Γερμανοί βουλευτές παραδέχονται ότι υπάρχει θέμα αποζημιώσεων

 

Γερμανοί βουλευτές παραδέχονται ότι υπάρχει θέμα αποζημιώσεων

Αρκετά στελέχη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων δήλωσαν για πρώτη φορά ότι η Γερμανία πρέπει να εξετάσει την καταβολή αποζημιώσεων στην Ελλάδα για τα εγκλήματα των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαχωρίζοντας τη στάση τους από την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που αναμένεται να συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα, έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι χρησιμοποίησε κόλπα για να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο δήμευσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του, καταβάλλοντας στην Ελλάδα 115 εκατ. γερμανικά μάρκα το 1960, ωστόσο ορισμένοι γερμανοί πολιτικοί διαφωνούν, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να σταματήσει η συζήτηση για αυτό το ιδιαίτερα φορτισμένο θέμα.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια χρηματοοικονομική προσέγγιση για τα θύματα και τις οικογένειές τους», δήλωσε η Γκεζίνε Σβαν, σεβαστό μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ.

«Θα ήταν καλό για εμάς τους Γερμανούς να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με την ιστορία» δήλωσε στο Spiegel Online.

«Τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους θύτες και τους απογόνους τους» είπε η Σβαν, που έχει προταθεί δύο φορές για την γερμανική προεδρία.

Η Γερμανία, που θέλει να αποφύγει να ξανανοίξει το ζήτημα ώστε να μην υπάρξει δεδικασμένο, ισχυρίζεται ότι το ζήτημα των διεκδικήσεων έκλεισε με τη «Συνθήκη Δύο συν Τέσσερα» του 1990 που επισφράγισε την επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μεγάλη δυσαρέσκεια, καθώς οι ναζιστικές δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες χωριά και σκότωσαν πάνω από 20.000 αμάχους το διάστημα 1941-1944.

Σε δηλώσεις του στην γερμανική τηλεόραση ARD την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι το ζήτημα είναι ηθικό και όχι οικονομικό.

«Προσωπικά θα ήμουν χαρούμενος αν καταβαλλόταν ακόμη και ένα ευρώ, αρκεί να αναγνωριζόταν ότι εκπληρώθηκε αυτό το ηθικό χρέος», είπε, προσθέτοντας ότι η άποψη αυτή είναι προσωπική.

Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την Τράπεζα της Ελλάδας, το οποίο σύμφωνα με ειδικούς ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ.

Η Schwan είπε ότι το δάνειο αυτό θα πρέπει «φυσικά να εξοφληθεί».

Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ, που εκπροσωπεί την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, δήλωσε ότι οι επανορθώσεις δεν θα πρέπει να συνδέονται με την κρίση του ευρώ.

«Αλλά, ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει να συζητήσουμε τις επανορθώσεις», είπε ο Στέγκνερ στο Spiegel Online.

«Μετά από δεκαετίες παράμενουν διεθνή νομικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν».
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.