Περιστέρη: «Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος είναι ο νεκρός»
Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την ταυτότητα του νεκρού, που βρέθηκε στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ανθρωπολογική μελέτη, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια των επιστημονικών ανακοινώσεων, το Σάββατο, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδεχομένως εντός των προσεχών ημερών, να ανακοινωθεί η επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει την μελέτη.
«Δεν αναφερόμαστε σε ονόματα» δήλωσε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη. «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο θα μπορούσε να είναι στρατηγός είχα πει όταν με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός.
Επειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, φωτογραφία από τη διαδικασία απομάκρυνσης των οστών, μαζί με τα χώματα, από τον τάφο.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικός και σε πληρότητα σχεδόν 100%. Είναι χαρακτηριστικό πως το κρανίο βρέθηκε εκτός του ορύγματος, ενώ μέσα στο όρυγμα βρέθηκε η κάτω γνάθος.
Επίσης, έχουν βρεθεί οστά από τα χέρια, τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, ενώ η λεκάνη, που θα μπορούσε να δείξει το φύλο του νεκρού, βρέθηκε διαμελισμένη.
Η γγ του ΥΠΠΑ τόνισε ότι τα οστά, τα οποία φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, αφαιρέθηκαν μαζί με τα χώματα για λόγους προστασίας.
Εξηγήσεις για το πώς καταστράφηκε το πρόσωπο της πρώτης από τα δεξιά Καρυάτιδας έδωσε η κ. Περιστέρη, σημειώνοντας ότι τη ζημιά έκανε ένα δοκάρι μέσα στην αμμώδη επίχωση, το οποίο έπεσε πάνω της.
Επίσης, είπε ότι η είσοδος του ταφικού μνημείου βρέθηκε φέτος, κατά την τελευταία φάση οριοθέτησης του περίβολου, και συγκεκριμένα στα τελευταία 3-4 μέτρα. Σημειώνεται ότι η οριοθέτηση του περίβολου έχει ξεκινήσει από το 2010.
Ομιλητές στην εκδήλωση στο υπουργείο Πολιτισμού,η οποία διήρκεσε τεσσεράμισι ώρες ήταν οι:
Κ. Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, με θέμα: «Ανασκαφική έρευνα Ταφικού Μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολης (2012-2014)».
Μιχ. Λεφαντζής, αρχιτέκτονας, με θέμα: «Η σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης: Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις».
Δημ. Εγγλέζος, πολιτικός μηχανικός, με θέμα: «Ο ρόλος του πολιτικού μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».
Παρόντες ήταν οι εργάτες, οι συντηρητές και οι αρχαιολόγοι της ανασκαφικής ομάδας.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr