Δύο ημιτελείς συνεντεύξεις
Το editorial της Κύρας Αδάμ από την «Ελλάδα αύριο»
Με τον Σεπτέμβριο (αλλά και τον Οκτώβριο και μετά) να αναμένεται δύσκολος τόσο για την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, που προσδοκούν στην υλοποίηση των στόχων τους (ολοκλήρωση του «έργου της» για την πρώτη, ανατροπή της κυβέρνησης για τη δεύτερη), οι παράλληλες συνεντεύξεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη έχουν τη σημασία τους.
Στη συνέντευξη του ο κ. Σαμαράς εμμένει με απελπιστική σταθερότητα στο μοναδικό ατού της κυβέρνησης του: την απομάκρυνση της χώρας από την αβεβαιότητα του περασμένου καλοκαιριού. Η τρικομματική στην αρχή και δικομματική τώρα κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί πράγματι «προς τα έξω» να προβάλλει ότι εξασφάλισε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα (σ.σ.: αν και αυτή η «σταθερότητα» διασώθηκε αρκετές φορές μόνο με την εκβιαστική εμμονή του Βερολίνου και των Βρυξελλών), καθώς και τη «στοιχειώδη» τήρηση των υπεσχημένων προς την Τρόικα (σ.σ.: και αυτό προϊόν αρκετές φορές πιέσεων και εκβιασμών κυρίως από το Βερολίνο). Εμμένει ασαφώς στον στόχο της «ανάκαμψης» της οικονομίας, αν προηγουμένως υλοποιηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που δεν θα οδηγήσει σε νέα μέτρα. Αν ο συλλογισμός διαβαστεί ανάποδα, όμως, τα νέα μέτρα θα είναι προ των πυλών, αφού δεν θα υλοποιηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2014, επομένως δεν θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Επομένως η πολιτική «σταθερότητα» της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά συνοδεύεται από μια μόνιμη οικονομική «αβεβαιότητα».
Στη συνέντευξη του ο κ. Δραγασάκης έχει την πολιτική ωριμότητα και το θάρρος να ξεφύγει από το πολυχρησιμοποιημένο καλούπι της αντιμνημονιακής ρητορείας, που έχει πλέον φτάσει τα όρια του ηχητικού κορεσμού.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις και κόβει τον δικό του ομφάλιο λώρο με τις ιδέες της κρατικοποίηοης-εθνικοποίησης-κοινωνικοποίησης (που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές αντιλήψεις για λύση προβλημάτων) και, πολύ περισσότερο, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αναβιώσει κράτος των προηγούμενων δεκαετιών. Δι’ αυτού του ρεαλιστικού τρόπου έρχεται σε αντίθεση με ομογάλακτους του που επιμένουν στην αναβίωση μισθών, συντάξεων και προνομίων του παρελθόντος, αλλά και σε επαναπροσλή-ψεις στον δημόσιο τομέα.
Ο κ. Δραγασάκης, βεβαίως, δεν είναι εύκολο να απαλλαχτεί από τις κλασικές εκφράσεις τής πάλαι ποτέ Ανανεωτικής Αριστεράς περί «εναλλακτικών πολιτικών» – φράσεις παντός καιρού, χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Δίνει, όμως, ψήγματα μιας πιθανής μελλοντικής διαπραγμάτευσης για την απομάκρυνση «από την παγίδα του χρέους»: Επαναπροσδιορισμφς του ορισμού του πρωτογενούς ελλείμματος ώστε να μην περιλαμβάνονται οι δημόσιες επενδύσεις και παράλληλα χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων μέσω ευρωομολόγων ή άλλου ευρωπαϊκού θεσμού. Με άλλα μείωση του χρέους και κάποια μορφή ανάκαμψης της οικονομίας.
Γιατί έχουν σημασία αυτές οι δύο συνεντεύξεις;
-Πρώτον, γιατί υποκρύπτουν την πιθανότητα πρόωρων εκλογών αν κυβέρνηση και φορολογούμενοι πολίτες φτάσουν στα όρια των υποχωρήσεων τους.
-Δεύτερον, γιατί και οι δύο πλευρές ομολογούν, τηρουμένης της διαφορετικότητας τους, ότι οι δυσκολίες εξακολουθούν να είναι… εμπροσθοβαρείς, ανεξαρτήτως του μνημονικού – αντιμνημονιακού χαρακτήρα τους.
-Τρίτον, γιατί οι δύο πρωτεύοντες πολιτικά αντίπαλοι χώροι εμμένουν… παλαιοκομματικά να διεκδικούν, ο καθείς για τον εαυτόν του, την «πρωτιά» της λύσης της κρίσης, η οποία, λόγω του μεγέθους και του βάθους της στον χρόνο, απαιτεί εκ των πραγμάτων συγκέντρωση δημοκρατικών δυνάμεων για την εθνική σωτηρία, με αντιλήψεις που βασίζονται στο θλιβερά σκληρό παρόν και μέλλον.