Φάμελλος: Το Σέιχ-Σου δεν είναι πεδίο μικροκομματικής πολιτικής
Κατά τη χθεσινή της επίσκεψη στο δάσος Σέιχ Σου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία και ανικανότητα σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου του φλοιοφάγου εντόμου, που έχει διαβρώσει μέρος του δάσους.
Το ΥΠΕΝ επισημαίνει στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι, εάν είχε ενημερωθεί καλύτερα για το συγκεκριμένο θέμα, θα γνώριζε ότι η κυβέρνηση διά του αρμόδιου εκπροσώπου της, του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, έχει ήδη επισκεφθεί το δάσος εδώ και 15 ημέρες, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις του ΥΠΕΝ με τις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες, αλλά και με τους Δήμους όπου εξελίσσεται το φαινόμενο και έχει ήδη δοθεί η πρώτη έκτακτη χρηματοδότηση.
Επίσης, ο Αν. ΥΠΕΝ έχει καθημερινή επικοινωνία με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τους επικεφαλής των δασικών υπηρεσιών και έχει ζητήσει τη στενή συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με τους ΟΤΑ και τους δημάρχους για την αντιμετώπιση ενός φυσικού φαινομένου.
Είναι πράγματι λυπηρό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να αγνοεί τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για ζητήματα που αφορούν δημόσιες γαίες και να μην ενημερώνεται από αυτές, πριν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις, όπως διαφαίνεται από την επιλογή της να μην συνοδεύεται από εκπροσώπους καμίας περιφερειακής ή τοπικής δασικής υπηρεσίας, παρά μόνο από ανθρώπους του ΚΙΝΑΛ και έναν δήμαρχο, τον μοναδικό που στρέφεται κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί στο Σέιχ Σου, καθώς και να αγνοεί τους αρμόδιους ειδικούς επιστήμονες, από το Ινστιτούτο δασικών Ερευνών, που έχουν αναλάβει την έρευνα και την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Εάν το είχε πράξει, θα είχε αποφύγει αυθαίρετα συμπεράσματα, άσκοπες καταγγελίες και οδηγίες σχετικά με τα μέτρα που η ίδια νομίζει ότι πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου. Όπως όλα δείχνουν, δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει τους επιστήμονες και τις αρμόδιες υπηρεσίες πριν αποφασίσει να εκτεθεί δημόσια. Επέλεξε να εργαλειοποιήσει πολιτικά και προεκλογικά ένα φυσικό φαινόμενο, για την αντιμετώπιση του οποίου -μόλις λίγα μέτρα από το σημείο που επισκέφθηκε -εργάζονται καθημερινά δεκάδες επιστήμονες και δασεργάτες.
Ο Αν. ΥΠΕΝ δηλώνει σχετικά: “Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά το ενδιαφέρον της κ. Γεννηματά για τη δασική πολιτική της χώρας μας, αλλά και για το φυσικό φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και εξελίσσεται στο Σέιχ Σου. Με μεγάλη χαρά θα ενημέρωνα την κ. Γεννηματά, αν μου είχε ζητηθεί, για τη δασική στρατηγική που έχει πλέον για πρώτη φορά η χώρα μας, η οποία περιλαμβάνει σύγχρονα διαχειριστικά εργαλεία για την αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων, αλλά και για την αναγέννηση της συγκεκριμένης δασικής έκτασης.
Θα την ενημέρωνα επίσης και για την πολιτική ενίσχυσης των δασικών υπηρεσιών με επιπλέον χρηματοδότηση και στελέχη, που πρόσφατα ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, μιας και οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε η κ. Γεννηματά, την περίοδο 2000-2014, είχαν περιορίσει κατά 55% το προσωπικό και κατά 80% τη χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών.
Για το θέμα του Σέιχ Σου και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αντίστοιχο φαινόμενο εξελίσσεται και σε άλλα δάση της χώρας μας, έχω ζητήσει να μην αποτελέσει πεδίο μικροκομματικής πολιτικής. Αντίθετα πρέπει να υποστηρίξουμε τις υπηρεσίες και τους ειδικούς επιστήμονες που βρίσκονται καθημερινά εκεί, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα και να συμβάλουμε στη δασική αναγέννηση.
Από την πλευρά μας έχουμε καθημερινή ενημέρωση από τις δασικές υπηρεσίες και τους δημάρχους, που δεν φρόντισε να ρωτήσει η κ. Γεννηματά, έχουμε εγκρίνει χρηματοδότηση για τα πρώτα διαχειριστικά έξοδα, επιβλέπουμε τη διαδικασία ταχείας υλοτόμησης, καθώς και τη διαχειριστική μελέτη αναγέννησης του δάσους που θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στον Ιούλιο».