Τι είπαν στην πρώτη επαφή τους Τσίπρας – Μέρκελ
Μία συνάντηση λίγων δευτερολέπτων και έναν σύντομο διάλογο είχαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
Τους δύο ηγέτες έφερε κοντά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά την είσοδο στην αίθουσα των συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου.
«Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω ότι θα έχουμε καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες» είπε χαμογελώντας η κ. Μέρκελ στον πρωθυπουργό.
«Ευχαριστώ. Το ελπίζω» απάντησε, επίσης με χαμόγελο, ο Αλέξης Τσίπρας.
Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας, κατευθύνθηκε προς την θέση του, δίπλα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος τον αγκάλιασε και τον φίλησε, ενώ φρόντισε να του εξηγήσει και ορισμένες από τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις συνόδους κορυφής.
Η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, δήλωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι να αναζητά μία συμβιβαστική λύση στα προβλήματα, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι καίριας σημασίας να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και σημείωσε ότι ανυπομονεί για την σημερινή πρώτη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Νωρίτερα, σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της Συνόδου.
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους στην Ευρωζώνη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Ο κ. Κάμερον φαίνεται να έδειξε ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
«Το κύριο σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική. Η κύρια μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, συνομιλώντας με Ιταλούς δημοσιογράφους.
«Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Έγιναν βήματα προόδου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη» διευκρίνισε ο Ματέο Ρέντσι και κατέληξε ότι η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών δεν τον ανησυχεί, «διότι είναι ισχυρές, και στις περιπτώσεις που υφίστανται προβλήματα υπάρχουν Αρχές -οι οποίες λειτουργούν ως εγγύηση- έτοιμες να παρέμβουν».
Πηγή ethnos.gr