Σε τι συμφωνεί ο Γαβρόγλου από τις αλλαγές της Κεραμέως
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Νωρίς» με το δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Για τις αλλαγές στο χώρο της Παιδείας
Αναφερόμενος στο ωράριο των σχολείων
Κ.ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Δεν υπήρχε ποτέ μια απόφαση για να ανοίγουν τα σχολεία στις 9. Υπήρχε μια επιστημονική επιτροπή που μελέτησε το θέμα και κατέθεσε τον Ιούνιο μια εμπεριστατωμένη έκθεση αλλά δεν υπάρχουν αποφάσεις. Η κα Ζαχαράκη και η κα Κεραμέως δυστυχώς, προφανώς μάλλον επειδή είναι αρχή έχουνε μια πλήρη άγνοια διαφόρων ζητημάτων. Εδώ δεν υπάρχει απόφαση. Εγώ είχα την πρόθεση να το μελετήσουμε …
Για την επαναφορά του αριστούχου σημαιοφόρου
Κ.ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Υπήρχε μια τεράστια πίεση πάνω στους δασκάλους με αποτέλεσμα να γινότανε κλήρωση έτσι ή αλλιώς. Δεύτερον, στα σχολεία μας υπάρχουν πάρα πολλά παιδάκια με ειδικές ανάγκες αυτά τα παιδιά πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι οι άριστοι με τα κριτήρια που είναι οι υπόλοιποι, με το να είναι κλήρωση η σημαία σημαίνει ότι όλα τα παιδιά έχουν την ίδια ευθύνη απέναντι στη σημαία. Η κλήρωση δίνει μια ίση ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να αντιληφτούν τι σημαίνει αυτό. Για τους αριστούχους να τους δίνουμε μετάλλια, να τους λέμε μπράβο ότι γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου αλλά η σημαία έχει έναν άλλο συμβολισμό.
Για την προσευχή στα σχολεία
Κ.ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Από τη μια πλευρά λέμε ότι είμαστε Ευρώπη και από την άλλη μεριά έχουμε και διάφορα πράγματα. Για να είμαστε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να εκσυγχρονιστούμε σε ορισμένα πράγματα. Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που ο κόσμος είναι εξίσου και περισσότερο θρήσκος ως προς τις πεποιθήσεις τους αλλά υπάρχουν θεσμοί σε αυτές τις χώρες που δεν λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορεί η πολιτεία να συνδιαχειρίζεται την εκπαίδευση με την Εκκλησία.
Αναφερόμενος στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου
Κ.ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Από το ’11 μέχρι το ’17 δεν υπήρχε άσυλο η κατάσταση στα πανεπιστήμια ήταν χειρότερη από ότι από το ’17, αυτό το έχει διαπιστώσει μια έρευνα του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Υπάρχουνε φαινόμενα ανομίας και πρέπει να δούμε πως θα τα αντιμετωπίσουμε. Για κακουργηματική πράξη μπορεί να μπει η Αστυνομία, να τη φωνάξει ο οποιοσδήποτε μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει θέμα για την κακουργηματική πράξη. Υπάρχουν οι κακουργηματικές πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει καμία αντίρρηση ότι πρέπει να μπαίνει η Αστυνομία. Τους τελευταίους 6 μήνες έχουν υπάρξει τεράστιος αριθμός συλλήψεων από διακινητές στο προαύλιο του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το πήρε κανείς χαμπάρι; Γιατί αυτά δεν γράφονται; Επιμένω όμως ότι υπάρχει ένα θέμα ανομίας όμως παρόλα αυτά.
Ερωτηθείς σε τι συμφωνεί από τις αλλαγές της κα Κεραμέως
Κ.ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Συμφωνώ καταρχήν στο γεγονός ότι θα υπάρχει η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, ένα εμβληματικό μέτρο για την κοινωνία μας και για τα νέα ζευγάρια και για την εκπαίδευση. Συμφωνώ ότι θα γίνουν οι προσλήψεις των 4.500, έχει σημασία για την ειδική αγωγή. Στις διαφωνίες μας δεν είναι μόνο το άσυλο, ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα είναι ότι υπάρχει μια πρόθεση, νομίζω ότι στο κεφάλι της υπουργού είναι πάρα πολύ μπλεγμένο γιατί δεν το έχει επεξεργαστεί αλλά από αυτά που άφησε να εννοηθεί σε συνεντεύξεις και στη Βουλή θα υπάρχει μια δραματική μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια. Δεν θα διαφωνούσα με τη βάση εισαγωγής εάν τυχόν μπαίναμε με το απολυτήριο και το απολυτήριο είχε αναβαθμιστεί. Όταν έχεις εξετάσεις και είναι διαγωνισμός οι εξετάσεις, μπορεί μια χρονιά ορισμένα θέματα να είναι πολύ δύσκολα από άλλες χρονιές… Όταν τα πάντα καθορίζονται από μια εξέταση τότε δεν είναι σωστό να βάλεις βάση. Πρέπει η πολιτεία με τα πανεπιστήμια να έρθει σε μια συνεννόηση για τον αριθμό εισακτέων, όχι για να μειώσουμε τον αριθμό εισακτέων αλλά για να δούμε στο τάδε τμήμα για να μπορέσουμε να πάρουμε αυτόν τον αριθμό που θα συμφωνήσει η πολιτεία με τα πανεπιστήμια τι πρόσθετα χρειάζονται. Να δούμε δηλαδή πως θα αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες.