλίες που άρχισαν χθες έπονται γύρου που έληξε την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο χωρίς συμφωνία. Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες αναφέρουν, πάντως, πως σημειώθηκε πρόοδος σε καίρια ζητήματα που χωρίζουν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Από αύριο αρχίζει διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο. Από αμερικανικής πλευράς, θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου. Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να πιέσει το Πεκίνο να τερματίσει αθέμιτες πρακτικές, όπως η εξαναγκαστική μεταφορά τεχνογνωσίας από αμερικανικές επιχειρήσεις σε κινεζικές και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Από την πλευράς της, η Κίνα αρνείται έως τώρα ότι προωθεί τέτοιου είδους πρακτικές. Επιβεβαίωσε, πάντως, χθες ότι αύριο θα φθάσει για συνομιλίες στην Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε.

Προειδοποίηση ΠΟΕ

Μεγάλη επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και προειδοποιεί πως αν δεν αμβλυνθούν οι εμπορικές διενέξεις ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες, ενδέχεται να προκαλέσουν ευρύτερη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Ο δείκτης του παγκόσμιου εμπορίου για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ένας δείκτης που προκύπτει από επτά παραμέτρους, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2010 και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καταδεικνύει ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναπτύσσεται με ρυθμό χαμηλότερο από το δυναμικό του.

«Η συνεχής υποχώρηση υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις καθώς σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα και τη χρηματοπιστωτική αστάθεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερη επιβράδυνση», τονίζει στη σχετική του ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Από τον Σεπτέμβριο ο διεθνής οργανισμός έχει προβλέψει πως θα επιβραδυνθεί φέτος η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου στο 3,7% αλλά το αν θα ανακάμψει ή θα επιδεινωθεί θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα αποφασισθούν και θα εφαρμοσθούν.

Ο σύνθετος δείκτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προκύπτει από σειρά δεικτών για τις παραγγελίες εξαγωγών, τις διεθνείς αερομεταφορές φορτίου, την παραγωγή και τις πωλήσεις αυτοκινήτων, ανταλλακτικών ηλεκτρονικών και πρώτων υλών του αγροτικού τομέα.
Πηγή:kathimerini.gr

Comments are closed.