Καταλογισμός ευθυνών και «καρατομήσεις»

Αρχισαν τα «όργανα» και πάλι στην ΕΡΤ, και η πρώτη καλοκαιρινή «μπόρα» ξέσπασε χθες, ενώ όπως λέγεται έπεται και συνέχεια το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ηδη αποφασίστηκε να απομακρυνθούν άμεσα οι γενικοί διευθυντές Γιώργος Υφαντής (διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών), και Μιχάλης Πορτοκάλης (τεχνικών υπηρεσιών) οι οποίοι κρίθηκε ότι είχαν τη γενική ευθύνη για τις περισσότερες από τις προβληματικές διαπιστώσεις που έχουν κάνει στο πρώτο τους πόρισμα οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ενέργειες που είχε ζητήσει να γίνουν εδώ και αρκετό καιρό ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε προχωρήσει καμία διαδικασία. Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο όλο αυτό το διάστημα για «διατήρηση περίεργων» αν μη τι άλλο ισορροπιών και «ατολμία», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκαθάρισμα του διοικητικού τοπίου στην ΕΡΤ, το οποίο ήταν εξαρχής και ένα από τα ζητούμενα.

Τώρα ο υπουργός Πολιτισμού έδωσε εκ νέου εντολή στον προεδρεύοντα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, Θανάση Παπαγεωργίου, να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην απομάκρυνση όλων όσοι ανά τομέα είχαν ευθύνη για τις ατασθαλίες που καταγράφουν οι ελεγκτές για την περίοδο 2005-2009, επί διοικήσεως δηλαδή Χρήστου Παναγόπουλου. Γι’ αυτό και λέγεται ότι θα υπάρξει και δεύτερο κύμα απομακρύνσεων μετά τις 20-22 Αυγούστου, καθώς τώρα είναι και περίοδος αδειών. Το δεύτερο αυτό κύμα, μάλιστα, φαίνεται ότι θα είναι σαρωτικό και θα εστιάζει όχι μόνο σε γενικούς διευθυντές, αλλά και σε διευθυντές και τμηματάρχες που θα κρίθει ότι δεν έπραξαν αυτό που έπρεπε, αφήνοντας την ΕΡΤ εκτεθειμένη.

Οι αναπληρωτές

Χθες πραγματοποιήθηκε το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ξεκίνησε στις 17.00, είχε μαραθώνια διάρκεια, καθώς ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, και σήμερα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκαν οι απομακρύνσεις των γενικών διευθυντών Γ. Υφαντή και Μ. Πορτοκάλη, του οποίου η παραίτηση είχε ζητηθεί και τον περασμένο Μάρτιο, όταν η ΕΡΤ βρέθηκε επί 40 λεπτά σε μπλακ άουτ. Τα αποτελέσματα όμως εκείνης της έρευνας που είχε διαταχθεί δεν έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι και σήμερα. Για την κάλυψη των δύο θέσεων θα γίνει εσωτερική προκήρυξη, αλλά για το μεσοδιάστημα τον Γ. Υφαντή θα αναπληρώσει ο Β. Λουριδάς (διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών) και τον Μ. Πορτοκάλη, ο Ν. Μιχαλίτσης (διευθυντής ανάπτυξης δικτύου).

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού έκτακτου Δ.Σ της ΕΡΤ εξετάστηκαν ένα προς ένα τα στοιχεία και οι παραβάσεις που κατέγραψαν στο πρώτο τους πόρισμα οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι συνεχίζουν τον έλεγχο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Κι αυτό γιατί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να παραδώσουν και δεύτερο πόρισμα, με τα ευρήματά τους σχετικά με τις μικτές παραγωγές, τις συμπαραγωγές της ΕΡΤ, πρότζεκτ της δορυφορικής ERT World, υπέρογκες αμοιβές στελεχών κ.ά. Επειτα και από αυτό θα υπάρξει και τρίτο ξεκαθάρισμα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αν και εφόσον χρειαστεί, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του πορίσματος.

Ειδικές επιτροπές

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα καταγράψει και θα καταλογίσει πλήρως τις όποιες ευθύνες (πειθαρχικές, πιθανές ποινικές κ.ά.) προκύπτουν για στελέχη (νυν και πρώην) και προσωπικό της ΕΡΤ. Επειτα από τον καταλογισμό, τα αρμόδια όργανα θα ανάλαβουν να πράξουν τα περαιτέρω. Οπως λέγεται, από εδώ και στο εξής αποφασίστηκε ότι για όποιον προκύπτουν στοιχεία για ατασθαλίες θα καταγγέλλεται άμεσα η σύμβασή του, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο όλα τα ευρήματα να αναρτώνονται στις αρμόδιες διευθύνσεις.

Με αφορμή όσα καταγράφουν οι ελεγκτές για την ανάθεση χωρίς διαγωνισμό στη «Red Bee Media» της παραγωγής νέων σημάτων για την ΕΡΤ έναντι του ποσού του 1.406.841 ευρώ, η οποία διασπάστηκε σε τέσσερις επιμέρους συμβάσεις, με αποτέλεσμα να προσπεραστεί ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Δ.Σ. της ΕΡΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή του κανονισμού προμηθειών.

Συζητήθηκε επίσης και η αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ, ειδικά σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο προσωπικό ειδικών θέσεων (ΠΕΘ), και αποφασίστηκε να προσκληθεί και η ΠΟΣΠΕΡΤ, ώστε να υπάρξει από κοινού νέα διαμόρφωσή του. Για τις ΠΕΘ έχει ξεκαθαριστεί ότι απαγορεύεται όποιος έχει τέτοια σύμβαση να εργάζεται σε άλλο ανταγωνιστικό μέσο, ενώ πλέον φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην έχει και καμία άλλη συνεργασία γενικότερα. Παράλληλα, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους τμηματάρχες να καταγράψουν λεπτομερώς το είδος εργασίας κάθε εργαζόμενου, τις οικονομικές απολαβές του, τις ανάγκες κάθε τομέα και να γίνεται πλέον έλεγχος.

Μια δεύτερη ειδική επιτροπή θα διερευνήσει όσα καταγράφονται στο πόρισμα για εξωτερικούς συνεργάτες που φαίνεται να είχαν άλλο αντικείμενο από αυτό που εμφανιζόταν στις συμβάσεις τους. Θα διερευνηθεί ποιοι γενικοί διευθυντές και διευθυντές σύμφωνα με το πόρισμα υπέγραφαν ανακριβείς βεβαιώσεις σχετικά με την τήρηση προϋποθέσεων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, ενώ αυτές δεν είχαν εκδοθεί. Παράλληλα, η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες (ακόμη και άσκηση ένδικων μέσων) ώστε να επιστραφούν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση τα 218.000 ευρώ που δόθηκαν σε τέσσερις τεχνικούς συμβούλους με τρόπο μη σύννομο, όπως περιγράφουν οι επιθεωρητές, και χωρίς να ολοκληρωθούν πλήρως οι εργασίες.

ΣΩ.ΜΑ
(Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία)

Comments are closed.