Κατάρρευση στο Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 600 μονάδες
Στις 598,77 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 3,05% – Οι Τράπεζες διαπραγματεύονται έως και 0,01 φορές τη λογιστική τους αξία – Χαμηλό 52 εβδομάδων για τη μετοχή της Alpha Bank
Ασταμάτητο τo τραπεζικό και μετοχικό ξεπούλημα προκαλεί την κατάρρευση των τιμών των μετοχών
Η αγορά έχασε το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων με την πτώση στο 3,05% % και τον Γενικό Δείκτη στις 598,77 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές πλέον διαπραγματεύονται απο 0,20 ( Αlpha bank έως και 0,05 ( Πειραιώς ) φορές τη λογιστική τους αξία, δηλαδή πολύ χαμηλότερα απο τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Η μετοχή της Alpha bank – η οποία παρεπιπτόντως παραμένει στον Δείκτη χάνει 8% στα 1,069 γράφοντας νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Με βουτιά 4,92% η Eurobank στα 0,452 ευρώ.
Νέο χαμηλό για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,004 ευρώ. Με πτώση 4,.12% η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,93 ευρώ, το οποίο επίσης αποτελεί νέο χαμηλό. Με βουτιά 4,96% ο Μυτιληναίος στα 7,28 ευρώ. Με βουτιά 3,16% η μετοχή της ΔΕΗ στα 1,196 ευρώ.
Με πτώση 2,42% η μετοχή της Coca – cola στα 25,40 ευρώ.
Βουτιά 2,91% για την Μπέλα στα 12,68 ευρώ. Με πτώση 3,65% ο Φουρλής στα 4,49 ευρώ. Οι συναλλαγές έφθασαν στα 24,2 εκατ. ευρώ.
Στο κόκκινο και η Ευρώπη
Στο αρνητικό κλίμα που ξεκίνησε από την Wall Street κι επεκτάθηκε στην Ασία, κινούνται από το πρωί και οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού οι επενδυτές αξιολογούν αρνητικά τις εξελίξεις στην Ιταλία, στο Brexit, αλλά και στον εμπορικό πόλεμο και στην υπόθεση της Nissan.
Ο European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,4%, με το σύνολο των σημαντικών δεικτών να κινούνται σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες 0,55%.
Ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0,76%, ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,34% και ο γαλλικός CAC χάνει σε ποσοστό 0,55%.
Στις άλλες ευρωπαίκές αγορές, πτώση 0,33% σημειώνει ο ισπανικός IBEX, κατά 0,13% υποχωρεί ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ ο πορτογαλικός PSI καταγράφει επίσης απώλειες 0,21%.
Το κρίσιμο οκταήμερο για τις ελληνικές τράπεζες
Μέσα σε ένα οκταήμερο «φωτιά» θα κριθεί η πορεία των ελληνικών τραπεζών για τους επόμενους μήνες καθώς θα εκπονηθεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια, θα βγούν τα αποτελέσματα όπου θα φαίνονται οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM για την επόμενη τριετία, ενώ απο τις οικονομικές καταστάσεις θα φαίνεται εαν τα έσοδά τους δείχνουν μια βελτίωση.
Ειδικότερα, απο τις 22 Νοεμβρίου οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους, όπου θα φανούν οι στόχοι τους οποίους συμφώνησε με τον επόπτη SSM για τα κόκκινα δάνεια. Την ίδια ημερομηνία στις 22 Νοεμβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων, μια λύση η οποία έχει διχοτομήσει την αγορά των ξένων επενδυτών, καθώς η ελληνική αγορά φαίνεται προς τα έξω ότι διαθέτει δυο σχέδια για την λύση των κόκκινων δανείων. ( σ.σ συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου του Ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας).
Σε καποιους ξένους αυτος ο δυισμός δεν αρέσει εξ ου και οι πωλήσεις που επιτείνονται απο τις αποχωρήσεις λόγω των διαγραφών τριών τραπεζών από τον Δείκτη MSCI.
Μπροστά σε αυτές τις προοπτικές με δυο σχέδια οι ξένοι επενδυτές εντείνουν την αποχώρησή τους απο την Ελλάδα, εν όψει και του κλεισίματος της χρονιάς για τα διεθνή χρηματιστήρια. Όμως, όπως εκτιμά ξένος επενδυτής η αναθεώρηση του Δείκτη Msci στις 30 Νοεμβρίου, θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για πολλούς ξένους επενδυτές.
Πηγή protothema.gr