Σε ρόλο “λαγού” ο Δραγασάκης, μιλά για κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης
Ερώτηση Νίκου Χουντή προς Ντράγκι
Από το 2008 έχουν δοθεί πάνω από 73 δισ. ευρώ δημόσιο χρήμα και εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες και τώρα θέλουν και άλλα…
«Μπορείτε να αποκλείσετε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης που θα αναγκαστεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός;». Αυτό ρωτάει σε ερώτησή του προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με αφορμή την περίεργη δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, για κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης, λόγω κόκκινων δανείων.
Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, ενημερώνει τον Μάριο Ντράγκι για τη δήλωση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, και σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν λάβει πάνω από 73 δισ. ευρώ σε δημόσιο χρήμα και εγγυήσεις και έχουν εφαρμοστεί «πλείστα σχέδια αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης και στρατηγικές μείωσης των κόκκινων δανείων, σχεδιασμένα από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει ως βοήθεια:
«-το 2008, 15 δις ευρώ σε εγγυήσεις, 8 δισ. ευρώ σε ειδικά ομόλογα και 5 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια από το ελληνικό κράτος,
-το 2012, κεφαλαιακή ενίσχυση 40.2 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,
-το 2014, κεφαλαιακή ενίσχυση 8.3 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, με ταυτόχρονη απαξίωση της συμμετοχής του δημοσίου,
-το 2015, 5.4 δισ. ευρώ δημόσιο χρήμα και 5.3 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής ζητά από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών, λόγω κόκκινων δανείων, που θα αναγκαστεί και πάλι να πληρώσει ο ελληνικός λαός, καθώς επίσης, να σχολιάσει για ποιο λόγο έχουν «αποτύχει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, τα οποία συνέταξε, μεταξύ άλλων, και η ΕΚΤ».
Ακολουθεί η ερώτηση του Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) στον Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ):
Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Υπουργός Οικονομίας υπογραμμίζει τους κινδύνους του υψηλού ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και Ανοιγμάτων για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας παράλληλα ότι «από μια κίνηση λάθος μπορεί να χρειαστεί οι τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά τα νέα κεφαλαία να κληθούν πάλι να τα βάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι»
Οι ελληνικές τράπεζες, μέχρι σήμερα, έχουν δεχτεί ως βοήθεια:
-το 2008, 15 δις ευρώ σε εγγυήσεις, 8 δισ. ευρώ σε ειδικά ομόλογα και 5 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια από το ελληνικό κράτος,
-το 2012, κεφαλαιακή ενίσχυση 40.2 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,
-το 2014, κεφαλαιακή ενίσχυση 8.3 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, με ταυτόχρονη απαξίωση της συμμετοχής του δημοσίου,
-το 2015, 5.4 δισ. ευρώ δημόσιο χρήμα και 5.3 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια.
Παράλληλα με την οικονομική στήριξη, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο πλαίσιο των Μνημονίων έχουν εφαρμοστεί πλείστα σχέδια αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης και στρατηγικές μείωσης των κόκκινων δανείων, σχεδιασμένα από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
Αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών, λόγω κόκκινων δανείων, που θα αναγκαστεί και πάλι να πληρώσει ο ελληνικός λαός;
Για ποιο λόγο πιστεύει ότι έχουν αποτύχει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, τα οποία συνέταξε, μεταξύ άλλων, και η ΕΚΤ;