Εμφάνιση-έκπληξη του Σνόουντεν στον Καναδά: «Ερχονται ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις»
Σε μια εμφάνιση – έκπληξη μέσω δορυφόρου και ρομπότ τηλεπαρουσίας στο πλαίσιο συνδιάσκεψης του TED 2014 στο Βανκούβερ του Καναδά ο Εντουαρντ Σνόουντεν δήλωσε ότι έρχονται ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις από τα έγγραφα της NSA τα οποία ο ίδιος διέρρευσε.
Ο Σνόουντεν βρίσκεται από το περασμένο καλοκαίρι στη Ρωσία, όπου και έλαβε άσυλο, όντας καταζητούμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή ως πρώην σύμβουλος της CIA αποκάλυψε στοιχεία για το ευρύ δίκτυο παράνομων παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Τα όσα αποκάλυψε ο Σνόουντεν προκάλεσαν ρήγμα στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους τους. Οπως ο ίδιος σημείωσε, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να διερευνηθούν, περιλαμβανομένων των ισχυρισμών περί παραπλάνησης εταιρειών τεχνολογίας από την NSA με σκοπό την δημιουργία «backdoors» στα συστήματά τους, κάτι που καθιστά τα δεδομένα τους ευάλωτα σε χάκερ από όλο τον κόσμο.
«Σταματάμε στα αλήθεια την τρομοκρατία; Θεωρώ πως όχι» δήλωσε. «Η κατακλείδα είναι ότι η τρομοκρατία αποτέλεσε πάντα κάλυψη για δράσεις. Η τρομοκρατία προκαλεί συναισθηματικές αντιδράσεις».
Ο Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται «κάπου στη Ρωσία», επέμεινε ότι οι πράξεις του δεν ήταν «ριψοκίνδυνες» και πως έκανε ό,τι έκανε για χάρη του αμερικανικού λαού. Επίσης είπε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αν του δινόταν ασυλία.
«Δεν θέλω να βλάψω την κυβέρνησή μου… Το ότι είναι πρόθυμη να αγνοήσει τις νόμιμες διαδικασίες και να κηρύξει ενοχή χωρίς δίκη… είναι μεταξύ των πραγμάτων εναντίον των οποίων πρέπει να αγωνιστούμε ως κοινωνία», τόνισε.
«Είμαι ζωντανή απόδειξη ότι ένα άτομο μπορεί να τα βάλει με τις ισχυρότερες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο και να νικήσει» δήλωσε.
Aπαντώντας σε όσους ρωτούν για το αν θα έπρεπε να αδιαφορούν για το ζήτημα οι χρήστες του Internet οι οποίοι δεν κάνουν κάτι αξιόμεμπτο, δήλωσε ότι «εγκαταλείπετε τα δικαιώματά σας. Τα δικαιώματά σας έχουν σημασία, γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε θα τα χρειαστείτε. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να καλέσουν τις οικογένειές τους, να στείλουν ένα μήνυμα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, να αγοράσουν ένα βιβλίο online, χωρίς να ανησυχούν τι μπορεί να σκεφτεί για αυτό η κυβέρνηση στο μέλλον. Eχουμε δικαίωμα στην ιδιωτικότητα». Όπως σημείωσε, οι πράξεις του εξέθεσαν μία από τις «πιο επικίνδυνες κληρονομιές της μετά 9/11 εποχής».
Πηγή τα ΝΕΑ.gr