Βούτσης για ΕΣΡ – ΑΣΕΠ: Νομοθετικές πρωτοβουλίες αν δεν βρεθεί συναινετική λύση

Βούτσης

Νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τις δύο Ανεξάρτητες Αρχές, το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ, σε περίπτωση, όπως είπε, που δεν βρεθεί συναινετική λύση με τα κόμματα ως προς την λειτουργία τους προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο Ν. Βούτσης είπε ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές στη ΝΔ «θα έχουμε άτυπες συζητήσεις σε επίπεδο μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Αμέσως μετά θα έρθει πρόταση σε ειδική συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων». «Ελπίζουμε ότι η εκλογή στη ΝΔ να διευκολύνει για να βρεθεί συναινετική λύση», υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης και επεσήμανε πως «ούτε η Βουλή ούτε η κυβέρνηση θέλουν να μην τηρηθεί το γράμμα του νόμου». Ωστόσο πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει δυνατότητα για συναίνεση, «θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση. Η εκτίμησή μου όμως είναι ότι δεν θα χρειαστεί». Ο Ν. Βούτσης κατέστησε σαφές ότι δεν θα αλλάξει ούτε η συνταγματική διάταξη για την πλειοψηφία των 4/5 που χρειάζεται ώστε να ληφθεί απόφαση για τα μέλη του ΕΣΡ και του ΑΣΕΠ, αλλά ούτε και η σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε για την τύχη τριών επιτροπών:

-Εξεταστική για τα μνημόνια: «είναι ανοικτό» και εξαρτάται από την βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας το ενδεχόμενο να συνεχίσει το έργο της, είπε.

-Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους: υπογράμμισε ότι «είχε ολοκληρώσει την προσπάθειά της» και εκτίμησε ότι «αρκετά κεφάλαια είχαν απόψεις και στοιχεία που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση στη συζήτηση για το χρέος που θα γίνει στις αρχές του 2016».

-Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και συμφωνία συμβιβασμού με την SIEMENS: ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί ο έλεγχος από την Επιτροπή. Σχετικά με την κλήση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην Επιτροπή, ο πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε με νόημα ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους ο διοικητής της ΤτΕ «επαναβεβαίωσε την διάθεσή του» να προσέλθει να καταθέσει στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής απέφυγε να σχολιάσει την τ. πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι «αυτό που κρίνει όλους μας είναι το θετικό αποτύπωμα κάθε δημόσιου προσώπου, ο τρόπος που πολιτεύεται και όχι σε αντίστιξη με άλλο πρόσωπο. Δεν συμμετέχω σε διάλογο με αποτιμήσεις, αποστάσεις κ.λπ. για πρόσωπα». «Όσοι νομίζουν ότι είναι περσόνες που έχουν τον λαό από πίσω τους και τους αποθεώνει ή τους σπρώχνει είναι βαθύτατα γελασμένοι και ιστορικά έχουν αποδοκιμαστεί» είπε και ξεκαθάρισε ότι «δεν κινούμαστε σε μία τέτοια αντίληψη».

Το πρόγραμμα της Βουλής έως τα Χριστούγεννα περιλαμβάνει

-την ψήφιση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος των προαπαιτουμένων για την δόση του 1 δις ευρώ.

-την εισαγωγή την Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης.

-την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους στις 22 Δεκεμβρίου, σε ειδική διαδικασία της Βουλής, παρουσία του προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς.

Σήμερα συγκροτήθηκε σε σώμα η Επιτροπή της Βουλής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Πρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και αντιπρόεδρος ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.
Πηγή avgi.gr

Comments are closed.