H επιστολή του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Αθήνα 9 Μαίου 2008
Προς τον
Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Κο Γιώργο Σανιδά
Κύριε εισαγγελέα
Απευθύνομαι σε εσάς, γιατί θεωρώ πως η ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και η ελληνική δημοσιογραφία, απειλούνται από καταστάσεις, που στο όνομα των θεσμών, διαμορφώνουν μια παραθεσμική λειτουργία.
Τα τελευταία χρόνια, οι λεγόμενες Ανεξάρτητες Αρχές (σοβαροί και αναγκαίοι θεσμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη) στη χώρα μας, εξελίσσονται σταδιακά σε όργανα που υποκαθιστούν τη Δικαιοσύνη και κρατούν σε ομηρία αρκετές φορές τη Δημοσιογραφία και κυρίως το πιο νευραλγικό κομμάτι της, την ερευνητική-αποκαλυπτική δημοσιογραφία.
Θα αναφερθώ στο Ε.Σ.Ρ, αν και η ανησυχία μου αφορά σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές.
Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο, το όργανο αυτό που έχει υποχρέωση να διαφυλάσσει την ομαλή και ευπρεπή λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, να επεκτείνεται σε ένα ρόλο δικαστή, χωρίς βέβαια να έχει το νομικό και ηθικό δικαίωμα, αλλά και τη γνώση. Θα επεκταθώ σε ένα παράδειγμα που με αφορά.
Τον Δεκέμβριο του 2007, στην εκπομπή μου «Το Κουτί της Πανδώρας» στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, αποκαλύφθηκε πως Έλληνες γιατροί, υλοποιούν παράνομα ιατρικά πρωτόκολλα (πειράματα στην καθομιλουμένη) σε ελληνικά νοσοκομεία. Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία: έγγραφα, συνεντεύξεις γιατρών, μαρτυρίες θυμάτων. Όπως είχα υποχρέωση ζήτησα την άποψη των γιατρών που εμπλέκονταν στις υποθέσεις αυτές. Οι γιατροί συναντήθηκαν μαζί μου και δεν έφεραν στοιχεία για να αντικρούσουν τα όσα καταγγέλλονταν για αυτούς. Δεν δέχθηκαν να μιλήσουν στην εκπομπή και με παρακάλεσαν να μην δημοσιοποιήσω τα στοιχεία. Κάτι τέτοιο δεν ήταν συμβατό ούτε με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας ούτε με το προσωπικό σύστημα αξιών μου. Τους ενημέρωσα λοιπόν πως θα προχωρήσω στην εκπομπή. Έτσι και έκανα…
Η εκπομπή δημιούργησε θόρυβο στον ιατρικό κόσμο, όπου ήταν σχεδόν κοινό μυστικό η λειτουργία παράνομων πρωτοκόλλων. Οι εμπλεκόμενοι γιατροί, όπως ήταν φυσικό δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, αφού καμιά αδικία δεν υπήρξε σε βάρος τους, αλλά αντιθέτως μια αληθινή και εμπεριστατωμένη έρευνα.
Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα, το τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ, επικοινώνησε μαζί μου για να με ενημερώσει πως με εντολή εισαγγελέα ξεκινούσε έρευνα μετά τις αποκαλύψεις τις εκπομπής με ζητούμενο αν οι γιατροί ήταν υπεύθυνοι για θανάτους ασθενών.
Για τραγική ειρωνεία, την επόμενη αυτής της επικοινωνίας, το ΕΣΡ, μετά από αίτημα ενός από τους γιατρούς που υλοποιούσε παράνομα ιατρικά πρωτόκολλα, κάλεσε το κανάλι μου να απολογηθεί γιατί «συκοφάντησε τον γιατρό και πρόσβαλλε την προσωπικότητά του». Δηλαδή το όργανο αυτό, καλεί τον τηλεοπτικό σταθμό για κάτι για το οποίο μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να έχει λόγο. Με μια εισήγηση κάποιου δικηγόρου του οργάνου (έχει αρκετούς και ο ALPHA οι οποίοι έχουν αντίθετη άποψη με τον νομικό σύμβουλο του ΕΣΡ) ουσιαστικά καλούμαστε να δικαστούμε.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και δεν εξαιρώ βέβαια αυτά των σκοπιμοτήτων.
Είναι δικαστήριο το ΕΣΡ που μπορεί να αποφανθεί αν έχει διαπραχθεί ή όχι ένα αδίκημα, αν ευσταθή ή όχι μια δημοσιογραφική έρευνα μηνών;
Ακόμη και τα δικαστήρια κρίνουν με εξέταση στοιχείων και μαρτύρων και όχι με εγκυκλοπαιδικές συζητήσεις.
Έχουν τη δυνατότητα τα μέλη του ΕΣΡ, άνθρωποι χωρίς νομικές σπουδές και γνώση, να κρίνουν;
Έχουν νομικά και συνταγματικά τέτοιο δικαίωμα;
Μπορούν εκτός από το να υποκαθιστούν την Δικαιοσύνη και να την αντιστρατεύονται, γιατί αυτό κάνουν όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια αστυνομική και δικαστική έρευνα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Μπορεί το όργανο που καλεί τον δημοσιογράφο και τους τηλεοπτικούς σταθμούς να σέβονται τη δεοντολογία και να μην δημιουργούν εντυπώσεις, να δημιουργεί στο ίδιο το κανάλι μου εντυπώσεις για την δημοσιογραφική μου πληρότητα και την αλήθεια της έρευνας;
Αν δεχθούμε όλα αυτά, τότε ίσως στο μέλλον να πρέπει να δεχθούμε και το ενδεχόμενο κάποιος δημοσιογράφος να καταδικασθεί από το ΕΣΡ και να αθωωθεί από την Δικαιοσύνη. Τότε τι θα πούμε;
Ίσως τα μέλη του ΕΣΡ να γοητεύονται αποδίδοντας στον εαυτό τους ένα ρόλο που ούτε η κοινωνία ούτε το Σύνταγμα τους δίνει. Αλλά η γοητεία της εξουσίας, είναι πράγμα επικίνδυνο. Πόσο μάλλον όταν είναι εξωθεσμική.
Κύριε εισαγγελέα, ζητώ την παρέμβασή σας, γιατί η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί όπως ορίζεται συνταγματικά και πέρα από κάθε σχετικότητα ερμηνειών συμπαθειών και αντιπαθειών. Γιατί γνωρίζω πως η κατάσταση αυτή κρατά σε ομηρία το δημοσιογραφικό λειτούργημα, αφού ούτε οι τηλεοπτικοί σταθμοί αντιπαρατίθενται με το ΕΣΡ με τον φόβο προστίμων. Ακόμη και όταν σε κάθε υπόθεση λένε την άποψή τους, το ΕΣΡ, μπορεί αυθαίρετα να την παραβλέπει, με την ίδια αυθαιρεσία με την οποία αποδίδει στον εαυτό του το ρόλο δικαστή. Υπερδικαστή μάλιστα αφού μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει χωρίς καν τις αναγκαίες για όλα τα δικαστήρια λειτουργίες.
Αυτή τη στιγμή το θύμα μπορεί να φαντάζει ο δημοσιογράφος και η ελευθερία του, αλλά ουσιαστικά είναι η Δικαιοσύνη.
Αν δεχθούμε να υποβιβαστεί σε τέτοιες επιπόλαιες και ύποπτες λειτουργίες τότε θα πάψουμε να λέμε ανέκδοτα για την μονοπρόσωπη Δικαιοσύνη του Καδή. Θα την έχουμε
Σας ευχαριστώ
Κώστας Βαξεβάνης