Ξεκινά μια κρίσιμη σεζόν στις εφημερίδες – Τι σχεδιάζουν οι εκδότες;
Τα αφεντικά των εφημερίδων και ειδικά των μεγάλων “μαγαζιών” επέστρεψαν στα γραφεία τους νωρίτερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Κάτι η φετινή ΔΕΘ που γίνεται πολύ νωρίς, κάτι οι εκλογές αλλά κυρίως ο σχεδιασμός για την επερχόμενη σεζόν υποχρέωσαν φέτος τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αντί να εξαφανιστούν για 1-2 μήνες ως συνήθιζαν σε εγχώριους και ξένους προορισμούς να βρίσκονται συνεχώς στις επάλξεις σχεδόν όλο το καλοκαίρι για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις επιχειρήσεις τους αλλά και για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια συμφωνία σε ένα από κοινού πλαίσιο αλλαγών αλλά οι επιμέρους κινήσεις σε κάθε “μαγαζί” αλλά και οι διαρροές που ξεκινούν από τα γραφεία των στελεχών προδιαθέτουν για όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.
Ο “ξαφνικός θάνατος”
Η δραστική μείωση του κόστους που είναι φυσικά το ζητούμενο όλων των εκδοτών μπορεί να μην περάσει από άμεση και μαζική περικοπή θέσεων εργασίας αλλά να υπάρξει ένας συνδυασμός απολύσεων και μείωση αποδοχών. Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Οπως έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στο παρελθόν υπάρχει ένας συνδυασμός δύο ταυτόχρονων κινήσεων ο οποίος στην γλώσσα του ποδοσφαίρου ονομάζεται “ξαφνικός θάνατος”.
Πρόκειται από την μια πλευρά για την μείωση στις μέρες έκδοσης των εφημερίδων (δηλαδή να κοπεί η έκδοση της Δευτέρας ώστε να γλιτώσουν τα αυξημένα σε κόστος μεροκάματα της Κυριακής) αλλά και να μειωθούν στο ελάχιστο τα ένθετα. Έτσι με τέσσερα μόνο ημερήσια φύλλα Τρίτη-Παρασκευή, μια έκδοση Σαββατοκύριακου και με ένα το πολύ δύο περιοδικά (αντί για 5-6 που έχει τώρα κάθε εφημερίδα) θα υπάρξει σημαντική περικοπή των θέσεων εργασίας αλλά και σημαντική περικοπή στις αποδοχές όσων καταφέρουν να επιβιώσουν. Οι χαμηλές πτήσεις των Κυριακάτικων φύλλων τα οποία και αποτελούσαν εδώ και πολλά χρόνια την ασπίδα και για τις ημερήσιες εκδόσεις συμβάλλουν σημαντικά στην επικείμενη λήψη τέτοιων αποφάσεων.
Ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι κινήσεις που έγιναν εν μέσω καύσωνα στα μεγαλύτερα “μαγαζιά” της χώρας. Ο Πήγασος ανακοίνωσε απολύσεις εργαζομένων επειδή κατήργησε και τα ένθετα στα οποία εργάζονταν χωρίς να τους απορροφήσει κάπου άλλου, στην Καθημερινή έχει αποφασισθεί η απόσυρση του περιοδικού “Κ” από την φθηνή έκδοση ενώ στην Ελευθεροτυπία επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και ένταση ανάμεσα στην ιδιοκτησία και τους εργαζομένους.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο ΔΟΛ στον οποίο παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και παρά τα κατά καιρούς θρυλούμενα μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει κάποιες κίνησεις περιστολής του κόστους. Όπως μαθαίνουμε μάλιστα η ημερήσια έκδοση του Βήματος που αποτελεί και ένα από τα “αγκάθια” του Συγκροτήματος πήρε νέα παράταση (“πάμε μέχρι τον Δεκέμβρη και βλέπουμε” είναι η τελευταία απόφαση). Μάλιστα ο Π.Καψής δηλώνει (υπερ) αισιόδοξος ότι στις αρχές του 2011 η εφημερίδα μετά από πολύ καιρό θα πιάσει ξανά διψήφιο νούμερο στις πωλήσεις.
Και σε όλα αυτά δεν βάζουμε καν στην συζήτηση τα μικρότερα μαγαζιά όπου επικρατεί από πλήρης αβεβαιότητα ως κυριολεκτικά απόγνωση όπως για παράδειγμα, στην Απογευματινή όπου η ιδιοκτησία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ούτε στον διακανονισμό που είχε συμφωνηθεί με την ΕΣΗΕΑ και έτσι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες. Η κατάσταση στον χώρο των δεκάδων μικρομεσαίων καθημερινών ή εβδομαδιαίων εφημερίδων είναι πραγματικά δραματική και κανείς εκεί δεν μπορεί να ξέρει τι του ξημερώνει την επόμενη μέρα.
Με αυτά και με αυτά ξεκινάει πρόωρα από τις 23 Αυγούστου η νέα σεζόν για τις εφημερίδες στην οποία είναι δεδομένο ότι θα δοθούν πολλές και σκληρές μάχες επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές.