ΔΝΤ: Συζητάμε συμμετοχή χωρίς λεφτά
…αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος
Συμμετοχή Λαγκάρντ στο Eurogroup
Καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα (approval in principle) για ένα πρόγραμμα με εκταμίευση, όμως, χρημάτων μόνο όταν υπάρξει συμφωνία για το χρέος εξετάζει το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν δεν βγει άσπρος καπνός για το χρέος στις 15 Ιουνίου.
Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επιλογή, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις αποδίδοντας αυτή την «παραχώρηση» του Ταμείου στην ανάγκη να αποφευχθεί νέα κρίση στην Ελλάδα, που τον Ιούλιο καλείται να πληρώσει χρέος και επομένως έχει ανάγκη την εκταμίευση της δόσης.
Πάντως το Ταμείο προτιμά καθαρή λύση στο Eurogroup και για αυτό εργάζεται, τόνισε ο Ράις, επιβεβαιώνοντας την παρουσία Λαγκάρντ στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι επαρκή. Οι συζητήσεις για το χρέος προοδεύουν, οι διαφορές γεφυρώνονται, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ελπίζουμε αυτό να συμβεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου», είπε.
Ξεκαθάρισε δε για άλλη μια φορά ότι χωρίς ρύθμιση του χρέους το Ταμείο δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά σε πρόγραμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και αν δοθεί η προσωρινή λύση της καταρχήν συμφωνίας, η πίεση τους ευρωπαίους από το Ταμείο για το ζήτημα του χρέους δεν θα σταματήσει.
Η δεύτερη καλύτερη επιλογή…
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το «Ταμείο θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς πρωταρχικός στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για να επιτευχθεί τούτο απαιτείται εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος.
Για το λόγο αυτό οι συζητήσεις συνεχίζονται και όπως παραδέχθηκε έχει σημειωθεί πρόοδος. Όμως με δεδομένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος τον Ιούλιο και προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις -όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν- το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει με μία “καταρχήν συμφωνία” όπως είχε συμβεί και με άλλες χώρες στη δεκαετία του 1980 όπως είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή, σε καμία όμως «ανεπτυγμένη χώρα».
Όπως είπε, η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» έχει εφαρμοστεί σε 19 περιπτώσεις στο παρελθόν, οπού αν και υπήρχε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές, ωστόσο δεν υπήρχε συμφωνία για το χρέος. «Αυτή είναι σήμερα η περίπτωση της Ελλάδος», ανέφερε ο Ράις, διευκρινίζοντας πως τα στελέχη του ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα σχετικό πρόγραμμα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.
«Το ΔΝΤ δεν θα παραβιάσει τους κανόνες του εάν προχωρήσει σε «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» που επαναλαμβάνω είναι η δεύτερη καλύτερη περίπτωση για εμάς», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου προγράμματος θα εξεταστούν με την Ελλάδα και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.
Ο Ράις άφησε να εννοηθεί πως το εν λόγω πλαίσιο θα προσαρμοστεί στην περίπτωση της Ελλάδος και θα εφαρμοστεί με ευελιξία και όχι όπως ακριβώς εφαρμόστηκε στη δεκαετία του 1980. «Οι 19 αυτές περιπτώσεις είχαν μοναδικά και ξεχωριστά χαρακτηριστικά», είπε σχετικά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η περίοδος που θα ισχύσει η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» είναι μια τις λεπτομέρειες που θα διευκρινιστούν. «Θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα απαιτηθεί για να γίνει αποτελεσματική», ανέφερε και προσέθεσε πως υπήρχαν στη δεκαετία του 1980 περιπτώσεις που το ΔΝΤ έθετε διορίες και άλλες περιπτώσεις που δεν έθετε χρονικούς περιορισμούς.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε δε πως η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» δεν είναι μια διέξοδος από την ελάφρυνση χρέους. «Δεν παραβιάζουμε και δεν λυγίζουμε τους κανόνες μας. Διαφωνώ με αυτή την αντίληψη», απάντησε σχετικά και αποσαφήνισε πως η Ελλάδα δεν τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης.
Όπως ανέφερε σε άλλο σημείο, αντίθετα η λύση αυτή θα λειτουργήσει καταλυτικά και στην ελάφρυνση χρέους, εκτός – όπως προσέθεσε ο Ράις- «εάν οι Ευρωπαίοι προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ».
…για την αποφυγή νέας αποσταθεροποίησης
Η λύση αυτή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράις, «διασφαλίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, επομένως αξίζει στον ελληνικό λαό και στις θυσίες που έχει υποστεί».
Κατά δεύτερο λόγο η λύση αυτή λειτουργεί ως καταλύτης για να επέλθει η συνολική συμφωνία η οποία προϋποθέτει την ελάφρυνση του χρέους.
Τρίτον με τη λύση αυτή αποφεύγονται έκρυθμες καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν τον Ιούλιο με δεδομένο τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα.
Με την καταρχήν συμφωνία, όπως εξήγησε ο κ. Ράις μπορεί ν΄ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης από τους Ευρωπαίους δανειστές.
Ωστόσο προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά είναι απαραίτητο όπως επανέλαβε ο ίδιος, να προηγηθεί η συμφωνία ελάφρυνσης του Χρέους. Μόνο τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει μία τέτοια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου, στο οποίο μάλιστα θα παραστεί και η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή in.gr