Ισπανία: Εγκληματικά λάθη οδήγησαν στη μετάδοση του ιού Εμπολα
Λάθος χειρισμοί στην αντιμετώπιση του πρώτου κρούσματος του ιού του Εμπολα σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορεί να οδήγησαν στη μόλυνση της Ισπανίδας νοσοκόμας, Τερέζα Ρομέρο, παραδέχτηκε η κυβέρνηση στη Μαδρίτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς συζητούνται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις υπηρεσίες υγείας, στον τομέα της πρόληψης.
“Η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η μόλυνση. Στις θεωρίες που διατυπώνονται περιλαμβάνεται και η πιθανή χαλάρωση ορισμένων διαδικασιών, όπως ο χειρισμός της σορού ή η απόρριψη των ιατρικών αποβλήτων”, είπε ο Φρέντερικ Βίνσεντ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το σύστημα υγείας της χώρας του. “Το ισπανικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης” είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη.
Η Ισπανίδα νοσοκόμα Τερέζα Ρομέρο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μαδρίτης αφού προσβλήθηκε από τον ιό ενώ φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν μεταφερθεί εκεί από τη Δυτική Αφρική για θεραπεία.
Συνολικά στο νοσοκομείο αυτό παρακολουθούνται άλλοι πέντε άνθρωποι: ο σύζυγός της, τρεις συνάδελφοί της και ένας Ισπανός που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Οι δύο από τους συναδέλφους της παραμένουν στην απομόνωση γιατί παρουσίασαν πυρετό, μολονότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχουν όντως από Έμπολα.
Ένας από τους θεράποντες γιατρούς της Ρομέρο είπε ότι ενδέχεται να μολύνθηκε από ένα γάντι που άγγιξε στο πρόσωπό της.
Η Ρομέρο ήρθε δύο φορές σε επαφή με τον ιεραπόστολο Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο, ο οποίος πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τον επαναπατρισμό του από τη Σιέρα Λεόνε. Η νοσοκόμα, το πρώτο πρόσωπο που μολύνεται από τον ιό εκτός της Αφρικής, νομίζει ότι η μόλυνσή πρέπει να έγινε κατά την πρώτη επαφή μαζί του, από ένα γάντι, είπε ο Χέρμαν Ραμίρες στους δημοσιογράφους διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια του έδωσε την άδεια να δημοσιοποιήσει αυτήν την πληροφορία.
Ο γιατρός είπε ότι επανεξέτασε με τη βοήθεια της ασθενούς όλη τη σειρά των ενεργειών της από τη στιγμή που μπήκε μέχρι και την έξοδό της από το δωμάτιο του ιεραποστόλου. “Είναι πιθανόν να μην επρόκειτο για λάθος καθεαυτό αλλά για ατύχημα. Είναι λογικό να μην το θυμόταν στην αρχή, λόγω της κατάστασης της υγείας της”, πρόσθεσε.
Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πάντως εκφράζουν φόβους ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα, καταγγέλλοντας μια μεγάλη σειρά παραλείψεων στον τρόπο χειρισμού των ασθενών και στα μέτρα για τη δική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με το συνδικάτο CSI-F, η εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι πολύ περιορισμένη, ακόμη και ανύπαρκτη.
“Το σημαντικότερο είναι η εκπαίδευση του προσωπικού που, όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι πολύ περιορισμένη”, είπε ο Μάσιμο Γκονθάλεθ Χουράδο, ο πρόεδρος του συνδικάτου που εκπροσωπεί 260.000 νοσοκόμους και νοσοκόμες σε όλη τη χώρα. “Όταν ζητήσαμε εμείς να γίνουν ασκήσεις προσομοίωσης το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας της Μαδρίτης μας απάντησε: θα δούμε”, πρόσθεσε.
“Δεν είμαι προετοιμασμένος. Δεν είμαι εκπαιδευμένος. Και το ίδιο ισχύει για πολλούς συναδέλφους μου”, τόνισε από την πλευρά του ο Σαντιάγο Γιους, ένας γιατρός στο νοσοκομείο Λα Παθ-Κάρλος Γ΄, μιλώντας στην εφημερίδα Ελ Μούντο.
“Μας συγκέντρωσαν (…) και σε 20 λεπτά μας έδειξαν τι να κάνουμε με τον Μιγκέλ Παχάρες (σ.σ. τον πρώτο ιεραπόστολο που προσβλήθηκε από Έμπολα) για να προλάβουμε μια πιθανή μόλυνση”, είπε μια νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου που μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα Λ’ Εσπανσιόν. Στηρίζοντας τους ισχυρισμούς της σε φωτογραφίες που έδειξε, η νοσοκόμα αυτή είπε ότι οι στολές που τους δίνουν για να φορέσουν δεν κλείνουν καλά και αναγκάζονται να τις “μπαλώνουν” στα γόνατα και τους αγκώνες με κολλητική ταινία.
Μια νοσοκομειακή πηγή είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τραυματιοφορείς δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό και το συνδικάτο τους αγόρασε το ίδιο πιο ανθεκτικές στολές από εκείνες που τους παρείχε το κράτος.
Η νοσοκόμα που μίλησε στη Λ’Εσπανσιόν αλλά και άλλοι εργαζόμενοι σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν σε άλλα μέσα ενημέρωσης είπαν ότι τα ιατρικά απόβλητα (σεντόνια, πάνες, μολυσμένο υλικό κλπ) μεταφέρονταν από έναν ανελκυστήρα που χρησιμοποιεί και το προσωπικό και αφήνονταν στον δρόμο μέχρι να τα μαζέψει ένα φορτηγό για να τα πάει στον χώρο καύσης τους.
Τραγικά λάθη και παραλείψεις όμως φέρεται ότι έγιναν και στον χειρισμό της ασθένειας της Ρομέρο.
Η γυναίκα, που νοσηλεύεται στην απομόνωση από το βράδυ της Δευτέρας, είχε ανεβάσει πυρετό στις 30 Σεπτεμβρίου. Όταν τηλεφώνησε στο νοσοκομείο Λα Παθ-Κάρλος Γ΄ όπου εργαζόταν για να τους πει ότι είχε ασθενήσει, οι υπηρεσίες την παρέπεμψαν σε ιδιώτη γιατρό, σύμφωνα με το συνδικάτο CSI-F.
“Δεν παρουσίαζε υψηλό πυρετό”, απάντησε το νοσοκομείο, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εκδοχή που παρουσιάζει το συνδικάτο. “Ίσως να έπρεπε να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο απομόνωσης”, παραδέχτηκε όμως ο Φερνάντο Σιμόν, ο συντονιστής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στο υπουργείο Υγείας.
Πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο η Ρομέρο είχε δώσει εξετάσεις σε ένα πανεπιστήμιο, στις 27 Σεπτεμβρίου. Στις 30 Οκτωβρίου πήγε σε ένα κέντρο υγείας και στις 6 Οκτωβρίου παρέμεινε για αρκετή ώρα στην αίθουσα αναμονής των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της Αλκορκόν.
Το βράδυ της Κυριακής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Λα Παθ-Κάρλος Γ΄, χωρίς να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας από τους τραυματιοφορείς. Μάλιστα, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή, το ασθενοφόρο στη συνέχεια ενδέχεται να μετέφερε και άλλους ασθενείς.
Πηγή ethnos.gr