Ο Ιβάν Σαββίδης πούλησε τη ΣΕΚΑΠ στην Japan Tobacco
Η Donskoy Tabak με την Pereslavl και την ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη πουλήθηκαν για 1,6 δισ. δολάρια – Σε λιτή ανακοίνωση του ο Ιβάν Σαββίδης αναφέρει ότι μεταβίβασε τη ΣΕΚΑΠ λόγω κρίσης και φόρων
Στα «χέρια» του ιαπωνικού ομίλου εταιρειών Japan Tobacco θα περάσει το γ’ τρίμηνο του 2018, αφού ολοκληρωθεί η σχετική ρυθμιστική εκκαθάριση, η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη επί 5 ολόκληρα χρόνια (από τις 29/3/2013).
Η αγορά της ΣΕΚΑΠ συνιστά μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας – “πακέτο” για την εξαγοράς της “μητρικής” ρωσικής Donskoy Tabak στην οποία ανήκει η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ).
Πιο συγκεκριμένα, η Japan Tobacco Inc. ανακοινώνει ότι ο Όμιλος εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), “ενισχύοντας, έτσι, τη περαιτέρω την πρώτη θέση της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT αποκτά “πακέτο” και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε.”.
«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.
Σε μια λιτή ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη προς τους συνεργάτες του αναφέρεται ως αιτία της πρόθεσής του να μεταβιβάσει τα μερίδιά του στην ιαπωνική JT αφενός η συρρίκνωση των πωλήσεων της αγοράς λόγω της κρίσης και αφετέρου οι σημαντικές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%. Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.
Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018.
Συνεργάτες Ιβάν Σαββίδη: Μεγάλο μέρος των χρημάτων θα επενδυθεί στην Ελλάδα
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως άνθρωποι του περιβάλλοντος Ιβάν Σαββίδη ξεκαθαρίζουν πως στρατηγική του επιλογή παραμένει η επένδυση σημαντικών ποσών στην Ελλάδα, πως δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του από την «πατρίδα του» και πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που έλαβε από την πώληση αυτή θα διατεθεί προς τη χώρα μας.
«Σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται η πώληση αυτή με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς καθώς διαπραγματευόμασταν 14 μήνες για αυτό το deal» τονίζουν από το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη.
Η ρύθμιση των προστίμων της ΣΕΚΑΠ
Όπως παρατηρούσαν οικονομικοί παράγοντες, η σημερινή εξέλιξη της πώλησης των τριών εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη (Donskoy Tabak, Pereslavl και ΣΕΚΑΠ) εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο επιχειρηματίας άσκησε πίεση προκειμένου να ρυθμιστούν παλαιότερα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ.
Το ζήτημα των προστίμων στη Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία προφανώς προέκυψε ως θέμα κατά τη διαδικασία ελέγχου των εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη από την Japan Tobacco International και η διαδικασία της ρύθμισης των προστίμων της ΣΕΚΑΠ κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης του ελληνικού τμήματος των καπνοβιομηχανιών του Ιβάν Σαββίδη. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ της μητρικής εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη Donskoy Tabak και της πολυεθνικής Japan Tobacco International ξεκίνησε πριν από 14 μήνες.
Πηγή protothema.gr