Bloomberg: Το ΔΝΤ συζητά για δάνειο 3 έως 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Ένα βήμα πιο κοντά στην επανασυμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται ότι είναι το ΔΝΤ, με το Bloomberg να μεταδίδει ότι το Ταμείο συζητά για δάνειο 3 έως 6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, που επικαλείται πληροφορίες που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι η αλλαγή αυτή στη στάση του Ταμείου μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό, όπως εξηγούν δύο πηγές, γιατί το δάνειο αυτό είναι μικρότερο από αυτό που είχε χορηγηθεί στην Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια και είναι πιο εύκολο να δικαιολογηθεί.
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, το ποσό που συζητείται κυμαίνεται μεταξύ των 3-6 δισ. ευρώ, αναφέρει μία εκ των πηγών, σε σχέση με τα 29 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας το 2012.
Τόμσεν: Τα πλεονάσματα 3,5% θα βλάψουν την ανάπτυξη
Τη θέση ότι τα πλεονάσματα 3,5% θα βλάψουν την ανάπτυξη εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης του Atlantic Council, τονίζοντας, παράλληλα, για ακόμη μια φορά ότι το ελληνικό χρέος είναι «ξεκάθαρα μη βιώσιμο».
Ερωτηθείς για την Ελλάδα, επανέλαβε ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση από την Ευρωπαϊκή πλευρά.
Καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε.
Οσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι «Κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».
Τις απόψεις Τόμσεν έδειξε να ενστερνίζεται και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ που επίσεις μετείχε στη συζήτηση.
«Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις.
Πηγή ethnos.gr