Σπεύδε βραδέως για την ΕΡΤ…
Email Γιάννη Μαμουζέλου στο Enimerosi24
Διάβασα το πρόσφατο σχόλιο του Κ.Π. για την ΕΡΤ (συνήθως προσεκτικό και ενημερωμένο το περιεχόμενο των παρεμβάσεών του…) και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο που θα προβλέπει την επανίδρυση ή επανασύσταση της ΕΡΤ, σύμφωνα με τα προ μαύρου κρατούντα.
Νομίζω ότι –παρά τη δίκαια απαίτηση και αγωνία των τότε εργαζόμενων-απολυμένων για γρήγορη λύση – (ατυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την πίεση της εκλογικής επιτυχίας υποσχέθηκε σε πολλά λύσεις fast track) το να σπεύδει η Κυβέρνηση να νομοθετήσει πάλι κάτω από πίεση, βιασύνη και επικοινωνιακές εντυπώσεις, μάλλον κακό παρά καλό μπορεί να επιφέρει…
Κατ’ αρχάς δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι τόσο από τη λειτουργία της ΔΤ όσο και της ΝΕΡΙΤ έχουν προκύψει διάφορες σχέσεις και έννομες συνέπειες (υποχρεώσεις, απαιτήσεις προς και από τρίτους κ.λπ) που δεν μπορούν να αγνοηθούν, ούτε με τη βιαστική επαναλειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ως «νέα ΕΡΤ» να προκληθούν θολά πεδία και ασάφειες (καθόλου δημιουργικές…) που μπορεί να προκαλέσουν προσφυγές στη δικαιοσύνη κ.α.
Ούτε η επάνοδος σημαντικού αριθμού εργαζομένων στο μέγαρο της Αγ. Παρασκευής θα σημάνει μονομιάς την εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, όπως υποτίθεται τη θέλει η κοινωνία και η εκφρασμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αντίθετο μάλιστα… Μπορεί –πέραν από τυχόν δυσαρμονία και συγκρούσεις αρμοδιοτήτων και απόψεων με το προσωπικό της ΝΕΡΙΤ- να προκληθεί μια συγκεχυμένη κατάσταση που θα βαλτώσει και θα καθυστερήσει το πέρασμα σε μια σύγχρονη ΕΡΤ! Οπότε θα δικαιωθεί η παροιμία «ήταν στραβό το κλήμα το ‘φαγε κι ο γάιδαρος…»…
Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί πρώην συνάδελφοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, έχουν περάσει δυο χρόνια αγωνίας και οικονομικών στερήσεων, αλλά ίσως θα είναι καλύτερο να επιστρέψουν σε έναν οργανισμό σωστά μελετημένο, δομημένο και υγιή από κάθε άποψη, παρά σε κάποιον που τα ζωτικά ζητήματα θα παραπέμπονται σε μελλοντικές ρυθμίσεις με νέους νόμους ή υπουργικές αποφάσεις κ.α.
Είναι καλύτερο η Κυβέρνηση να βρει ένα τρόπο να τους δώσει κάποιο bonus, αν καθυστερήσει δυο –τρείς μήνες την επαναφορά τους στην ΕΡΤ με στόχο να τη δημιουργήσει και να τη θωρακίσει νομικά σωστά, παρά να λειτουργήσει ένα οργανισμό όπου οι εργαζόμενοι πιθανόν θα αλληλοϋποβλέπονται, δεν θα έχουν ουσιαστικό έργο και παραγωγικό σκοπό και ίσως συνωστίζονται στα μπαρ και στους διαδρόμους «έτσι χωρίς πρόγραμμα»… για να θυμηθούμε και την εκπομπή της Μ. Ρεζάν.
Σωστά σημειώνει ό ΚΠ ότι ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας για να συσταθεί από το μηδέν και να είναι πραγματικά σύγχρονος και χρήσιμος για όλη την κοινωνία θέλει χρόνο και πολύπλευρη μελέτη.
Πώς όμως μπορεί να φαντασθεί κανείς ότι μέσα σε μια μέρα θα λειτουργήσει η νέα ΕΡΤ με 2.000 ή 2500 προσωπικό, που όμως δεν θα μπορεί (δεν θα είναι έτοιμη…) να βγάλει πρόγραμμα για 3/4 τηλεοπτικά και για 5-6 ραδιοφωνικά κανάλια κ.λπ. (όπως παλιά);
Πόσο καιρό θα πάρει για να αποκτήσει σύγχρονο οργανόγραμμα και νέο Γενικό Κανονισμό και αποδοτική λειτουργική δομή;
Η άποψή μου είναι ότι το μέγιστο κακό του βίαιου κλεισίματος της ΕΡΤ πρέπει η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να το μετατρέψουν σε μέγιστο όφελος, ψηφίζοντας και ετοιμάζοντας με κατάλληλη προετοιμασία, διαβούλευση και πρόσωπα ως «πακέτο» τόσο το νόμο όσο και όλα τα προαπαιτούμενα, για έναν ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό του 21ου αιώνα. Δηλ. με συγκεκριμένους στόχους, αναγκαίο και κατάλληλο για κάθε τομέα προσωπικό, με τα αναγκαία τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά ή διαδικτυακά κανάλια κ.α.
Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Μέλος ΣΥΡΙΖΑ
ΥΓ. Και για να μη σπεύσει κανείς να σκεφθεί ότι οι παραπάνω απόψεις υποκρύπτουν σκοπιμότητες ή προσωπικό συμφέρον, διευκρινίζω ότι δεν προσδοκώ την πρόσληψή μου στην ΕΡΤ, όπως όσοι βρέθηκαν μια νύχτα στο δρόμο από την κατάπτυστη ΠΝΠ της προηγούμενης Κυβέρνησης. Τριάντα έξη συνεχή χρόνια εκεί είναι αρκετά…