Μαξίμου: Σύσκεψη κυβέρνησης τραπεζιτών για το νόμο Κατσέλη

Μαξίμου

…αναζητείται το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Νέο ραντεβού έχουν τη Δευτέρα το απόγευμα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου με κεντρικό θέμα το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης που έχει σταλεί στους θεσμούς και στα πιστωτικά ιδρύματα δημιούργησε έντονο προβληματισμό, λόγω της πολύ μεγάλης περιμέτρου που προβλέπει.
Κι αυτό διότι τα εισοδηματικά όρια και το πλαφόν ως προς την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, 35.000 και 250.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όχι μόνο στεγαστικά, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το προσχέδιο της κυβέρνησης, θα γίνονται δεκτές χορηγήσεις για τις οποίες υποθηκεύτηκε το σπίτι του επιχειρηματία/επαγγελματία.
Κατά ορισμένες πηγές, στη σημερινή σύσκεψη τα κυβερνητικά στελέχη θα παρουσιάσουν μία πιο μετριοπαθή πρόταση, με σαφώς χαμηλότερα όρια σε σχέση με αυτά που είχαν αρχικώς παρουσιαστεί.
Εάν ισχύσει η αρχική πρόταση ως έχει, θα σταλεί λανθασμένο μήνυμα στις αγορές πως για ακόμα μία φορά διατηρούνται παράθυρα που επιτρέπουν τη στρέβλωση της συναλλακτικής κουλτούρας.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές εάν τα κριτήρια ένταξης στον νέο νόμο είναι περισσότερο διευρυμένα από όσο πρέπει, υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, από οφειλέτες που θα θεωρήσουν το νέο πλαίσιο ως ευκαιρία σεισάχθειας, ακόμα κι αν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους.
Επιπλέον, δυσχεραίνουν την προσπάθεια επαναφοράς των ρυθμών πιστωτικής μεταβολής σε θετικό έδαφος, καθώς αυτομάτως θα αυξηθεί ο πιστωτικός κίνδυνος, άρα και η προσφορά χρήματος.
Και τέλος επηρεάζουν αρνητικά τις τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων που ετοιμάζουν οι τράπεζες, ανατρέποντας την εκτέλεση των επιχειρησιακών τους σχεδιασμών για μείωση των επισφαλειών.
Ηλεκτρονικές αιτήσεις και κούρεμα
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, σε ειδικό εργαλείο που θα λειτουργήσει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Στη συνέχεια, η τράπεζα θα προτείνει στον οφειλέτη ρύθμιση που θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 20 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του.
Από εκεί και πέρα το επιτόκιο, αλλά και ενδεχόμενο «κούρεμα» του υπολοίπου θα εξαρτώνται από τη σχέση οφειλής – αξίας ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η νέα μηνιαία δόση να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30%.
Σημειώνεται πάντως πως η διαγραφή της οφειλής, όπου προβλέπεται, θα γίνεται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεών του. Εξάλλου ο οφειλέτης έχει δικαίωμα άρνησης της ρύθμισης. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο.
Επιπλέον, το Δημόσιο θα επιδοτεί τις δόσεις οφειλετών με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, θα καταβάλλει στην τράπεζα για λογαριασμό του δανειολήπτη το 1/3 της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για το 2019 και των 200 εκατ. ευρώ για το 2020.
Πηγή: tovima.gr

Comments are closed.