Ντάισελμπλουμ: Xωρίς το ΔΝΤ, η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
Υιοθετεί τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε
Τη σκληρή γραμμή του Γερμανού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υιοθέτησε σήμερα και επίσημα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας από το βήμα της ολλανδικής βουλής ότι η χώρα θα αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρήσει.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι απαραίτητη.
Υπενθύμισε δε, ότι η «απόφαση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο είναι ξεκάθαρη. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσυρθεί, η στήριξη του προγράμματος θα χαθεί».
Αντίστοιχη θέση κρατά και ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα τότε αυτό θα λήξει.
Ο κ. Σόιμπλε είχε, μάλιστα, αναφέρει ότι ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να περάσει ξανά από την γερμανική βουλή. Η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής, όμως, σε γνωμάτευσή της «άδειασε» τον Γερμανό υπουργό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται οπωσδήποτε άμεσα μια νέα απόφαση του κοινοβουλίου αν αποχωρήσει το ΔΝΤ αποχωρήσει.
Αύριο το EuroWorking Group
Μια «πρόγευση» των έως τώρα εξελίξεων στην αξιολόγηση – εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο – αναμένεται να υπάρξει αύριο κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group.
Σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών (την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης), θα συζητήσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Επισημαίνουν δε, ότι με ενδιαφέρον αναμένονται πάντα οι δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.
Μετά τον καταιγισμό εκθέσεων από το ΔΝΤ και την επιμονή του για «βαθύτερες και ταχύτερες» μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στις τράπεζες, στο εργασιακό, αλλά και σε άλλα επίπεδα, έχει δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό, στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο καλείται να διαδραματίσει η ευρωζώνη. Το «χάσμα» με το Ταμείο θεωρείται εν πολλοίς δεδομένο, με ακόμη και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να δηλώνει «έκπληκτος» από τη «σκληρότητα» της έκθεσης του ΔΝΤ, αποκλείοντας εκ νέου, ωστόσο, το «κούρεμα» του χρέους.
Επισήμανε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μια περαιτέρω ελάφρυνση εάν χρειαστεί και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να βαδίζει σε εποικοδομητικό δρόμο. Ενώ, δεν έχει αλλάξει η θέση των Ευρωπαίων όσον αφορά στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετέπειτα.
Την προσπάθεια για πρωτοβουλίες και πολιτικές επαφές κορυφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προανήγγειλε εμμέσως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αναφέροντας ότι ελπίζει σε πρωτοβουλίες των θεσμών, ίσως και εντός της εβδομάδας, για «διέξοδο εντός του Φεβρουαρίου».
Πηγή ethnos.gr