Οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Μάρτιν Σουλτς
ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ: Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχτηκα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Συνεχίζουμε ακόμα, όπως βλέπετε, τη συνεργασία μας για την εξεύρεση μιας στρατηγικής ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης. Βεβαίως έχουν συζητηθεί οι προτάσεις και λύσεις και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όλα αυτά αποτελούν κομμάτι του διαλόγου στην Ευρωζώνη και στις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τις άλλες χώρες και τους άλλους θεσμούς. Ο Αλέξης θα το συζητήσει αυτό, ευθύς αμέσως στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Γιουνκέρ. Συζητήσαμε λοιπόν μέτρα βραχυπρόθεσμα, αλλά δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση, στα αναγκαία βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν, μετά τη λύση. Αυτό λοιπόν που χρειαζόμαστε για τον ερχόμενο μήνα, δίνει έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην απασχόληση στη χώρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι προετοιμασμένο, να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ενεργοποιηθούν, χωρίς καθυστέρηση, κονδύλια για τη λήψη πρωτοβουλιών για την απασχόληση των νέων. Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, θα πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες. Θα ήθελα να τονίσω, ότι ήδη υπήρχε στο πλαίσιο του προγράμματος με την Ε.Ε. ένα ποσό 6 δις και βεβαίως υπάρχει δυνατότητα να καταβληθούν και άλλα χρήματα για το διάστημα 2014 – 2015 σε αυτόν τον στόχο. Θα πρέπει λοιπόν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να καταρτίσουμε ένα σχέδιο, για την πρόσληψη νέων ανέργων, το οποίο βεβαίως, θα συμβάλλει σε ότι αφορά στην καταπολέμηση της κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα. Δεύτερον, θα πρέπει να ξεκινήσουμε μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός σχεδίου εξειδικευμένου για την Ελλάδα σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις, το οποίο θα έχει έναν βιώσιμο χαρακτήρα για τους επόμενους μήνες, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες και για επενδύσεις και για απασχόληση στην Ελλάδα. Εδώ λοιπόν θα εστιάσουμε, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την ελληνική κυβέρνηση, ευθύς αμέσως το προσεχές διάστημα.
Σας ευχαριστώ.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι στις Βρυξέλλες και συζήτησα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον κ. Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός φίλος της Ελλάδας. Είμαι, λοιπόν, πολύ ευτυχής διότι ξεκινήσαμε να συζητούμε την ουσία του προβλήματος στην Ελλάδα. Και ξεκινήσαμε τη συζήτηση σε ό,τι αφορά στην ατζέντα για την ανάπτυξη, με την έννοια των αναγκαίων δράσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση σχετικά με την ανεργία των νέων. Συζητήσαμε, επίσης, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση που ήταν αποτέλεσμα των υφεσιακών μέτρων στην Ελλάδα. Είχαμε, λοιπόν, μια παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς, και πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε την εφαρμογή ιδεών, προκειμένου να ξεπεράσουμε την
κρίση.
Θέλω να εκφραστώ με ειλικρίνεια απέναντι σας. Το 90% του χρόνου μου ως τώρα το αφιέρωσα στις βραχυπρόθεσμες διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας, προκειμένου να βρούμε έναν τρόπο για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, αλλά τώρα νομίζω ότι ήρθε πια η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον. Και βεβαίως, όταν έχει 60% ανεργία στους νέους, δεν μπορείς να μιλάς για μέλλον. Άρα, λοιπόν, το ηχηρό μήνυμα από τη συζήτηση μας εδώ στις Βρυξέλλες είναι ότι τώρα πια ήρθε η ώρα να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας προς τον ελληνικό λαό. Όχι μόνο υποχρεώσεις – υποχρεώσεις –
υποχρεώσεις και εφαρμογή – εφαρμογή – εφαρμογή αυτών, αλλά τώρα το μήνυμα το οποίο θα πρέπει να δώσει η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι βοήθεια και αλληλεγγύη προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δεινή κατάσταση σε κοινωνικό επίπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται ότι έχουν υπάρξει, κάποιες φορές, προβλήματα ή διαταραχές μεταξύ μιας επικοινωνίας ένθεν και ένθεν.
ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ : Ναι, υπάρχουν εντάσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα σε κάποιες χώρες, περισσότερο ή λιγότερο, απέναντι στην Ελλάδα. Σαφέστατα έχουν υπάρξει διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Και βεβαίως, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Ευρωζώνη, αυτό είναι απότοκο των ερμηνειών, πολλές φορές, που έχουν ειπωθεί. Εγώ έχω τη συμβουλή απέναντι στον Πρωθυπουργό και του την έδωσα και σήμερα στις Βρυξέλλες να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις. Πάντα είμαστε αισιόδοξοι ότι οι παρερμηνείες και αντιπαραθέσεις μπορούν να επιλυθούν και πρέπει να συμβεί αυτό, διότι, εφόσον εστιάζουμε σε ένα σχέδιο χωρίς καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μόνο αν υπερκεραστούν τέτοια προβλήματα.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έτσι όπως αυτές αναφέρθηκαν στην απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Άρα, λοιπόν, εμείς σεβόμαστε το δικό μας κομμάτι σε επίπεδο δεσμεύσεων και αναμένουμε και από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο.
Είμαι πολύ αισιόδοξος, πάντα είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μία λύση, γιατί είμαι σθεναρά πεπεισμένος ότι αυτό είναι προς το κοινό μας όφελος. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα που να μην έχει αντίκτυπο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή, λοιπόν, πιστεύουμε στην Ευρώπη και πιστεύουμε ότι έχουμε ένα κοινό μέλλον, θεωρώ ότι στο τέλος θα ξεπεράσουμε αυτή την παρανόηση και τελικώς θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, όπως και στις 20 Φεβρουαρίου και θα εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις με έναν δημιουργικό τρόπο, ούτως ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, αλλά και η Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση.
ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ – ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την προσοχή
σας.