Reuters: Κατ’ αρχήν συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς
Δεν το επιβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες – Κυβερνητική πηγή: Ουδέν σχόλιον
Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την επίτευξη ή όχι κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς κυβερνητική πηγή τονίζει «ουδέν σχόλιον», ενώ οι Βρυξέλλες δεν επιβεβαιώνουν την είδηση.
Ερωτηθείσα για το τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων, κυβερνητική πηγή σημειώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».
Το δημοσίευμα δεν επιβεβαίωσε ούτε η Κομισιόν. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για το δημοσίευμα τόνισε ότι δεν επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Reuters. Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο ΑΠΕ, ανέφερε πως «δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία».
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ, φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, αν και υπενθυμίζει πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί». Όπως εξηγεί, προκειμένου «να προλάβουμε» μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, «δηλαδή να έχουμε κάτι σήμερα ή αύριο το πρωί». Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα και θα υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το Eurogroup για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών της τεχνικής συμφωνίας.
Νωρίτερα, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε σε τηλεγράφημά του, ότι η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της σχετικά με σημαντικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και ενεργειακά ζητήματα.
Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, σχολιάζει ότι πλησιάζει η επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου και οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συζητήσουν διά ζώσης τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, όπως τονίζουν δύο αξιωματούχοι. Επίσης, συμφώνησε στη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ, αναφέρει αξιωματούχος.
Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, όπως αρχικά είχε απαιτήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαιώνουν και οι δύο αξιωματούχοι. Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συμφωνήθηκε να τεθούν εκ νέου σε εφαρμογή το 2018.
Όσον αφορά το ζήτημα των ενεργειακών, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση κεντρικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ. Πηγή στην ΕΕ, με γνώση των διαδικασιών, είπε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να πουλήσει έως το 40% των μονάδων της. «Έχει συμφωνηθεί η πώληση μονάδων της ΔΕΗ», ανέφερε στο πρακτορείο.
Πηγή ethnos.gr