Δραγασάκης: «Αρκεί ένα τηλεφώνημα για να αλλάξει ένας νόμος» – Σταμάτης: «Πρόκειται για βαρύτατη ύβρη»
Με αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός απουσιάζει, άρχισε την Τετάρτη η τριήμερη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Αργότερα σημειώθηκε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, όταν ο πρώτος άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «σήμερα αρκεί ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ένας εφοπλιστής, ένας εκδότης, μεγάλος ή μικρός, ή ένας φίλος του Πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στο Μαξίμου για να ακυρωθεί ένας νόμος».
Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευης.
Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης εκπροσωπεί τον Πρωθυπουργό που απουσιάζει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο Μιλάνο για την απασχόληση.
«Δεν χρειαζόμαστε τον μηχανισμό στήριξης πλέον. Το Μνημόνιο τελειώνει 1,5 χρόνο νωρίτερα από ό,τι ήταν να τελειώσει. Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους, τι θα έχουμε να λέμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιφάσεις και πολιτικές που η μία αναιρεί την άλλη ενώ καταλήγοντας στην ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τυχών εκλογών λέγοντας: «όποιοι πιστεύουν ότι στις κάλπες θα κερδίσουν, θα τους πρότεινα υπομονή γιατί οι Ελληνες ξέρουν να ψηφίζουν».
Απαντώντας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι «παγιδευμένη». «Απ’ ό,τι είπε ο κ. Βορίδης δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση και αυτό είναι μία ισχυρή ομολογία. Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο για να παραπλανήσει τον κόσμο. Ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την κατάσταση που ζούμε» είπε.
Κόντρα Σταμάτη – Δραγασάκη
Αυτό όμως που προκάλεσε εντονότερη αντιπαράθεση ήταν μια αναφορά του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Δραγασάκη, ο οποίος αναφερθείς στην θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους που διακηρύττει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πρέπει να αποκτήσουμε κράτος. Σήμερα αρκεί ένα ισχυρός επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης –καμιά φορά και μέτριος εκδότης-, ένας εφοπλιστής, ένας φίλος του Πρωθυπουργού, που μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο και να ακυρωθεί ένας νόμος, να ακυρωθεί ένα πρόστιμο».
Η φράση του αυτή πυροδότησε την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη ο οποίος εξοργισμένος προκάλεσε από τα υπουργικά έδρανα τον κ. Δραγασάκη να δώσει ονόματα: «Έχετε καμιά καταγγελία συγκεκριμένη;», τον ρώτησε και εκείνος του απάντησε: «Να πάμε στον εισαγγελέα θα μου πείτε;».
Ο κ. Σταμάτης επέμεινε φωνάζοντας: «Να πείτε όνομα σε αυτή την αίθουσα! Βάζετε λάσπη στον ανεμιστήρα και την σπέρνετε», ενώ ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε: «Έτσι φτάσαμε κύριε Σταμάτη στην χρεοκοπία. Τα ονόματα θα τα αποκαλύψει εδώ μέσα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε το απόφαση και κάντε υπομονή», ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ διερωτήθηκε: «Κάποιοι δεν είναι στη φυλακή; Ζω σε άλλη χώρα;».
Ο κ. Σταμάτης ακούστηκε να του λέει: «Ποιος τους έβαλε (φυλακή);», ενώ ο κ. Δραγασάκης είπε: «Όσοι έχουν μύγα να κάνουν υπομονή και να μην προκαλούν», ενώ σχολίασε ότι «το μόνο σημείο που διακόπηκε η ομιλία μου ήταν αυτό -ούτε ο Μαρξ σας ενόχλησε ούτε ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα. Μόλις πήγαμε στο ψητό όμως…».
Όταν ολοκληρώθηκε η τοποθέτησή του, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε και έλαβε τον λόγο για να πει ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ «διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό, μια βαριά κατηγορία ή βαριά συκοφαντία και είναι στο χέρι του να απαντήσει ότι είναι το πρώτο και όχι το δεύτερο».
«Με ονοματεπώνυμα πρέπει να το αποδείξει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής με την στάση του απογοήτευσε.
Ο κ. Δραγασάκης του απάντησε: «Αν υπάρξει επιμονή για ονόματα ίσως και να το δούμε, δεν είμαι έτοιμος τώρα. Το πότε θα το καθορίσω εγώ. Μέχρι τότε θα ήθελα να κάνω μια φιλική πρόταση. Αν θέλετε ελέγξτε όλη τη σειρά των τροπολογιών που ήρθαν εδώ και ψηφίστηκαν με πρωτοβουλία του κ. Μπαλτάκου και μετά ξανασυζητάμε». Ο κ. Σταμάτης παρενέβη εκ νέου λέγοντας ότι «ο πολιτικός λόγος οφείλει να είναι καθαρός και ευθύς». «Εσείς έχετε το βάρος της απόδειξης», τόνισε.
Πυρά κατά του κ. Δραγασάκη εκτόξευσε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα όσα είπε: «Δεν είναι απάντηση αυτή που έδωσε», ανέφερε ενώ απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής τον ρώτησε: «Τι υπονοείτε ότι όταν δεν ψηφίσατε το νόμο για το άνοιγμα των λογαριασμών ή για τους οικονομικούς εισαγγελείς, το κάνατε για να καλύψετε τους κομματικούς σας φίλους;». «Λασπολογείτε. Με αμετροέπεια, έπαρση και κομματικό μικρομεγαλισμό», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Αντιπαράθεση Βορίδη – Λαφαζάνη
Νωρίτερα σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Βορίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «αποφεύγει συστηματικά τη βουλή».
«Την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση την έλαβε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς. Λυπούμεθα όμως πάρα πολύ διότι αυτός που έλαβε την πρωτοβουλία και θα όφειλε να εξηγήσει και τον χαρακτήρα της αλλά και γιατί ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, αυτός που με τυμπανοκρουσίες προέβαλε αυτή την πρόταση ως μεγάλη πρωτοβουλία, δεν είναι παρών στην αίθουσα. Και δεν είναι παρών διότι το επέλεξε», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και υπογράμμισε:
«Ξέρουμε ότι υπάρχει Σύνοδος Κορυφής και όφειλε να πάει. Αλλά εφόσον είχε αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία θα έπρεπε να καταθέσει την πρότασή του σε τέτοιο χρόνο ώστε να μπορεί να διεξαχθεί η συζήτηση παρουσία του και με δικιά του εισήγηση».
«Δεν το έπραξε και αυτό είναι μέγα πολιτικό ατόπημα. Είναι προσβολή της Bουλής, είναι θεσμική παρεκτροπή. Αυτό που γίνεται από τον κύριο Σαμαρά είναι πρωτοφανές και υποβαθμίζει και εκμηδενίζει τον ρόλο της Βουλής», συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε:
«Ο κ. Πρωθυπουργός αποφεύγει συστηματικά τη Βουλή. Μιλάει περισσότερο στο εντευκτήριο παρά στην αίθουσα της Βουλής».
Εισηγητής της κυβέρνησης είναι ο Μάκης Βορίδης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίστηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας, των ΑΝ.ΕΛ. η Ελενα Κουντουρά, του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, και της Χρυσής Αυγής ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ αντιπροσώπευση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Kατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίστηκε ο Τάσος Νεράτζης, αντί του Αδωνη Γεωργιάδη.
Ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί το βράδυ της Παρασκευής, καθώς βρίσκεται στο Μιλάνο μετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση και την ανεργία.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr