Η Νέα Ευρώπη του Αντώνη Σαμαρά
Δυνατό χαρτί οι συμμαχίες και η αξιοπιστία
O ΖΑΝ ΚΛΩΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ θα διεκδικήσει με τον Μάρτιν Σούλτς, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον προσεχή Ιούλιο.
Την πρόταση υποψηφιότητας του πρώην Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και Προέδρου του Eurogroup, υποστήριξαν ο Αντώνης Σαμαράς και η Άνγκελα Μέρκελ. Από την άλλη πλευρά τον Γάλλο Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, στήριξαν οι Γάλλοι και οι Ούγγροι!
ΟΠΩΣ όμως κατέδειξε η τελική ψηφοφορία (382-245), τα μέλη του ΕΛΚ, κατέληξαν στην πλειοψηφία να στηρίξουν τον Γιούνκερ, τον οποίο θεωρούν ως σκληρό αντίπαλο απέναντι στο Σοσιαλιστή Μάρτιν Σούλτς.
• ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ παρασκήνιο, στην διάρκεια του Συνεδρίου στο Δουβλίνο, ήταν η ανάδειξη του αντικαταστάτη στην Προεδρία της Κομισιόν.
• Στην κούρσα της διαδοχής τα πάντα εξαρτώνται πλέον από τα αποτελέσματα των προσεχών ευρωεκλογών του Μαΐου. Και αυτό γιατί, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα αναδειχθεί στις 25 Μαΐου είναι αυτό που θα ψηφίσει και θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο!
• Μια σημαντική διαφορά και αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες θητείες και επιλογές, όπου τον πρώτο λόγο είχαν οι ηγέτες της ΕΕ και κατόπιν το ΕΚ και οι Ευρωβουλευτές.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας παίρνει τη θέση των αποφάσεων και ενδυναμώνει το Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, τους υποψηφίους εκλέγουν οι πολίτες και τα μέλη των πολιτικών ομάδων της ΕΕ σε πρώτο βαθμό!
ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με το παρασκήνιο της εκλογής Γιούνκερ, σε αντίθεση με εκείνη των Σούλτς, Φερχόφσταντ, Τσίπρα, η μάχη δόθηκε σε επίπεδο διαχρονικό και συμφωνιών για όσα πρόκειται να αλλάξουν την περίοδο 2014-2019. Έτσι δόθηκαν υποσχέσεις που θα τηρηθούν την δεδομένη στιγμή και ιδιαίτερα στις διεκδικούμενες θέσεις στην Κομισιόν, στο Κοινοβούλιο, στα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων, αλλά και του Συμβουλίου.
ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ στην πρώτη κατανομή και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι όπως υπογράμμισαν τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η Γερμανία και η Μέρκελ, η Ελλάδα και ο Αντώνης Σαμαράς, ακολουθούμενοι από την Ισπανία και τον Ραχόϊ και την Ιταλία του Ματέο Ρέντσι.
ΣΤΗΝ πρώτη περίπτωση γιατί με οποιονδήποτε εκ των Γιούνκερ – Σούλτς εκλεγεί, τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Με την παρατήρηση ότι Γερμανία και Ελλάδα έχουν κυβερνήσεις συνασπισμού που τα κόμματα τους ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Γιούνκερ) και το PSE (Eυρωπαϊκό Κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – Σούλτς).
• Στην περίπτωση αυτή μετράνε και οι δυνάμεις των δύο αυτών κομμάτων στη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου η Ισπανία και η Ιταλία, αναδεικνύονται μαζί με τη Γαλλία και την Πολωνία, οι ισχυρότερες πολιτικές ομάδες! Με τη Γερμανία (96 βουλευτές) μακράν πρώτη στην κατάταξη των 751 βουλευτών.
Η ΕΛΛΑΔΑ παρά τον μικρό αριθμό βουλευτών (συνολικά 21), χάρη στην κίνηση Σαμαρά με τη στήριξη Γιούνκερ και τη φιλία με τον Σούλτς, ασφαλώς, περιλαμβάνεται στις χώρες εκείνες που θα έχουν βασικό και πλεονεκτικό ρόλο στις διεκδικήσεις χαρτοφυλακίων και θέσεων στη καινούργια κατανομή αρμόδιων Οργάνων της ΕΕ.
