Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων ζητάει το Eurogroup από την Αθήνα
Να επιταχύνει τις εργασίες για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Ενημερωθήκαμε για την πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων που απομένουν από την πρώτη αξιολόγηση για την εκταμίευση» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Υπάρχει η εντύπωση ότι δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα του περασμένου Μαΐου. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις εργασίες και αυτό αφορά και την δεύτερη αξιολόγηση».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για «τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να επιταχύνει τις διαδικασίες».
Επισήμανε παράλληλα ότι σήμερα δεν έγινε συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ενώ σχολιάζοντας την υπόθεση Γεωργίου είπε ότι «είναι ατυχής», ενώ σημείωσε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
Τη θέση ότι για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει η Ελλάδα πρώτα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την τήρηση των προαπαιτούμενων διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει από την Ελλάδα» υποστήριξε ο Επίτροπος για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους στόχους της. Έτσι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Δεν υπάρχει χρόνος να χάσουμε. Πρέπει όλες οι πλευρές να εργαστούν στην Ελλάδα».
Έκκληση στην κυβέρνηση να ενισχύσει τις προσπάθειες της για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων απηύθυνε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες της για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ συνδέεται με τα αυτά».
Επανέλαβε ότι πως ο EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας. «Ο EFSF και ο ESM μαζί έχουν έως σήμερα εκταμιεύσει το ποσό των 170,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα» είπε ο επικεφαλής της ESM.
Από την πλευρά του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ιδίως στις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια.
Έκανε λόγο για θετικά σημάδια, ξεχωρίζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας για την περαιτέρω μείωση του ELA. Αυτό είναι σημάδι ότι επανακτάται η πρόσβαση στην αγορά. «Μόνο όμως με την ολοκλήρων των προαπαιτούμενων μπορούμε να προχωρήσουμε» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα μετέχει στην αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα και όπως είπε η έμφαση για την κεντρική τράπεζα θα είναι η πιστή τήρηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες των οδηγιών του SSM για τα διοικητικά συμβούλια. Το προαπαιτούμενο αναμένονταν να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την ανάγκη να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
Ο Μπ. Κερέ σημείωσε ότι στη β’ αξιολόγηση η έμφαση θα δοθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις διαδικασίες για τα «κόκκινα» δάνεια.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του Μαϊου (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα).
«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης να βρούμε βιώσιμες λύσεις που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα χρέος και παράλληλα να δίνουν τα κατάλληλα «κίνητρα» για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές», τόνισε και σημείωσε ότι έτσι θα υπάρξει και η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Πηγή ethnos.gr