Προαπαιτούμενα και εκκρεμή νομοσχέδια «χτένισαν» οι δανειστές

Σταθάκης

Στο βασικό «μενού» των προαπαιτούμενων που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ εισήλθαν σήμερα (Τρίτη) οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτενή αναφορά έγινε στα δύο νομοσχέδια για το πλαστικό και το αδήλωτο χρήμα που θα προωθηθούν άμεσα στη Βουλή ενώ εξετάστηκαν «ένα προς ένα» τα 15 προαπαιτούμενα που απορρέουν από την πρώτη αξιολόγηση.

Το οικονομικό επιτελείο επέμεινε στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των συνομιλιών έως την Παρασκευή, σύνταξη της έκθεσης προόδου στη συνέχεια, πρώτη έγκριση στο EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου και τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, εντός της εβδομάδας θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να αρθούν οι αρχικές ενστάσεις των δανειστών, ειδικότερα για το θέμα του φορολογικού συντελεστή για τη φορολογική αποκάλυψη και του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση, σήμερα έγινε επίσης μια προετοιμασία για τη β’ αξιολόγηση και καθορίστηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων τις επόμενες ημέρες μέχρι την Παρασκευή.

Στις σημερινές διαπραγματεύσεις οι θεσμοί είναι σε πλήρη σύνθεση καθώς προστέθηκε και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ ενώ την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλαριάκης.

Εργασιακά, την Τετάρτη

Τα εργασιακά θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων την Τετάρτη και την Πέμπτη, με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, να έχει δύο προγραμματισμένες επαφές με τους δανειστές. αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης θα αφορά τα εργασιακά, ενώ την Πέμπτη θα συζητηθούν οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης σε σχέση με το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, ως προς τα εργασιακά, δεν πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γιατί, όπως είπε, αναμένεται ακόμα το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της σχετικής διαδικασίας. «Το πόρισμα το περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι στις προθέσεις των δανειστών σε αυτή τη συνάντηση είναι να οριστούν τα διαδικαστικά θέματα. «Εμείς προφανώς θα επιβεβαιώσουμε ξανά ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα που θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων και ότι, αντιθέτως, θέλουμε, για πρώτη φορά, την αναστροφή της απορρύθμισης, με την επαναφορά, κυρίως, των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα, «που έχουν ζητηθεί, για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί». Σημείωσε δε ότι θα γίνει και ένας έλεγχος της εν γένει πορείας της εφαρμογής του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα τρία προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

«- Ο ορισμός της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών χρόνων αντί για 15%, συνολικά, σε 2% κατ’ έτος. Αυξάνει η έκπτωση ανάλογα με τα χρόνια εξαγοράς.

– Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την υπαγωγή στο γενικό καθεστώς ασφάλισης, όσων νοικιάζουν δωμάτια σε οικισμούς, πόλεις και χωριά, κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες». «Όσοι είναι επαγγελματίες αγρότες και νοικιάζουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τα δωμάτια, εξακολουθούν να είναι στη ρύθμιση που αφορά τους αγρότες» διευκρίνισε.

– «Το τρίτο αφορά την ομογενοποίηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Από το 2019 μετατίθεται στο 2017» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Και συνέχισε: «Αυτό που είχαμε επιδιώξει στο νόμο, είναι αυτές οι δύο κατηγορίες να έχουν χαμηλότερες εισφορές. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες, λοιπόν, είχαμε μειώσεις στο 70% του ανειδίκευτου εργάτη στο ύψος υπολογισμού της εισφοράς. Αυτό παραμένει, έχουν διαφορετική ευνοϊκότερη ρύθμιση από τους άλλους ασφαλισμένους. Εξομοιώνεται, όμως, το ποσοστό της εισφοράς με αυτό το γενικό. Παραμένουν, επομένως, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές των δύο αυτών κατηγοριών, γιατί ως βάση υπολογισμού δεν είναι για την κατώτατη κατηγορία ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο. Το ποσοστό, όμως, του 5% επί της υγείας αναπροσαρμόζεται στο περίπου 7%, κατόπιν της απαίτησης των δανειστών για εξομοίωση όλων των σχετικών εισφορών».

Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, από ελληνικής πλευράς, θα τεθεί το ζήτημα της ίδρυσης επαγγελματικών Ταμείων, «όπως μας ζητήθηκε από τους φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κτλ και η εξειδίκευση της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού ότι, από 1/1/2017, θέλουμε να ενταχθούν στο σύστημα ασφάλισης και αυτοί που είχαν αποβληθεί, στη διάρκεια της κρίσης, από τους αυτοαπασχολούμενους, μιας και από την 1/1/2017, με την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνεται από 250 ευρώ έως 150 ευρώ η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά και, γενικά, αντιστοιχίζονται πλέον οι εισφορές με το πραγματικό εισόδημα και όχι με το εικονικό και εξωπραγματικό των χρόνων, πριν από την κρίση».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων για την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται ως εξής:
•09:00 -10:00 Αναπτυξιακή Στρατηγική  (​Ευ. ​Τσακαλώτος – Γ.​ Σταθάκης)
•10.00-11.00   Επισκόπηση δημοσίων δαπανών-Κοινωνική πρόνοια (Γ.​ Χουλιαράκης – Θ. Φωτίου)
•11.00- 12.30 Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και  άλλα φορολογικά θέματα (Ευ. Τσακαλώτος – Τρ. Αλεξιάδης – Γ. Πιτσιλής)
•12.30-13.30 Εργασιακά (Γ. Κατρούγκαλος)
•14.30-15.30 Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (Χ. Βερναρδάκης- Γ. Χουλιαράκης)
Πηγή efsyn.gr

Comments are closed.