ΕΓΙΝΕ σαφές στα επιτελεία των φαβορί για την Προεδρία της Κομισιόν, ότι, οι ΄΄ισχυροί΄΄ όπως Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία θα έχουν πάλι πρώτο λόγο στη διεκδίκηση. Από κοντά η Ισπανία η οποία, στο Δουβλίνο, με 56 ψήφους υπέρ του Γιούνκερ, πανηγύρισε από προχθές τη θέση του Προέδρου του Eurogroup με τον σημερινό Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γκίντος. Φυσικά με Πρόεδρο τον Γιούνκερ..
Η Μέρκελ κάνει και μια δεύτερη σκέψη: αν κερδίσει ο Γιούνκερ, ο Σούλτς προορίζεται για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου, στη θέση του Φαν Ρομπάϊ! Το ίδιο θα συμβεί και στην αντίθετη περίπτωση με τον Σούλτς ΄΄αντί Μπαρόζο΄΄ και τον Γιούνκερ ΄΄αντί – Ρομπάϊ΄΄.
ΑΝΑΖΗΤΗΤΑΙ υποψήφιος υπουργός εξωτερικών σε αντικατάσταση της Κάθριν Άστον. Οι Άγγλοι θέλουν συνέχεια και πρώτο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
ΑΛΛΑΓΗ θα γίνει και στο ΝΑΤΟ. Αντί του Ρασμούσεν, η Ιταλία με τον πρώην Επίτροπο και υπουργό εξωτερικών Φράνκο Φραττίνι μεταξύ των φαβορί. Η μεγάλη έκπληξη ακούει στο όνομα του Ζοσέ Μπαρόζο!
Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ θέσεων στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται να είναι υπόθεση Πολωνών (από το ΕΛΚ), των Φιλελευθέρων και των Σοσιαλιστών. Πρόκειται για τους δύο αντιπροέδρους που μοιράζονται την πενταετή θητεία.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, οι αντιπρόεδροι έρχονται να αναδείξουν τη δυναμική είσοδο στο ΕΚ όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις των 28 κρατών μελών, αντιευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών, με σημαντικές διεκδικήσεις.
ΟΜΩΣ, αλλαγές θα γίνουν και στους επικεφαλείς των πολιτικών ομάδων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις αποχωρήσεις Σβόμποντα (Σοσιαλιστές) και Ζόζεφ Ντόλ (ΕΛΚ) καθώς επίσης και του Φερχόφσταντ που διεκδικεί την Προεδρία Μπαρόζο.
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ νίκη Γιούνκερ στο Δουβλίνο, με υπογραφή Σαμαρά – Μέρκελ, αλλά και η θερμή υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού όταν ανέβηκε στο βήμα των ομιλητών, μαζί με την στήριξη από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ και τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, άνοιξε νέους ορίζοντες για τη χώρα μας.
Στην κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών του Μαΐου, διακυβεύεται ένα μεγάλο μέρος της πορείας της ΕΕ. Της Ευρώπης των λαών, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης, απέναντι στο λαϊκισμό και την εσωστρέφεια.
Είναι πλέον, εμφανές ότι έφθασε η ώρα των διεκδικήσεων, με αναφορά στα θετικά που περιμένει ο λαός να ζήσει, μετά από θυσίες χρόνων και υπομονής.
Τώρα ο Αντώνης Σαμαράς έχει στα χέρια του ένα πολύ δυνατό χαρτί, που λέγεται αξιοπιστία και σεβασμό από τους Ευρωπαίους ομολόγους και όχι μόνο.
Είναι και ήρθε η μεγάλη στιγμή, η Ελλάδα να πάρει αυτό που της αξίζει.
Και που της χρωστούν εχθροί και φίλοι!
Άρθρο – Ανάλυση
του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δημοσιογράφου – πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