Δεύτερος νεκρός από πυρά αστυνομικών
Σε αναβρασμό βρίσκεται ξανά το Μιζούρι, καθώς ο θάνατος ενός ακόμη Αφροαμερικανού νεαρού από πυρά αστυνομικών, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Φέργκιουσον, οξύνει και άλλο τα πνεύματα.
Ο 23χρονος νεαρός, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε κλέψει προϊόντα από ένα κατάστημα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς δύο αστυνομικούς που κατέφθασαν στην περιοχή, κραδαίνοντας μαχαίρι.
Οι αστυνομικοί, όπως ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας, Σαμ Ντόσον, του ζήτησαν να πετάξει το μαχαίρι του, όμως εκείνος άρχισε να φωνάζει «πυροβολήστε με, σκοτώστε με» και τους πλησίασε σε απόσταση ενός μέτρου πριν εκείνοι ανοίξουν πυρ εναντίον του.
Στο σημείο κατέφθασε ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς πολύ γρήγορα συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου που φώναζε το γνωστό, πλέον, σύνθημα «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε», ενώ οι Αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν τους συγκεντρωμένους με την υπόσχεση μιας πολύ γρήγορης διαλεύκανσης της υπόθεσης.
Μερικές ώρες νωρίτερα η Λέσλι ΜακΣπάντεν, μητέρα του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, που έπεσε νεκρός από τα πυρά λευκού αστυνομικού, διακήρυσσε ότι «μόνο η απόδοση δικαιοσύνης θα φέρει την ειρήνη», ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα παραδεχόταν ότι στη χώρα εξακολουθεί να υπάρχει φυλετικό πρόβλημα.
Η μητέρα του αδικοχαμένου 18χρονου ζήτησε συγκεκριμένα τη σύλληψη και δίωξη του 28χρονου αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον που πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο γιο της με τουλάχιστον έξι σφαίρες.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, δημοσκόπηση του «Pew Reasearch Center» παρουσίαζε το 76% των Αφροαμερικανών να μην έχει καθόλου ή σχεδόν καθόλου εμπιστοσύνη στην έρευνα που διεξάγει η αστυνομία γύρω από τις συνθήκες θανάτου του 18χρονου Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Ερικ Χόλντερ (Αφροαμερικανός και ο ίδιος) καταφθάνει σήμερα στο Φέργκιουσον με αποστολή να βοηθήσει στην αστυνομική έρευνα, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «κρίσιμο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αστυνομία και τις τοπικές κοινότητες, όχι μόνο στο Μιζούρι αλλά και εκτός αυτού».
Η εν λόγω πολυπόθητη εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και των δυνάμεων της τάξης θα είναι ωστόσο εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί σε μια πόλη όπως το Φέργκιουσον, όπου οι πολίτες είναι στην πλειονότητά τους μαύροι και φτωχοί (το 21% των οικογενειών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας) και οι αστυνομικοί αντιθέτως στη συντριπτική τους πλειονότητα λευκοί (σε ποσοστό 94%). Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο σήμερα στις ΗΠΑ είναι πως το Φέργκιουσον με τις παθογένειές του δεν αποτελεί «μεμονωμένη περίπτωση». Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές άλλες περιοχές σαν κι αυτό.
Περίπου έξι χρόνια μετά την άνοδο ενός Αφροαμερικανού, του Μπαράκ Ομπάμα, στην προεδρία της χώρας, «η Αμερική εξακολουθεί να απομονώνει τα φτωχά μαύρα στρώματα σε οικονομικά υποβαθμισμένες γειτονιές υπό τις ολοένα και πιο καταπιεστικές τακτικές της αστυνομίας που γεννούν καχυποψία και εχθρότητα», καταγγέλλει χαρακτηριστικά στη «Washington Post» ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ελάιζα Αντερσον.
Την άποψή του δείχνει πλέον να τη συμμερίζεται ακόμη και ο ίδιος ο Ομπάμα. «Σε πάρα πολλές κοινότητες, πάρα πολλοί έγχρωμοι νεαροί νιώθουν ξεχασμένοι στο περιθώριο και αντιμετωπίζονται με φόβο», παραδέχθηκε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν μεν κάνει πρόοδο αλλά «όχι αρκετή» στην αντιμετώπιση της ρίζας του φυλετικού χάσματος εντός των αμερικανικών συνόρων.
Ο Ομπάμα, ο οποίος έχει έρθει πράγματι σε πολύ δύσκολη θέση μετά τα τελευταία γεγονότα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές. Χθες μάλιστα άρχισαν να κυκλοφορούν και φήμες πως αυτός ίσως επισκεφθεί αυτοπροσώπως το Φέργκιουσον, όχι βέβαια τις επόμενες ημέρες, αλλά «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
78 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Ηφαίστειο για ένατη μέρα…
Δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, συλλήψεις, λεηλασίες καταστημάτων, συγκρούσεις, ακόμη και πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών. Το Φέργκιουσον, αυτή η μικρή πόλη με τους μόλις 21.000 κατοίκους, συνέχιζε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, για ένατη συνεχόμενη ημέρα (ή μάλλον νύχτα), να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Η παρουσία της Εθνοφρουράς και η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν ήταν αρκετές για να εκτονώσουν την ένταση. Αντιθέτως, η ένταση κορυφώθηκε. Η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 78 συλλήψεις.
Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι από τους εν λόγω 78 συλληφθέντες μόνο οι… τέσσερις είναι κάτοικοι του Φέργκιουσον. Ολοι οι υπόλοιποι ταξίδεψαν στην περιοχή από άλλα μέρη των ΗΠΑ, με την αστυνομία μάλιστα να τονίζει πως κάποιοι από τους ταραξίες έχουν έρθει ακόμη και από τη Νέα Υόρκη ή το Λος Αντζελες.
Πηγή Έθνος