Κύμα αγανάκτησης στην Τουρκία μετά τον θάνατο του 15χρονου

Κύμα αγανάκτησης στην Τουρκία μετά τον θάνατο του 15χρονου

Καζάνι που βράζει είναι η Τουρκία έπειτα από τον θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν που δέχθηκε μοιραία βολή δακρυγόνου από την τουρκική αστυνομία στις αρχές του καλοκαιριού και ο οποίος εξέπνευσε ύστερα από εννέα μήνες σε κώμα. Μετά την κηδεία που πραγματοποιήθηκε χθες διαδηλωτές προσπάθησαν να κατευθυνθούν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, τον τόπο όπου χτυπήθηκε ο Ελβάν, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία με ρίψεις νερού και δακρυγόνα.

Στον θάνατο του 15χρονου πάντως ήρθε να προστεθεί χθες και αυτός του Μπουράκ Καραμάνογλου, ενός νέου 22 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ο νεαρός έχασε τη ζωή του από σφαίρα στην περιοχή Κουλακσίζ στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης στη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής μεταξύ δύο ομάδων.

Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν άλλα δύο άτομα τα οποία δεν διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο.

Εξάλλου, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του στην πόλη Τούντζελι εν ώρα υπηρεσίας από καρδιακή προσβολή. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν το καρδιακό επεισόδιο οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που έκανε η αστυνομία.

Στο θάνατο του δεκαπεντάχρονου Μπερκίν Ελβάν αναφέρθηκε τελικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μόνο ως παράγοντα που επηρέασε παροδικά αρνητικά και μόνο για χτες το πρωί το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης και την τιμή του συναλλάγματος.

Μιλώντας αργά το βράδυ στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι «24», ο Ερντογάν ρωτήθηκε για την πορεία της οικονομίας. Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος διατύπωσε την ερώτηση: «έχετε κάποια ανησυχία για την οικονομία, διότι ειδικά μετά την 17η Δεκεμβρίου και σήμερα για παράδειγμα με το θάνατο του Μπερκίν Ελβάν και τα γεγονότα που ακολούθησαν, υπήρξε κινητικότητα στην τιμή συναλλάγματος και το Χρηματιστήριο;».

Ο Ερντογάν απάντησε λέγοντας «Η Τουρκία τα έχει ξεπεράσει αυτά. Είναι παροδικά πράγματα που έρχονται και παρέρχονται σαν τον άνεμο. Είχαν κάνει τα ίδια πράγματα και τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο. Αλλά στη συνέχεια η οικονομία μπήκε στο δρόμο της. Σήμερα το πρωί υπήρξε μια κινητικότητα, αλλά το απόγευμα το Χρηματιστήριο επανήλθε στα κανονικά επίπεδα, όπως και το επιτόκιο. Δεν υπάρχει ζήτημα, διότι είναι σταθερή η βάση της τουρκικής οικονομίας. Υπάρχει σταθερότητα που οφείλεται στη σταθερή κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι η 17η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία είχαν γίνει προσαγωγές στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη διαφθορά στην οποία εμπλέκονταν μεταξύ άλλων και συγγενικά πρόσωπα υπουργών. Έκτοτε η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την εισαγγελική αυτή έρευνα ως προσπάθεια του θρησκευτικού τάγματος του Φετχουλάχ Γκιουλέν να πλήξει την κυβέρνηση μέσω των προσκείμενων σε αυτό αστυνομικούς και δικαστικούς.

Οι έρευνες πάντως έχουν ουσιαστικά παγώσει μετά το μαζικό πογκρόμ κατά δικαστικών και αστυνομικών λειτουργών από την κυβέρνηση. Μετά τα σκάνδαλα, οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν ελαφριά υποχώρηση της δημοτικότητας του κυβερνώντος ΑΚΡ, χωρίς ωστόσο να κλονίζεται το προβάδισμά του. Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ως υπόβαθρο της προσπάθειάς του να μεταπηδήσει στην προεδρία της χώρας, ενώ σε περίπτωση ήττας, έχει δεσμευθεί να αποχωρήσει από την πολιτική.
Πηγή kathimerini.gr

Comments are closed.